Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Aardappelen rooien

Aardappelen rooien is geen moeilijk klusje. Maar hoe zie je nu wanneer de aardappelen goed zijn? Wij geven wat tips!

Wanneer aardappelen rooien?

De meeste vroege en middelvroege aardappelen kun je in juli rooien. En anders zeker begin augustus. Halflate of late rassen oogst je in september of oktober. Maar dit is per ras verschillend. Doordat aardappelen onder de grond groeien, zie je niet wanneer ze nu echt goed zijn. Gelukkig kun je het wel een beetje aan de aardappelplanten zien. Het loof van de aardappelen die oogstklaar zijn, wordt namelijk geel en sterft binnen een paar weken af. Om te testen of je aardappelen goed zijn, is het handig om eerst één plant te rooien. Zijn de aardappelen volgroeid, dan rooi je er zoveel als je nodig hebt. En als ze te klein zijn, laat je de overige planten nog een paar weken zitten. Ontdek hier meer kweektips!

Hoe aardappelen rooien?

Aardappelen rooien is niet moeilijk. Je rooit je aardappelen met een speciale aardappelriek, deze is iets kleiner en korter dan een gewone riek. Steek de riek onder de plant en duw zo de volledige plant in één keer omhoog. Maak de aardappelen alvast een klein beetje schoon door wat te schudden met de gerooide plant. Zorg dat er geen aardappelen in de grond blijven zitten. Deze kleine aardappeltjes groeien anders in de winter verder en brengen je teeltrotatie in de war. En daarnaast bestaat de kans dat ze aangetast worden door de aardappelziekte, die ze vervolgens overbrengen op je andere aardappelen of tomaten. Haal ze dus maar beter allemaal uit de grond. Rooi de laatste aardappelen voor de vorst. Wees bij aardappelen altijd alert: zodra een aardappelziekte de kop opsteekt, moet je het hele veldje rooien.

ef0441b7-5a15-4bb2-aea7-a62700c75c24.jpeg

Lekkere vroege aardappeltjes!

Jonge aardappeltjes vormen een koningsmaal. Wil je dat koningsmaal ook eens proeven? Laat de aardappelen dan niet te groot worden. Oogst gerust al na 10 à 11 weken de eerste aardappelen. Het blad is dan nog groen en de aardappelen zijn nog erg klein, eigenlijk zijn ze nog niet rijp. Maar ze zijn wel erg lekker! Schrap ze eenvoudig schoon onder de kraan, de schil is nog erg dun. Je kunt de schil ook even schoonborstelen en de aardappels vervolgens in de schil koken, stomen of roosteren. Nieuwe aardappeltjes in combinatie met botersaus en verse boontjes zijn een ware traktatie!

f36d90e2-9c1b-4515-9ed6-a62700c75baf.jpeg

Aardappelen bewaren

Aardappelen kun je lang bewaren. Mits je ze op een donkere, droge, koele en vorstvrije plek weg zet! Het best in een kistje, krat of jutezak. Bewaar ook alleen de gezonde aardappelen. In het licht en op een warme plek gaan aardappelen nieuwe scheuten vormen en verschrompelt de schil. Maar ook vorst en nattigheid is niet goed voor je aardappelen, hierdoor gaan ze rotten en worden ze oneetbaar. Bescherm je aardappelen in kistjes tijdens een vorstperiode met wat jutezakken of zet ze bij extreme vorst in huis, waar je ze in een donkere kast bewaart. In januari gaan de aardappelen vaak als vanzelf toch nieuwe scheuten vormen. Wanneer je nieuwe scheuten ziet, kun je deze het best direct verwijderen. Meestal kun je tot februari-maart van je oogst eten, daarna worden de aardappelen er niet lekkerder op.

14267c44-a906-47e3-afdd-a62700c75b5f.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met