Wat eten we vandaag?

Je orchidee verzorgen, zo doe je dat


De juiste voeding, genoeg water… en je Miltonia bloeit twéé keer. Expert Davy Konings geeft tips.

Hoeveel water geven?


Da’s nattevingerwerk ;-). Echt! Stop je vinger in het ‘substraat’, dat is het materiaal waarin je Miltonia staat. Voelt dat substraat matig vochtig, dan is het goed. Is het droog? Dan heeft je viooltjesorchidee wat water nodig.


  • Hoe? Dompel de transparante binnenpot helemaal onder in lauw water of zet ‘m 15 minuten in een schaaltje water. Gebruik liefst kalkarm water of regenwater. Laat goed uitlekken.

  • Hoe vaak? In de zomer 2 keer per week. In de winter 1 keer per week.

  • Wat nog meer? Je plant neemt ook vocht op via de luchtwortels en bladeren. Bevochtig ze daarom 1 keer per week met een plantenspuit of gebruik een orchideeënspray. Zit jouw Miltonia niet in een transparante binnenpot, maar rechtstreeks in een sierpot? Dan haal je je plantenspuit 2 keer per week boven.

Welke voeding?


Een plant die in bloei staat, heeft extra energie nodig. Dat kan heel eenvoudig door een scheutje Substral Vloeibare meststof Orchidee toe te voegen aan het water.

  • Hoe vaak? In de zomer 1 keer per 2 weken. In de winter 1 keer per maand.

Extra handig: de Substral meststofstaafjes voor Orchideeën. Eén staafje geeft gedurende 8 weken precies de juiste hoeveelheid micronutriënten af.


Is je orchidee verzwakt? Dan helpt een intensieve herstelkuur zoals deze van Compo de plant er zo weer bovenop.Waar neerzetten?


  • Tijdens de bloei

Je Miltonia houdt van het licht, maar niet van direct zonlicht. Zorg dat deze schoonheid niet in de tocht staat.

  • Na de bloei

Nu heeft je orchidee wat rust verdiend. Zet ze 8 tot 10 weken op een wat koelere en donkerder plek. Geef dezelfde hoeveelheid water en voeding als in de winterperiode.

Hoe snoeien?


Knip de tak tot helemaal beneden. De plant zal een nieuwe scheut aanmaken waarop straks nieuwe bloemen komen. Steekt zo’n nieuwkomer de kop op? Tijd om je plant weer in een lichtere, warmere ruimte te zetten.
Wanneer verpotten?


Na de bloei wil je Miltonia graag verpot worden. Dat doe je zo:


Stap 1: Haal je plant uit z’n oude substraat. Turfblokjes die verweven zitten met wortels en luchtwortels kunnen gewoon blijven zitten.

Stap 2: Zet je Miltonia in dezelfde of een iets grotere, doorzichtige pot.

Stap 3: Vul aan met speciale Substral orchideeëngrond tot een mooi geheel.

Het resultaat?


Je Miltonia zal 2, misschien zelfs 3 keer per jaar bloeien, telkens 5 tot 6 weken lang. Iedere keer opnieuw een ongelooflijk spektakel!


 


Dit is Davy. Hij is bij Aveve onze expert plantenvoeding en -bescherming. Elk vrij moment zit Davy in de tuin, zijn groene oase van rust. Met veel passie legde hij een snoephaag aan, een verticale kruidentuin, mooi stuk gazon… Wie daar ook blij mee is? Zijn gezin en Dex, de Franse buldog des huizes.
Waarom verliest mijn orchidee bloemen?


De luchtwortels zijn grijs, is dit een goed of slecht teken? … Het antwoord op veelgestelde vragen over orchideeën.