Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Bloedluizen in het kippenhok

Vroeg of laat krijgen je kippen te maken met bloedluizen of andere mijten. Dat is niet dramatisch, zolang je het probleem op tijd aanpakt. We geven je tips om je kippen goed te beschermen.

Welke schade richten bloedluizen aan?

Een bloedluis is eigenlijk geen luis, maar een mijt. Het spinachtige beestje is ongeveer 1 millimeter groot en staat ook bekend als rode bloedmijt of vogelmijt. ’s Nachts komen bloedluizen uit hun schuilplaats tevoorschijn en zuigen ze zich vol met het bloed van je kippen. Door het bloedverlies gaat de conditie van je kippen erop achteruit en gaan ze minder eieren leggen. Ze krijgen stress en irritatie en worden veel vatbaarder voor ziektes. Bij een heuse bloedluizenplaag kunnen je dieren zo erg verzwakken dat ze eraan bezwijken. Iedere kip krijgt vroeg of laat te maken met bloedluizen. Dat is niet dramatisch zolang je maar een echte plaag voorkomt.

Hoe bloedluizen opsporen?

  • Controleer je kip op bloedluizen door onder de vleugels te kijken.
  • Check ook het hok en de legnesten. Bloedluizen zijn alleen ‘s nachts actief. Overdag verschuilen ze zich op donkere plekjes in het hok. Bijvoorbeeld onder een zitstok, in een spleet of onder een plank.
  • Hang een Finecto+ bloedluistest onder de zitstok. Met deze eenvoudige buisjes spoor je bloedluizen in het kippenhok snel op en kun je meteen ingrijpen.
b279e6ce-2b2e-40ae-acce-a6480082a81b.jpeg

Het hok behandelen

Het hok behandelen Wil je bloedluizen bestrijden of voorkomen, dan moet je zeker het hok van je kippen behandelen. Deze producten zijn daarvoor geschikt:

  • Aveve Zerox-P (poeder)
  • Edialux Zerox-P Veeluispoeder
  • Beaphar Mite Blocker Combi (spray)
  • Finecto+ Protect (spray)
  • Edialux For-Mite Plus (spray)

Behandel het hok bij voorkeur ‘s avonds, voordat de kippen op stok gaan. Mik vooral goed in de spleten, onder de zitstokken en op andere mogelijke schuilplaatsen van bloedluizen.

Bloedluizen op de meest natuurlijke manier bestrijden? Bestel in je Aveve-winkel speciale roofmijten tegen bloedluizen (DCM Hypoaspi-guard). Dat zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. Zet de roofmijten uit in je kippenhok, dan gaan ze op zoek naar de bloedluizen en eten ze op. Daarmee gaan ze door tot alle bloedluizen opgeruimd zijn. Let wel op: gebruik geen andere bestrijdingsmiddelen in combinatie met deze roofmijten.

b279e6ce-2b2e-40ae-acce-a6480082a81b.jpeg

Je kippen behandelen

Er bestaan ook geschikte oplossingen om je kippen zelf te beschermen tegen bloedluizen:

  • Bepoeder je kippen - bij voorkeur ’s avonds - met Aveve Zerox-P. Zorg er wel voor dat je hun ogen niet raakt. Met deze behandeling tref je niet alleen bloedluizen, maar ook vederluizen. Dat zijn bruine insecten die onder de veren van kippen leven.
  • Spuit de kippen in met Beaphar Mite Blocker Combi.
  • Je kippen van binnenuit beschermen? Geef ze het voedingssupplement Finecto+ Oral. Dat maakt hun bloed onaantrekkelijk voor bloedluizen.

Dubbele bescherming met Finecto+

Met de Finecto+ methode combineer je de Finecto+ Protect hokspray met het voedingssupplement Finecto+ Oral. Zo krijgen je kippen een dubbele bescherming en behaal je de beste resultaten.

  • Finecto+ Protect maakt het hok onaantrekkelijk voor (jonge) bloedluizen. Deze spray is ook ideaal als preventieve behandeling tegen bloedluizen.
  • Finecto+ Oral meng je door het voer, zo bereik je de volwassen luizen op de kip.

Ontdek hier de volledige Finecto+ methode om bloedluizen onder controle te houden.

2cf4950b-466f-40d4-9504-a6480082a9c1.jpeg

Meer tips tegen parasieten

  • Hebben je kippen kalkachtige korstjes op hun poten? Daar is de kleine kalkpootmijt verantwoordelijk voor. Deze mijt leeft en plant zich voort onder de beenschubben van kippen. Vooral oudere kippen hebben er last van. De oplossing: smeer of wrijf de poten van de kip in met olie of vaseline. Herhaal deze behandeling tot de aantasting verdwenen is.
  • Gebruik tabakstro in de legnesten of meng het met de bodembedekking in je kippenhok. De sterke geur helpt om uitwendige parasieten zoals mijten, luizen en bloedluizen weg te houden.
  • Maak een zandbad voor je kippen. Daarmee houden je kippen hun verenkleed schoon en dat heeft een afwerend effect op parasieten. Het Aveve Badzand doet daarvoor prima dienst.
e79b9783-a3bf-426e-bf85-a6480082a8f7.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met