Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Confituur maken

Confituur maken is een klassieke, maar oh zo lekkere manier om je verse vruchtenoogst te bewaren. Zo geniet je de hele winter van die heerlijke rode bessen, aardbeien, bramen of sappige appeltjes!

Wat heb je nodig bij het maken van confituur?

Maak confituur van de lekkerste en grootste vruchten. Vruchten met tekenen van verval gebruik je beter niet. De smaak blijft het lekkerst, wanneer je steeds kleine hoeveelheden maakt. Uiteraard heb je voor het maken van confituur potjes nodig. Kijk goed of de potten goed sluiten. Wanneer de (gebruikte) potjes niet goed sluiten of barstjes hebben, gooi je ze beter maar gelijk weg. Verder heb je een grote pan, een houten lepel, een weegschaal, een maatbeker, een vergiet, een keukenmesje, een schuimspaan, een trechter en uiteraard vruchten en suiker nodig bij het maken van confituur.

Ingrediënten confituur

Confituur is eigenlijk niets anders dan vruchten en suiker. De beste suiker voor het maken van confituur is geleisuiker. Eventueel voeg je nog een half citroentje of citroensap toe voor een lekker smaakje. Ook houdt het zuur de confituur vaak iets langer goed. Verdeeld in kleine hoeveelheden blijft de confituur het lekkerst van smaak. Verdeel bijvoorbeeld 1 kg kersen over vier potten van 350 gram. Op 1 kg kersen voeg je ongeveer 800 gram suiker toe. Omdat aardbeien een iets zoetere smaak hebben, voeg je op 1 kg aardbeien 750 gram suiker toe. Maar in confituurrecepten vind je altijd de juiste hoeveelheden.

84c2f3d4-3baa-45af-bde9-a5e000814cc2.jpeg

De werking van suiker

Suiker brengt de confituur niet alleen op smaak, het heeft ook een conserverende werking. Suiker stimuleert in sommige gevallen de aanmaak van bacteriën en schimmels. Dit geldt voor de productie van wijn en bier. Maar wanneer het suikergehalte hoger is dan 60-65% heeft het dezelfde werking als zout. Het onttrekt vocht (bindt de ‘vrije’ watermoleculen), zodat bacteriën niet zich niet vermeerderen. Want bacteriën hebben vocht nodig om te kunnen gedijen. Geleisuiker heeft, door de aanwezige pectine, een betere conserverende werking dan gewone suiker. Dit is dus de beste suiker om confituur van te maken. Maar ook van kristalsuiker is het mogelijk confituur te maken. Rietsuiker gebruik je beter niet, dit geeft een gistende werking.

5f03a962-be1f-41b7-890d-a5e000814dad.jpeg

Hygiënisch werken

Net zoals bij wecken , is het ook bij confituur maken noodzaak dat je hygiënisch werkt. Begin altijd met het wassen van je handen. Steriliseer vervolgens de potten door ze uit te koken in heet water met soda. Laat ze uitlekken op een schone theedoek. Daarna was je het fruit, verwijder je de eventuele pitten en steeltjes. Weeg de vruchten mét het sap dat eruit gelekt is. Doe circa 200 gram minder suiker (dan het gewicht aan vruchten) en circa 100 ml water in een hoge pan met dikke bodem. Breng de inhoud op een hoog vuur aan de kook en laat dit inkoken tot een dikke stroop. Voeg nu het fruit met het sap toe. Laat alles 15 minuten koken, roer het mengsel af en toe door met een houten lepel.

9f328b8e-8dc1-4700-abe2-a5e000814f49.jpeg

Confituur testen en bewaren

Na de kooktijd schep je het schuim met een schuimspaan eraf. Als de confituur aan de lepel blijft plakken en glanst is het goed. Test nog eens extra of de confituur goed is door een druppeltje op een koud bord te laten vallen, als het druppeltje stolt is de confituur goed! Giet de confituur geleidelijk in potten, dit voorkomt dat de potten barsten. Vul de potten met een trechter, zo blijft de rand goed schoon Vul de potten helemaal tot de rand, want confituur slinkt vaak. Schroef de deksels op de potten en keer om. Wanneer de potten helemaal afgekoeld zijn, zet je ze pas rechtop. Bewaar ze in de diepvries, koelkast of in een koele, donkere ruimte. Tip: wil je bramenconfituur maken? Maak er dan eerst sap van, zo voorkom je dat de bramenconfituur vol pitjes zit.

6fee5300-60cd-4658-aeae-a5e000815054.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met