Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Tomatenziektes en andere kweekproblemen

Niets zo lekker als zelfgekweekte tomaten. Maar tijdens het kweken kom je wel eens een ziekte of probleem tegen. Belangrijk is dat je snel ingrijpt. Wat zijn de meest voorkomende tomatenziektes en hoe los je ze op?

Problemen en ziektes herkennen

Tomatenplanten hebben veel verzorging nodig. Volg ze van nabij op, dan kun je snel ingrijpen als er een probleem opduikt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Volg je onze tomatentips, dan is het risico op een ziekte of probleem beperkt. Merk je toch dat er iets scheelt? Een gebrek aan voedingsstoffen los je makkelijk op met wat meststof. Andere ziektes probeer je beter te vermijden. Zeker de tomatenplaag is moeilijk te bestrijden.

Tomatenplaag

De tomatenplaag staat ook bekend als ‘tomatenziekte’ of ‘Phytophthora’. Het is de schadelijkste ziekte bij tomaten. Je herkent de tomatenplaag aan de ronde, bruine vlekken op het blad. De ziekte verspreidt zich heel snel naar stengel en vrucht. Er komt vaak een grijs schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren. Daarna sterft je tomatenplant volledig af. De ziekte komt vooral voor in juni bij warm en regenachtig weer.

Voorkomen is beter dan genezen:

  • Hou de plant droog. Plant of zaai een tomatenplant bij voorkeur in een serre. Giet water bij voorkeur aan de voet van de plant. 
  • Hou een ruime plantafstand aan, maximum 2,5 planten per vierkante meter. 
  • Zorg voor een goede luchtcirculatie: snij de onderste bladeren van je tomatenplanten regelmatig af. 
  • Ontsmet je snoeischaar of mes met azijn voor je snoeit of dieven verwijdert. Zo kan de ziekte zich niet verspreiden. 
  • Bescherm je planten preventief met een aangepast middel. Het biologische Cuprex Garden is ideaal.

Is de ziekte al aanwezig? Vraag advies in je AVEVE-winkel en verwijder de aangetaste plantendelen onmiddellijk. Gooi dat afval nooit op de composthoop, want zo verspreid je de ziekte mogelijk nog. Verbrand het liever of doe het in een afgesloten gft-container.

49fac30f-7b83-43ef-98e1-a75900c3d7fb.jpeg

Kaliumgebrek

Kalium is belangrijk voor de ontwikkeling van lekkere, sappige vruchten. Een tomaat met kaliumgebrek verliest zijn dieprode kleur.

Oplossing:

  • Zorg dat de zuurtegraad (pH) van de bodem optimaal is, zodat de plant alle voedingsstoffen goed kan opnemen. Ken je de pH niet, laat dan een bodemstaal analyseren in je winkel. Strooi kalk als de pH te laag is.
  • Bemest elke week met AVEVE vloeibare meststof voor tomaten.
ab444e1e-5c3f-41e5-931f-a75900c3d32b.jpeg

Calciumgebrek en neusrot

Calcium is belangrijk voor de stevigheid van de celwand. Een gebrek aan calcium bij tomaten is een mogelijke oorzaak van neusrot. Dat is een ziekte die je herkent aan bruinzwarte, uitgedroogde vlekken onderaan de tomaat. Neusrot is niet besmettelijk. Andere oorzaken van neusrot zijn een gebrek aan water en te zoute grond.

Oplossing:

  • Geef regelmatig water, gebruik daarvoor een druppelaar. Liefst regenwater, dat bevat minder zout. 
  • Zorg voor een goede luchtcirculatie. Verlucht de serre door ramen en deur open te zetten. 
  • Strooi kalk. Fossiele zeewierkalk is ideaal voor je tomaten.
4a9f68f1-64bb-40a8-9f6b-a75900c3d49d.jpeg

Kroeskoppen of krulkoppen

Bij hoge temperaturen en sterk licht overdag maakt de plant meer reservestoffen aan dan ze ’s nachts opgebruikt. Daardoor gaan de bovenste bladeren slap hangen en opkrullen. Dit verschijnsel noemen we ‘kroeskoppen’ of ‘krulkoppen’. Het komt vooral ‘s avonds voor.

Oplossing:

  • Scherm de plant af van een te sterke lichtinval. Wit de zuidkant van de serre of dek die kant af met een doek. 
  • Geef genoeg water.
ec1b580e-46f6-4316-ae81-a75900c3d436.jpeg

Groenkragen

Groenkragen herken je aan de groene, onrijpe plekken op de tomaat. Ze ontstaan door een te hoge temperatuur, boven 35 °C. De vruchten rijpen niet verder, het kleurpigment sterft af en het vruchtvlees wordt harder. Als het probleem er eenmaal is, zijn je tomaten niet meer te genezen.

Oplossing:

  • Bemest evenwichtig, geef niet alleen stikstofbemesting. 
  • Zorg voor een goede verluchting van je serre. Zet ramen en deur open.
3e33e28d-03c9-4dcd-a069-a75900c3d22e.jpeg

Bladluizen

Bladluizen zuigen aan de plant waardoor de bladeren krullen en jonge scheuten schade oplopen. Op de bladeren laten ze een kleverig laagje honingdauw achter. Daarop ontstaan roetdauwschimmels die de groei van je tomatenplant ernstig vertragen.

Bladluizen voorkomen?Gebruik dan een aangepast insecticide zoals Multisect Groenten en Fruit.

Bladluizen al aanwezig? Bestrijd de bladluis met zijn natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje. Zijn larven doden de bladluizen en verlossen je van het probleem. Bestel de larven van het lieveheersbeestje in je AVEVE-winkel. Of gebruik een aangepast insecticide zoals AVEVE Insecticide Plus. Maar doe dat nooit als je larven van het lieveheersbeestjes hebt ingezet, want die dood je dan ook..

6618fd69-2a88-4170-835a-a75900c3d1c2.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met