Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Steenmarters

Steenmarters zien er prachtig uit, maar zorgen voor heel wat schade in je huis en tuin. Ze doden kippen, roven eieren en knagen aan kabels en isolatiemateriaal. Hoe raak je verlost van steenmarters?

Wat is een steenmarter?

De steenmarter met z’n lange, slanke lijfje wordt ook weleens het fluwijn genoemd. Het is een roofdier dat ongeveer even groot is als een normale huiskat. De steenmarter heeft zich door de jaren heen aangepast aan een leven tussen mensen. Je vindt de diertjes met hun lange pluimstaart en witte buikvlek dan ook vaak terug in tuinen, schuurtjes, garages, het kippenhok en onder de motorkap.

Steenmarters hebben een schuilplaats nodig. Ze verstoppen zich daarom ook in houtstapels, bergen van takken, in boerderijen, op zolders en dakruimtes, tussen spouwmuren, bomen en in de holen van vossen en konijnen. De diertjes zijn vooral ‘s nachts actief.

Het schattige uiterlijk van de steenmarter geeft niet meteen weg dat het beestje voor heel wat overlast kan zorgen. Steenmarters zijn omnivoren die zich tegoed doen aan kleine dieren, zoals ratten en muizen , maar ook gretig je vuilniszak openscheuren en de kabels van je auto kapot knagen. Het is daarom nodig om de marter op een diervriendelijke manier te verjagen.

Marter - Aveve

Hoe weet je dat je last hebt van steenmarters?

Wie een marter wil verjagen, gaat het best eerst op zoek naar de duidelijke sporen die de beestjes achterlaten. Steenmarters zijn erg territoriaal en bakenen net zoals honden en katten hun ruimte af met geursporen van uitwerpselen en urine. Zo herken je de aanwezigheid van marters:

  • geluiden op zolders, tussen muren en in schuren
  • prooiresten zoals eierschalen en dode dieren
  • langgerekte uitwerpselen en urinegeur
  • autokabels die zijn stukgebeten
  • bijtsporen in zacht materiaal
  • voedselvoorraden bij schuilplaatsen
  • pootafdrukjes
  • vettige zwarte strepen tegen de gevel tot aan het dak
  • gaten in daken of plafonds
  • stukgebeten isolatiemateriaal

Steenmarters zorgen vooral voor geluidsoverlast en dat heeft slapeloze nachten als gevolg. Het geluid hoor je voornamelijk in het voorjaar, omdat jonge, opgroeiende marters de boel vooral dan op stelten zetten. Bovendien doen ze hun behoefte steeds op hetzelfde plekje. Zo ontstaat er binnen de kortste keren een bergje met uitwerpselen.

Steenmarter in de nacht - Aveve

Hoe kun je een marter verjagen?

Steenmarters zijn prachtige dieren, maar je houdt ze het liefst op een afstandje van je huis en tuin. Het is belangrijk om de marter op diervriendelijke manieren te verjagen. Het beestje zoekt dan andere oorden op en spaart zo je tuin en auto. Hoe ga je te werk om de marter te verjagen?

  • Leer de steenmarter herkennen. Zo weet je zeker dat je met een steenmarter te maken hebt en niet met andere dieren die ook soms overlast veroorzaken. Hou een oogje open voor typische sporen, zoals geluidsoverlast, de langwerpige uitwerpselen op een bergje en prooiresten, zoals eierschalen en dode diertjes.
  • Zoek naar openingen die dienen als toegang. Marters zijn behendige klimmers en kunnen zich met hun slanke lijfje overal tussen wurmen. Zoek daarom eerst naar mogelijke toegangen. Sluit de openingen af met een propje keukenpapier. Je hebt een ingang gevonden als de prop na enkele dagen uit de opening is verdwenen.
  • Kijk hoog en laag. Hou rekening met de intelligentie van steenmarters: ze tillen probleemloos dakpannen op en glippen langs gaas dat loshangt.

Steenmarter in de nacht - Aveve

Sluit de toegangen vervolgens af, op de belangrijkste na. Gebruik daarvoor stevige materialen waar marters niet doorheen bijten, zoals gaas met een maasbreedte van 3 cm of plankjes. Plaats in de overblijvende toegang opnieuw een propje zodat de marterfamilie nog naar buiten kan. Hou het daarna goed in de gaten zodat je zeker weet dat de marter z’n woonplaats heeft verlaten.

  • Maak de hoofdingang niet dicht tussen maart en juli, want dan is de kans groot dat er zich een nestje met marters in de ruimte bevindt. De kleine marters kunnen hun moeder nog niet volgen en raken zo opgesloten. Wil je het probleem toch zo snel mogelijk oplossen? Schakel dan een specialist in via de gemeente waar je woont.
  • Je kan de marter ook verjagen met vreemde geuren of met lawaai. Steenmarters hebben een hekel aan nieuwe geuren. In je Aveve-winkel vind je een speciale marterspray terug. Zowel de geur van de spray als de kleverigheid werken goed om steenmarters te verjagen.
  • Gebruik martersprays, ultrasone toestellen, wc-blokjes of toestelletjes met lichtflitsen om marters uit hun schuilplekje te krijgen. Het geeft je voldoende tijd om openingen te dichten. Bovendien blijven nieuwe steenmarters die een territorium zoeken op een afstandje.
  • Maak openingen ontoegankelijk door klimmogelijkheden weg te halen. Denk aan klimop, ladders, struiken en overhangende boomtakken.

Maak een nieuw plekje voor steenmarters zodat ze toch een fijne thuis hebben zonder overlast te veroorzaken. Leg een houtstapel wat verder van huis op een plekje waar je niet vaak moet zijn. Of richt een klein schuurtje in dat je niet gebruikt door er wat hooi en stro in te leggen. Het is ook mogelijk om zo’n steenmarterplekje met de buren aan te leggen of in samenspraak met de gemeente.

Je vindt nog meer informatie over steenmarters op de website van Natuurpunt.

Bescherm je kippen en je auto tegen steenmarters

Neem preventieve maatregelen om de steenmater te verjagen bij je kippen en bij je auto. Wij lijsten enkele handige tips voor je op voor het kippenhok en voor de auto.

Voor je kippen...

  • Voorzie een goed afsluitbaar nachthok met automatische hokopener en deur.
  • Maak gaten in de omheining dicht. Een marter kruipt door kleine openingen.
  • Leg een rij tegels langs de omheining om ongewenste dieren tegen te houden.
  • Ontdek alle tips in onze gids over een veilig kippenhok.

Voor je auto...

  • Parkeer de auto in een garage die je goed afsluit.
  • Bescherm de kabels en het binnenwerk. Heb je vaak last van steenmarters onder de motorkap? Ga dan langs bij de garagist. Zij hebben professionele oplossingen voor marters in de auto. Je garagist installeert bijvoorbeeld kabelgootjes en beschermt kwetsbare onderdelen met gaas. Ben je zelf een handige Harry? Bespreek dan op voorhand de garantie- en verzekeringsmogelijkheden met je garage.

Mag je steenmarters vangen?

Marters zijn een beschermde diersoort. Je mag een steenmarter dus absoluut niet doden en ook niet vangen. Het enige wat je kan doen, is de marter verjagen en eventueel een nieuw woonplekje inrichten waar de marters geen overlast veroorzaken. Zie je een marter in de tuin? Dan betekent het nog niet dat het beestje ook daadwerkelijk in je schuurtje of huis zit. Geniet vooral van de mooie waarneming!

Marters zijn erg territoriaal. Als je er eentje verjaagt, is het mogelijk dat een nieuwe steenmarter het plekje inneemt. Maak daarom preventief gebruik van diervriendelijke afweermiddelen en sluit alle openingen goed af zodat er geen nieuwe marterfamilie hun intrek neemt.

Steenmarter in de tuin - Aveve

Experts zetten zich in om de marterpopulatie in België in kaart te brengen. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) heeft een marternetwerk met mensen die bereid zijn dode marters op te halen en te onderzoeken. Daarnaast kun je de plaats van een doodgereden steenmarter ingeven via www.waarnemingen.be. Natuurpunt brengt zo de zwarte punten in kaart.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met