Volkoren speltbroodjes met appel en rozijnen
Een zacht roommengsel met (gedroogd) fruit in een heerlijk jasje? Volkoren speltbroodjes met appel en rozijnen laten je likkebaarden. Een recept voor baktalenten die graag iets nieuws uitproberen. Iets meer werk in de keuken, maar gegarandeerd een succes bij je gasten!
Voeg toe aan receptenboekje

Volkoren speltbroodjes met appel en rozijnen

1

Vulling maken

Week de rozijnen vooraf minstens een uur in water of rum. Laat ze uitlekken.
2
Snij de appel in blokjes en meng ze met de honing. Smelt een klontje boter in een pan. Bak daarin de appelblokjes tot ze beginnen te karamelliseren. Haal de pan van het vuur.
3
Klop de melk en de Mix voor Banketbakkersroom tot een gladde room. Laat 2 à 3 minuten rusten. Meng de appelblokjes en de rozijnen door het roommengsel.
4

Deeg voorbereiden

Meet de ingrediënten voor het deeg zorgvuldig af. Kneed ze in 20 minuten tot een luchtige bol – met een broodmachine of met de hand. Heb je een keukenrobot? Dan klaart die de klus al in 10 minuten. Bedek het deeg met huishoudfolie. Laat 10 à 15 minuten rijzen op kamertemperatuur.
5
Druk het deeg plat. Vouw het dubbel. Rol het nu op tot een dikke worst. Dek af met huishoudfolie en laat 10 à 15 minuten rusten.
6

Speltbroodjes maken

Bestuif het werkvlak met bloem. Druk het deeg plat en rol het met een deegrol uit tot een rechthoek van 30 op 40 cm. Snij hier 12 vierkantjes van 10 op 10 cm uit. Leg de vierkantjes diagonaal – met de punten naar je toe. Strijk de randen lichtjes in met water.
7
Leg een beetje vulling op de onderste helft van elk vierkantje. Vouw daar de bovenhelft over. Druk de randen goed aan, zodat de vulling overal door deeg omsloten is.
8
Leg de gevulde broodjes op een bakplaat met bakpapier. Dek af met huishoudfolie. Laat 30 à 40 minuten rijzen.
9
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk elk broodje met wat losgeklopt ei. Maak met een schaar enkele knipjes in de bovenkant van het deeg – daardoor kan het vocht ontsnappen tijdens het bakken.
10
Bak de broodjes 20 à 25 minuten op 200 °C.
volkoren speltbroodjes met appel en rozijnen

voor 12 broodjes
Voor je deeg
320 ml water
15 g boter of margarine
8 g zout
Voor je vulling
200 g appel (1 grote appel)
100 g donkere rozijnen
90 ml melk (op kamertemperatuur)
2 eetlepels honing
klontje boter
Voor je afwerking
1 ei
Bak- en kookbenodigdheden
broodmachine of keukenrobot (optioneel)
oven met bakplaat
bakpenseel
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
volkoren speltbroodjes met appel en rozijnen

voor 12 broodjes
Voor je deeg
320 ml water
15 g boter of margarine
8 g zout
Voor je vulling
200 g appel (1 grote appel)
100 g donkere rozijnen
90 ml melk (op kamertemperatuur)
2 eetlepels honing
klontje boter
Voor je afwerking
1 ei
Bak- en kookbenodigdheden
broodmachine of keukenrobot (optioneel)
oven met bakplaat
bakpenseel
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Vulling maken

Week de rozijnen vooraf minstens een uur in water of rum. Laat ze uitlekken.
2
Snij de appel in blokjes en meng ze met de honing. Smelt een klontje boter in een pan. Bak daarin de appelblokjes tot ze beginnen te karamelliseren. Haal de pan van het vuur.
3
Klop de melk en de Mix voor Banketbakkersroom tot een gladde room. Laat 2 à 3 minuten rusten. Meng de appelblokjes en de rozijnen door het roommengsel.
4

Deeg voorbereiden

Meet de ingrediënten voor het deeg zorgvuldig af. Kneed ze in 20 minuten tot een luchtige bol – met een broodmachine of met de hand. Heb je een keukenrobot? Dan klaart die de klus al in 10 minuten. Bedek het deeg met huishoudfolie. Laat 10 à 15 minuten rijzen op kamertemperatuur.
5
Druk het deeg plat. Vouw het dubbel. Rol het nu op tot een dikke worst. Dek af met huishoudfolie en laat 10 à 15 minuten rusten.
6

Speltbroodjes maken

Bestuif het werkvlak met bloem. Druk het deeg plat en rol het met een deegrol uit tot een rechthoek van 30 op 40 cm. Snij hier 12 vierkantjes van 10 op 10 cm uit. Leg de vierkantjes diagonaal – met de punten naar je toe. Strijk de randen lichtjes in met water.
7
Leg een beetje vulling op de onderste helft van elk vierkantje. Vouw daar de bovenhelft over. Druk de randen goed aan, zodat de vulling overal door deeg omsloten is.
8
Leg de gevulde broodjes op een bakplaat met bakpapier. Dek af met huishoudfolie. Laat 30 à 40 minuten rijzen.
9
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk elk broodje met wat losgeklopt ei. Maak met een schaar enkele knipjes in de bovenkant van het deeg – daardoor kan het vocht ontsnappen tijdens het bakken.
10
Bak de broodjes 20 à 25 minuten op 200 °C.

Wat zeggen anderen