Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kippenren inrichten: jouw complete gids

Heb je kippen in de tuin? Dan geef je ze natuurlijk een fijne woonst. Met enkele tips en tricks weet jij precies hoe jij je kippenren en kippenhok kan inrichten en welke benodigdheden je daarvoor nodig hebt.

De kippenren inrichten: benodigdheden

In een goed kippenhok voelen je tuinvrienden zich op hun gemak en kunnen ze naar hartenlust pikken, scharrelen en uitrusten. Als je een kippenhok met kippenren wil inrichten, kun je dus enkele essentiële benodigdheden gebruiken.

  • Voldoende ruimte, 1 à 1,5 m² per kip voor de buitenren en 0,5 m² per kip voor het binnenverblijf. Ga voor wat meer ruimte als je een grote kippenrassen hebt.
  • Voldoende schaduw voor in de zomer, een streep zon in de winter en afdakjes om te schuilen.
  • Een goede ondergrond met degelijke afwatering en een zachte, organische bodem, zoals houtvezel, stro, gras en zand.
  • Een stevig, tocht- en vochtvrij nachthok met zitstokken, bodembedekking en mestplankjes. Je kiest uit een ruim aanbod bodembedekking, zoals houtvezel, stro, hooi enzovoort.
  • Legnesten, apart of in het nachthok. Het volstaat om 1 legnest per 3 hennen te voorzien.
  • Een veilige buitenren met een afrastering die hoog genoeg is en kleine openingen heeft.
  • Een paar stofbadjes die je regelmatig ververst als ze niet meer schoon zijn.
  • Stevige en duurzame voeder- en drinkbakken.
  • Verschillende kippenspeeltjes, zoals een klimrek en kippenschommel, maar je zorgt er dan wel voor dat de afrastering hoog genoeg is.

In een goed kippenhok voelen je tuinvrienden zich op hun gemak - Aveve

Als je de kippenren wil inrichten, hou je ook rekening met ontsnappingsgevaar. Kippen vliegen niet zoals andere vogels dat doen, maar ze fladderen soms op. Kleine kippen, zoals krielen, zijn dan weer iets beter in vliegen en belanden in een mum van tijd bij de buren.

Maak de afrastering zo hoog mogelijk, graaf ‘m in en knip de vleugels van je hoenders op de juiste manier wat korter.

Ontdek alles wat je wil weten over het ideale kippenhok en doe inspiratie op om zelf aan de slag te gaan.

Kijk de stedenbouwkundige regels steeds na op de website van de Vlaamse overheid, de website van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of op de website van de Waalse overheid.

Kunnen verschillende kippenrassen bij elkaar?

Het is prima mogelijk om verschillende kippenrassen bij elkaar te zetten als je de kippenren aan het inrichten bent, maar ga wel altijd voor 2 exemplaren van dezelfde soort zodat ze elkaar herkennen. Je houdt wel rekening met een paar zaken alvorens je jouw toekomstige kippen en nieuwe thuis geeft.

  • Zorg voor voldoende ruimte per kip. Grote kippen hebben meer ruimte nodig dan krielen.
  • Kijk naar de verschillende karakters van je kippen: rustige kippen zitten graag samen met andere kippenrassen die van nature ook wat rustiger zijn.
  • Stel je kippen rustig aan elkaar voor zodat ze geaccepteerd worden in de groep (‘de toom’). Dit zorgt voor een evenwichtige hiërarchie (‘de pikorde’) binnen de toom.

Wist je dat de veren en de kam op de kop van bepaalde kippen een intimiderend effect kunnen hebben? Er wordt weleens gedacht dat kippen met grote kammen de pikorde domineren. Als je een nieuwe kip met grote kam zomaar in de ren zet, zien de andere kippen hun soortgenoot als een uitdaging. Dit werkt in sommige gevallen pestgedrag in de hand.

Het formaat van je kippen speelt geen rol. Een kleine kriel wordt soms de beste maatjes met de grote brahma. Een beetje variatie qua kippenrassen in de toom zorgt er soms zelfs voor dat je kippen minder met elkaar kibbelen.

Let wel op dat de verwachte levensduur, de weersomstandigheden waar de kippen tegen bestand zijn en het karakter per kippenras weleens kan verschillen. Ontdek alles over de verschillende kippenrassen in de gids over een vlotte start met kippen.

Verschillende kippenrassen - Aveve

Kippen beschermen tegen het weer

De ideale temperatuur voor kippen is zo’n 12 à 15 °C, omdat hun lichaamstemperatuur hoog is in vergelijking met die van zoogdieren. Toch hebben kippen het in de zomer weleens te warm en in de winter te koud. Wat doe je om je kippen te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden?

  • Zorg voor voldoende beschutting in het kippenhok. In de zomer hebben je kippen nood aan voldoende schaduw en in de winter is een streepje zon en voldoende licht zeer welkom.
  • Maak het nachthok en de legnesten tocht- en vochtvrij door ze goed te isoleren.
  • Voorzie ventilatiemogelijkheden in het nachthok en de legkastjes.
  • Ga voor goede bodembedekking die je kippen in de winter warm houdt, maar in de zomer fris genoeg zodat het niet te heet wordt in het nachthok en in de legnesten.
  • Ga in de winter voor drink- en voederbakken in kunststof en in de zomer voor metalen exemplaren die je even in de koelkast zet.

Kom meer te weten over de manieren waarop jij je kippen beschermt tegen de elementen. Zo weet je als je het kippenhok wil inrichten dat je steeds tevreden kippen in de tuin hebt lopen.

Kippen beschermen - Aveve

Tip: In de winter hebben je gevederde vrienden nood aan een portie krachtvoer dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Kies voor een gemengde graanmix en vul aan met gedroogde meelwormen of kippenpindakaas als gezonde snack.

Het kippenhok schoonmaken

Je kippen blijven zich gezond en fit voelen als je iedere week een kleine schoonmaakbeurt van het kippenhok inlast. De wekelijkse schoonmaakbeurt zorgt er ook voor dat je tijdens de tweejaarlijkse grote schoonmaak enkel de hoognodige zaken moet reinigen. Hoe pak je zo’n kleine en grote schoonmaak aan?

  • Krab de mestplanken af en haal de uitwerpselen uit de ren.
  • Maak de voeder- en drinkbakken schoon, net zoals alle toestellen in de ren.
  • Controleer of het badzand en de bodembedekking aan vervanging toe is.
  • Legnesten maak je in de zomer 1 keer per maand schoon en in de winter 1 keer per 2 maanden. Kippen hebben het liefst dat je van hun nesten afblijft als het niet nodig is.

Wat doe je tijdens de grote schoonmaak?

  • Ontsmetten met desinfecterende schoonmaakmiddelen die geschikt en veilig zijn.
  • Controleren of bepaalde zaken, zoals voeder- en drinkbakken, aan vervanging toe zijn.
  • De toestellen en voeder- en drinkbakken afwassen met desinfecterende schoonmaakproducten.
  • Controleren of er geen spleten en gaten aanwezig zijn in het nachthok en de legkasten.

Alle tips en tricks voor de schoonmaak van het kippenhok vind je terug in onze gids over het ideale kippenhok.

Een proper kippenhok - Aveve

Hoe bescherm je kippen tegen roofdieren en ongedierte?

Heb je kippen in de tuin en wil je hen extra goed beschermen voordat je werkelijk start met je kippenren in te richten? Denk dan zeker eens na hoe je gevaarlijke roofdieren en vervelend ongedierte precies buiten wil houden.

  • Maak de omheining hoog genoeg (tussen de 1,80 m en 2 m) en graaf ‘m ongeveer 0,5 m in aan de onderkant. Vossen en andere roofdieren kunnen er dan niet over springen en ze kunnen zich ook geen weg in het kippenhok graven.
  • Zorg ervoor dat de afrastering fijngazig is.
  • Sluit het nachthok ‘s avonds af. Roofdieren jagen namelijk vooral ‘s nachts. Je kan hiervoor een automatische hokopener en automatisch deurtje gebruiken.
  • Maak het kippenhok regelmatig schoon zodat er geen uitwerpselen en voedselresten rondslingeren. Kippen in de tuin trekken helaas ongewenste bezoekers aan.
  • Maak gaten en kieren dicht in het nachthok en de legkasten zodat ongedierte zich er niet in nestelt. Dit houdt ook vocht en tocht tegen – een ideale voedingsbodem voor ongedierte.
  • Voorzie voldoende stofbadjes voor je kippen om parasieten af te weren.

Ontdek alle tips en tricks om ongewenste bezoekers weg te houden uit het kippenhok.

Protéger vos poules des prédateurs - Aveve

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt om jouw kippen tevreden te houden.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met