Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Giftige planten

Vergiftiging door planten komt regelmatig voor bij schapen. Weet jij welke planten gevaarlijk voor ze zijn?

Wanneer eet een schaap giftige planten?

Giftige planten smaken niet. Schapen laten ze meestal instinctief staan, maar soms gaat het toch mis. Bijvoorbeeld wanneer ze te weinig gras hebben. Je dieren voeden zich dan met snoei- of groenteafval, waarbij ze niet merken dat er giftige bestanddelen in zitten. In gedroogde of gemengde vorm herkennen ze hun biologische vijanden niet. Jonge dieren zijn sowieso minder kieskeurig, pas dus extra op bij lammetjes! En dan zijn er nog de onrijpe eikels. Hoewel ze heel gevaarlijk zijn, beschouwen schapen ze helaas als een delicatesse.

Giftige planten in de wei?

Welke giftige planten komen je schapen in de wei tegen?

Jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid en andere kruiskruiden zijn giftige planten die pyrrolizidine-alkaloïden bevatten. Deze giftige stoffen tasten de lever van je schaap aan. Eet je schaap er veel of vaak van, dan  treedt leververgiftiging op. Schapen zijn er wel iets minder gevoelig voor dan koeien en paarden, omdat hun pens de gifstoffen deels afbreekt.

Sint-janskruid

Sint-janskruid zorgt bij je schapen voor een fototoxisch effect: bij blootstelling aan zonlicht ontstaat er irritatie aan de huid. Die wordt rood, schilferig en jeukt.

Melde

Melde, ook witte ganzevoet genoemd, komt vaak voor op een pas ingezaaid grasveld. Het hoge oxaalzuurgehalte van de plant veroorzaakt een daling van het bloedcalciumgehalte. Het schaap krijgt daardoor melkziekteverschijnselen en kan sterven.

70103a62-74e1-4a0b-a93c-a5b60156d55c.jpeg

Giftige planten langs bermen, akkers en sloten?

Heermoes

Heermoes houdt van een natte bodem. In gedroogde vorm, verstopt in hooi, blijft het giftig. Bij vergiftiging daalt de melkgift, treedt vermagering op en soms verlamming. Zet lammeren niet in de weide waar deze plant voorkomt.

Nachtschade

De zwarte bessen van de nachtschade bevat de stof solanine, die rode bloedlichaampjes afbreekt. Dat tast het hart en de ademhaling uiteindelijk zo sterk aan dat er een fatale verlamming optreedt.

Waterscheerling

Deze zeer giftige moerasplant komt voor in sloten en op veengronden. Na het uitbaggeren van een sloot komt deze plant wel eens op het weiland terecht. Een klein stukje van de wortel kan een schaap al doden. De giftige stof cicutoxine leidt tot krampen, ontstekingen van slijmvlies en darmkanaal, braakneigingen en uiteindelijk ademstilstand.

Smeerwortel

Deze plant komt veel voor in bermen, maar ook als decoratiein schaduwborders of bostuinen. Net als het jacobskruiskruid bevat deze plant pyrrolizidine- alkaloïden, die leverschade veroorzaken. Er zit ook nitriet in de smeerwortel. Door deze stof transporteert het bloed minder zuurstof.

38b29a31-3289-4fdf-bf4e-a5b60156d586.jpeg

Giftige plantjes langs de bosrand

Veel schapenweides liggen langs een bosrand. Welke giftige plantjes komen je viervoeters daar tegen?

Adelaarsvaren

Deze varensoort bevat antithiamine en veroorzaakt bij langdurige consumptie depressie,  koorts, huid- en slijmaandoeningen en bloederige diarree. Bij vergiftiging kunnen schapen vanaf twee jaar langzaam blind worden.

Eik

Onrijpe eikels en jong eikenblad bevatten een hoog gehalte looizuur (tannine). Dit bindt zich in de darmen aan eiwitten en ijzer, waardoor het schaap deze voedingsstoffen niet meer opneemt in zijn lichaam. Dat tekort veroorzaakt problemen zoals koliek, dikke buik, verstopping en bloederige diarree. De dieren gaan soms stijf lopen en krijgen verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.

97d0907f-f0f9-41b0-ad42-a5b60156d524.jpeg

Gevaren in de tuin

Geef je schapen liefst geen snoeisel uit je tuin. Sommige sierplanten, struiken en bomen zijn gevaarlijk voor je dieren. Let ook op voor goedbedoelende buren die hun tuin opknappen. Een paar voorbeelden op een rij:

Taxus

De naalden en zaden van deze struik bevatten het uiterst giftige taxine en taxicatine. Na het eten van taxus treden bij schapen problemen op aan het maagdarmkanaal, bij deademhaling en in de bloedsomloop. Eten ze 100 tot 200 gram van de plant, dan veroorzaakt dat binnen een kwartier een hartstilstand.

Herfsttijloos

De knol, de bloemen en de zaden bevatten het giftige colchicine. Deze stof heeft voor je schaap mogelijk een dodelijke afloop.

Rododendron

De bladeren bevatten andromedotoxine, een zenuwgif dat ademstilstand bij schapen veroorzaakt. Symptomen zijn schuimbekken, knarsetanden en wankelen.

Laurierkers

Deze plant bevat het giftige cyaan, dat in het lichaam van het schaap blauwzuur wordt. Dat blokkeert het zuurstoftransport in het bloed. Als een schaap een grote portie eet, overlijdt het kort daarna.

f9375ce8-3b35-459c-a7d5-a5b60156d5b5.jpeg

Hoe voorkom je vergiftiging bij je schapen?

Voorkom vergiftiging bij je schapen. We geven je graag wat tips:

  • Zorg voor een rijke grasweide die voldoende groot is.
  • Geef je dieren geen gft-afval.
  • Gebruik geen heidepalen van acaciahout.
  • Koop hooi van een goede kwaliteit.
  • Controleer regelmatig of er geen giftige planten in de weide staan.

Laat je voor kwalitatief ruwvoeder adviseren in je AVEVE-winkel.

cb5f316c-cd45-447d-b7a2-a5b60156d5df.jpeg

Hoe behandel je vergiftiging?

Vind je een ziek schaap naast een giftige plant of snoeisel daarvan, dan ligt een vergiftiging voor de hand. In andere gevallen moet je afgaan op de symptomen die je dier vertoont. Tekenen die op gevaarlijke voeding kunnen wijzen zijn: wankelen, kortademigheid, desoriëntatie, sloomheid, braakneigingen, niet op willen staan.

Waarschuw altijd direct de dierenarts als je een vergiftiging vermoedt. Ook als je sterk twijfelt. Voor weinig soorten gif zijn antiserums beschikbaar. Daarom probeert de arts vooral de stof snel uit het lichaam te krijgen. Dat doet hij door de pens leeg te halen of een lactatiemiddel toe te dienen. Een alternatief dat de arts wel eens inzet bij schapen is actieve kool. Dat bestaat uit verkoold plantenmateriaal dat schadelijke stoffen aan zich bindt. Die stoffen verlaten het lichaam dan via de mest. Verder is er vaak nood aan een middel tegen uitdroging en shock.

4b89d322-7018-4526-8bce-a5b60156d605.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met