Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kattentaal: waarom je kat miauwt, wild is en je soms wakker houdt

Waarom miauwen katten en waarom doen ze soms gewoon zo raar? Wij geven je een een cursus kattentaal zodat je precies weet wat je harige huisgenootje je wil vertellen. Zo reageer je steeds op de juiste manier in elke situatie.

Waarom miauwt een kat of kitten?

Als je katten zegt, denk je meteen aan hun karakteristieke manier om hun aanwezigheid te tonen. Katten die miauwen, communiceren met mensen. Het is exclusieve kattentaal die enkel voor ons bedoeld is. Katten die niet in de buurt van mensen opgroeien, miauwen na hun kittentijd niet meer. Er zijn verschillende redenen waarom je huistijger vervalt in kattengezang.

  • Je kat begroet je op een vriendelijke manier
  • Je kat wil aandacht van jou
  • Je kat heeft honger en wil graag iets te eten krijgen van jou.
  • Je kat voelt zich niet helemaal goed
  • Je kat verveelt zich
  • Je kat heeft iets gezien
  • Je kat voelt zich op z’n gemak
  • Je kat wil dat je ‘m binnen- of buitenlaat

Katten miauwen omdat ze over de eeuwen heen geleerd hebben dat het een reactie uitlokt bij mensen. Als ze met elkaar communiceren, gebruiken ze andere geluiden. Kittens miauwen in het nestje om moederpoes te laten weten dat ze honger hebben of nood hebben aan warmte en knuffels.

Het is in vele gevallen duidelijk wat je kat wil bereiken met het gemiauw. Als je kat van zich laat horen terwijl ‘ie aan de deur wacht, betekent het hoogstwaarschijnlijk dat je huisgenootje naar buiten wil. Een kat die aan het etensbakje wacht en z’n keeltje openzet, wil natuurlijk een lekker hapje krijgen. Wanneer is het nog meer duidelijk wat je kat van jou verwacht?

  • Katten die luid miauwen en het geluid lang uitrekken, voelen zich bedreigd door iets. Het is mogelijk dat er een andere kat in hun territorium zit of ze zijn geschrokken van iets.
  • Een kat die onophoudelijk luid miauwt heeft zich hoogstwaarschijnlijk bezeerd of bevindt zich in een benadere situatie. De miauw klinkt als een kreet om hulp. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je kat plots vaker van zich laat horen dan anders.
  • Een uitgerokken miauw binnensmonds wijst op protest. Je kat vindt het bijvoorbeeld niet fijn dat je ‘m stoort door ‘m van z’n favoriete plekje weg te halen.
  • Een brommende miauw met een toonhoogte die de lucht ingaat, wijst in vele gevallen op een vriendelijke begroeting. Je kat doet dit als je thuiskomt na een lange dag.
  • Soms ‘miauwen’ katten ook door hun mond open te doen, maar geen geluid te maken. Dit is een beleefd verzoek van je kat. Zo herinnert je lieveling je er bijvoorbeeld aan om ‘m te voeren.

Je kat heeft dus een uitgebreid repertoire van geluiden om met jou te spreken. Als je goed luistert, hoor je dat de geluiden steeds verschillen in hoogte, ritme, volume en intonatie. Je kat heeft dus voor elke situatie – en zelfs voor verschillende mensen – een andere miauw.

Kat miauwt - Aveve

Waarom spinnen katten?

Een kat die spint is de belichaming van pure rust. Je lieveling spint erop los bij jou op schoot terwijl je talloze aaitjes en knuffels uitdeelt. Maar wist je dat katten ook spinnen als ze zich niet op hun gemak voelen? Een kat die bang is of een moederpoes die werpt, spint bijvoorbeeld ook.

Het doel van kattengespin is nog niet helemaal duidelijk. Er bestaan wel verschillende theorieën over. Sommige onderzoekers stellen dat katten spinnen om pijn te verzachten of om aan andere katten te tonen dat ze geen bedreiging vormen. Anderen denken dat moederkatten spinnen om hun jongen te tonen waar haar tepels zitten of om duidelijk te maken dat ze iets willen.

Waarom geven katten kopjes?

Katten miauwen en spinnen om te communiceren, maar als je kopjes krijgt, wil je harige vriendje jou ook wat vertellen. Ze wrijven zichzelf tegen zaken aan om hun geur achter te laten in hun territorium, want geuren zijn een belangrijk communicatiemiddel voor katten. Als je kat je kopjes geeft, creëert ‘ie eigenlijk een soort van samengestelde groepsgeur.

  • Je kat geeft kopjes, omdat ‘ie zich veilig en geborgen voelt in je aanwezigheid.
  • Je kat geeft kopjes om iets te krijgen van jou, zoals een heerlijke aai of eten.
  • Katten geven kopjes aan oppervlakten om hun geur te verspreiden en hun territorium af te bakenen. Ze sturen zo een signaal uit naar andere katten: “Pas op! Dit is mijn terrein”.
  • Katten geven soms kopjes omdat ze gestrest zijn. Ze doen dit om opnieuw een positieve associatie te krijgen met de omgeving en zich veilig te voelen.
  • Katten zijn gevoelig voor verandering. Heb je je hele huis net gepoetst? Dan geeft je kat kopjes aan je meubelstukken om z’n geur opnieuw te verspreiden in z’n territorium.

Kat geeft kopjes - Aveve

Wat lees je af in de lichaamstaal van je kat?

Katten zijn uitstekende non-verbale communicatoren die je alles vertellen met behulp van hun lichaamstaal. De ogen, staart, vacht, mond, oren en hun houding zijn hun belangrijkste communicatiemiddelen. Welke lichaamstaal komt vaak voor bij de kat?

Wat zijn duidelijke tekenen van een blije kat?

  • De staart van je kat staat rechtop, soms is het bovenste puntje zachtjes gebogen. De kat loopt naar je toe om je vriendelijk te begroeten en aan te tonen dat ‘ie blij is om je te zien. Soms vibreert je kat snel met z’n staart om aan te tonen dat ‘ie erg blij is.
  • De ogen van je kat zijn licht gesloten, soms half gesloten of zelfs helemaal.
  • Je kat knippert zachtjes naar je. Ze vertellen je dat ze zich op hun gemak voelen en in een vriendelijke bui zijn. Knipper zachtjes terug naar je kat en draai je hoofd voorzichtig weg. Zo vertel jij je lieveling dat jij je ook op je gemak voelt.
  • Je kat rolt op de rug en toont je z’n buik. Het betekent dat je huistijger zich volkomen veilig voelt in je aanwezigheid en je begroet. Meestal wil je kat niet dat je ‘m dan op z’n buikje wrijft – dit is voor veel katten een gevoelige plek. Geef je lieveling in de plaats een aai over z’n kopje.
  • Je kat krabt heftig aan de krabpaal en strekt zich uit. Je huistijger voelt zich uitgelaten.

Katten die ‘kneden’ voelen zich heel erg op hun gemak. Ze zetten hun nagels in een dekentje en maken ritmische bewegingen alsof ze koekjesdeeg aan het bereiden zijn. Kneedgedrag ontstaat in het nestje. De kittens kneden de buik van moederpoes om de melkproductie vlotter te laten verlopen. Het is ook mogelijk dat je kat een stukje deken in de mond neemt terwijl ‘ie kneedt.

Kat die kneedt – Aveve

Wat zijn duidelijke tekenen van een kat die stress heeft, zich bedreigd voelt of bang is?

  • Je kat krimpt ineen tegen de grond en sluipt. Je vriendje probeert zich snel te verstoppen.
  • De oren van je kat liggen plat op het kopje. Ze vormen een rechte lijn.
  • De ogen van je kat worden groter en de pupillen verwijden.
  • De staart hangt slap tussen de achterpoten naar beneden en is in sommige gevallen dik.
  • Je kat zit neer en het bovenste puntje van de staart beweegt zachtjes op en neer.
  • De staart staat rechtop en de haren staan overeind. De staart ziet er erg dik uit.
  • Je kat kromt de rug. De haren staan overeind. Katten doen dit zodat ze er groter uitzien. Zo komen ze intimiderend over voor gevaar.
  • Je kat zwiept de staart heftig op en neer.
  • Je kat blaast, gromt, jankt of miauwt heel luid. Vaak zijn dit de eerste tekenen van agressie bij katten die uitmonden in een beet of in een kras op je arm. Als je kat zich agressief gedraagt, heeft dat altijd een reden, zoals pijn of irritatie.

Bange kat – Aveve

Hoe kan je katten aaien?

Katten vinden het fijn om geaaid te worden, maar sommige plekjes op hun lichaam zijn gevoeliger dan andere, zoals de staart en buik. Door je kat te aaien, versterk je jullie band en vertel je je lieveling dat je te vertrouwen bent. Aai je kat alleen op comfortabele plekjes en stop met strelen als je merkt dat je kat het niet meer fijn vindt. Je huisgenoot laat dit merken door zacht in je hand te bijten.

De comfortabele plekjes van katten bevinden zich op de plaatsen waar hun geurklieren het meest geconcentreerd zijn. De meeste klieren vind je op hun kopje, bij de bek, op de kin, rond de oorschelpen, bij het voorhoofd en op de wangen. Je kat geeft z’n geur aan je af en ‘markeert’ je als het ware als een vertrouwd punt in de omgeving.

  • Wrijf je kat onder de kin. Het is een moeilijk plekje waar ze zelf niet bij kunnen met hun ruwe tong, dus wat extra aandacht is er zeer welkom. Krab zachtjes met je nagels onder de kin.
  • Masseer de wangen van je kat door je wijs- en middelvingers van je 2 handen er zachtjes over te laten glijden. Zorg ervoor dat je de gevoelige snorharen niet te vaak aanraakt.
  • Wrijf achter de oren van je kat. Gebruik alleen je vingertoppen om wat druk uit te oefenen.
  • Streel je kat op z’n kopje en laat je hand zo naar de rug glijden. Masseer de nekspieren door er zachtjes in te knijpen en duw daarna voorzichtig op het plekje waar de rug overloopt in de staart. Wrijf niet over de gevoelige staart zelf.
  • Aai zachtjes tussen de ogen van je kat. Oefen een klein beetje druk uit met je vingertoppen. Doe dit niet te lang. Je kat vindt dit een fijne plek, maar wil ook op andere plekken geaaid worden.

Katten aaien – Aveve

Waarom is je kat onrustig?

Een onrustige kat weet met zichzelf geen blijf. Je huisdiertje houdt de dingen goed in de gaten en springt van het ene plekje naar het andere. Soms gedragen ze zich bijna opdringerig. Ze gaan op je gezicht zitten terwijl je nog in bed ligt of ze ploffen zich schaamteloos neer op je toetsenbord.

Er zijn verschillende redenen waarom katten zich soms onrustig gedragen.

  • Katten gaan graag hun eigen gang, maar ze hebben soms nood aan een extra portie aandacht van hun baasjes. Als je harige huisgenoot zich neervlijt op je toetsenbord, wil ‘ie geaaid worden of spelen. Katten zijn geduldige dieren die weten dat ze vaak hun zin krijgen.
  • Je kat voelt zich bedreigd. Het is mogelijk dat je huistijger geschrokken is van iets of dat er een andere kat zich in het territorium bevindt. Je kat loopt onrustig heen en weer terwijl ‘ie luid miauwt en gromt. Het is ook mogelijk dat je diertje over de grond sluipt.
  • Je kat voelt zich niet helemaal lekker. Het is mogelijk dat je huisdiertje ziek is of stress heeft.
  • Als katten zich vervelen, is het mogelijk dat ze onrustig gedrag vertonen. Ze lopen heen en weer, maar ze krabben ook aan je meubels of sproeien er zelfs tegen. Soms gooien ze dingen van tafel met hun voorpoot. Zo lijkt het alsof ze een prooi hebben gevangen die opnieuw in beweging komt als ze ‘m aanraken. Als je kat dit vaak doet, wijst het op verveling.

Hebben jullie net voldoende gespeeld, maar probeert je kat toch nog steeds op je schoot of bureau te kruipen? Dan is het verleidelijk om je beste vriendje nog wat meer aandacht te geven. Toch is het belangrijk dat je je kat voorzichtig wegzet en even negeert. Zo leert je vriendje dat het geen effect heeft als ‘ie zichzelf aan je opdringt. Katten houden er na een tijdje vanzelf mee op.

Een kat die nood heeft aan een extra portie aandacht - Aveve

Bij Aveve vind je producten terug die een kalmerend effect hebben op onrustige huistijgers. De Beaphar No Stress verdamper verspreidt aangename geurtjes voor katten in de ruimte. De Beaphar CatComfort kalmerende spray werkt met een feromoon dat stress wegneemt bij katten. Je brengt een paar druppels aan op hun speelgoed of op hun favoriete slaap- en schuilplekjes.

Waarom is je kat zo wild?

Net zoals honden krijgen katten ook weleens last van ‘het gekke kwartiertje’ of ‘de zoomies’. Ze rennen door het huis alsof ze bezeten zijn en ze springen overal tegenaan. Katten krijgen de zoomies om een overschot aan energie snel kwijt te raken. Binnenkatten hebben er vaker last van dan buitenkatten, omdat de laatste groep meer prikkels binnenkrijgt op een dag.

“Waarom doet mijn kat plots zo raar?” vraag je je af. Katten kunnen op elk moment van de dag wild worden, maar baasjes zien het gedrag het vaakst in de ochtend en in de late avond of ‘s nachts. Katten zijn dan van nature uit het meest actief en moet hun energie dan kwijt.

Het is normaal dat je kat nu en dan even een uitbarsting krijgt, maar als je kat zo goed als elke dag door het huis vliegt, is er wat meer aan de hand. Meestal gaat het om verveling, maar het kan nooit kwaad om even bij de dierenarts langs te gaan om een medische oorzaak uit te sluiten, zoals het feline hyperesthesie-syndroom of stress.

Kat rent door het huis – Aveve

Waarom maken katten je soms wakker?

De meeste kattenbaasjes kennen het wel: je bent heerlijk aan het slapen en plots voel je wat druk op je borst. Je opent je ogen en kijkt recht in die van je harige huisgenootje. Soms word je ook gewoonweg wakker omdat je kat je huis op stelten zet door wild heen en weer te rennen. Waarom maakt je kat je ‘s nachts weleens wakker?

  • Je kat wil aandacht. Katten slapen niet zoals mensen in 1 groot stuk ‘s nachts. Ze verdelen hun slaap in meerdere, kleine kattenslaapjes. Als je kat je ‘s nachts wakkermaakt, kan het goed zijn dat ‘ie gewoon even wil knuffelen of spelen met jou. Las vlak voor bedtijd nog een stevige speel- en knuffelsessie in met je maatje zodat ‘ie je ‘s nachts op je 2 oren laat slapen.
  • Je kat heeft honger. Hongerige katten staan vaak in de vroege ochtend aan je bed. Ze miauwen, springen op de lakens of likken soms zelfs aan je gezicht om te zeggen dat je het best even opstaat om hun voederbakje te vullen. Je lost dit op door routine te creëeren in het leven van je huisdiertjes. Geef hen steeds op vaste tijdstippen te eten.
  • Maakt je kat je de laatste tijd wel erg vaak wakker terwijl dat vroeger niet het geval was? Neem je kat dan mee naar de dierenarts voor een grondige controle. Het is mogelijk dat je huisdiertje ziek is of zelfs stilaan dement wordt. Katten die dement worden, slapen niet meer zo goed als vroeger.

Kat ligt in bed – Aveve

Waarom is je kat afstandelijk?

De kat heeft het imago een afstandelijk huisdier te zijn dat liever z’n eigen dingetje doet. Toch zijn de meeste katten lieve en aanhankelijke huisgenoten die hun baasjes erg appreciëren. Als je kat afstandelijk doet, is het mogelijk dat je huisdier even alleen wil zijn of wil uitrusten. Doet je kat plots afstandelijk? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand, zoals stress, pijn of een ziekte.

Soms wil je kat je aandacht vragen als ‘ie zich afstandelijk gedraagt – hoe paradoxaal het ook mag klinken. Als dat het geval is, richt je kat de oren naar je toe en kijkt ‘ie nieuwsgierig in je richting. Ze maken je duidelijk dat ze weten dat je aanwezig bent en dat je hen eventueel een aai mag geven.

Heb je een afstandelijke kat geadopteerd of gekocht? Sommige katten hebben als kitten geen goede socialisatieperiodes doorgemaakt waardoor ze menselijk contact niet gewend zijn. Het is lastig om meteen veel aandacht van hen te krijgen, maar op termijn is het wel mogelijk als je ze voldoende tijd en ruimte geeft om aan jou en aan de nieuwe omgeving te wennen.

Afstandelijke kat – Aveve

Waarom gaat je kat niet op de kattenbak?

Kittens die een ongelukje hebben naast de kattenbak zijn in sommige gevallen nog niet voldoende zindelijk. Het gebeurt ook weleens dat volwassen katten nog niet getraind zijn om de kattenbak te gebruiken, omdat ze misschien buitenleefden en hun behoefte deden in het zand.

Katten die plots onzindelijk worden, kampen met een groter probleem. Ze zijn ziek of ze associëren de kattenbak met een nare gebeurtenis. In sommige gevallen is de kattenbak niet voldoende geschikt voor of aangepast aan je huisgenoot. Een seniorkat die z’n behoefte buiten de bak doet, heeft misschien moeite om in de bak te klimmen, omdat z’n gewrichten niet meer zo soepel zijn.

Je leest alles over zindelijkheidstraining en zindelijkheidsproblemen in de gids over een milde opvoeding. Alle adviezen over de beste kattenbak, fijne kattenbakvulling en een schoon toilet vind je terug in de gids over een vlotte start met je kat.

Kat op de kattenbak – Aveve

Wat is dominant kattengedrag?

Honden gedragen zich in groep dominant of onderdanig. Hondenbaasjes nemen leiderschap op en zorgen ervoor dat hun hond zich niet dominant gedraagt tegenover hen. Bij katten is er echter niet per se sprake van dominant gedrag. Ze leven niet zoals honden in een groep met een bepaalde rangorde. Als je kat jou z’n buikje toont, betekent dat niet dat je huisdiertje zich onderdanig opstelt.

Katten jagen andere katten weleens weg of gedragen zich dwingend tegenover hun baasje. Het gedrag is dan het resultaat van het feit dat de andere kat of jijzelf ingaan op het verzoek van je huisdier. De andere kat stelt zich timide op en vlucht weg. Jij geeft je lieveling misschien toch nog een extra snoepje, omdat ‘ie blijft zeuren. Je kat stelt zich dan bazig op.

Agressieve katten dwingen ook geen dominatie af, maar willen je wat meer vertellen. Agressie is steeds het resultaat van een onderliggende oorzaak. Katten hebben bijvoorbeeld pijn, voelen zich gestrest of ze zijn bang voor iets.

Dominante kat - Aveve

Waarom ademt je kat met de mond open?

Katten zijn dieren die vooral uit hun neus ademen en hun bek slechts zelden opensperren om lucht binnen te nemen. Als je kat met de mond open ademt of hijgt, wijst dat op benauwdheid, oververhitting, grote inspanning of acute stress. In sommige gevallen kampt je kat met luchtwegproblemen. Ademt je kat vaak ‘zomaar’ met de bek open? Ga dan meteen naar de dierenarts.


Katten zijn uitstekende non-verbale communicatoren. Ze gebruiken hun hele lichaam om hun baasjes alles te vertellen. Als je de lichaamstaal en het gedrag van je kat begrijpt, weet je hoe je de grenzen van je huisdiertje respeceert. Zo versterk je ook automatisch jullie band. Kom alles te weten over je huistijger in onze handige gids over kattengedrag en lichaamstaal.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met