Taart van spinazie en paddenstoelen
Spinazie-paddenstoelentaart, een heerlijk vegetarisch avondmaal na een dagje stappen door de bossen. De taart ziet er niet alleen heel feestelijk uit, ze zit ook nog boordevol gezonde ingrediënten en eet lekker weg. Probeer het maar eens uit!
Voeg toe aan receptenboekje

Taart van spinazie en paddenstoelen

1

De taartbodems bakken

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed 20 minuten met de broodmachine of met de hand, of kneed 10 minuten met de keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het 15 minuten rijzen op kamertemperatuur.

2

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen van ongeveer 400 g. Snij van elk deel een stuk van 150 g en leg ze opzij voor de afwerking. Dek ze af met huishoudfolie.

3

Bestuif je werkvlak met bloem. Rol de stukken van 250 g uit met een deegrol tot ze iets groter zijn dan de taartvormen. Vet de vormen in en leg er het deeg in. Dek af en laat 10 minuten rijzen.

4

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een vel bakpapier op de taartbodems en daarop bakparels zodat het deeg mooi plat blijft tijdens het bakken. Bak de bodems 8 minuten. Verwijder vervolgens de bakparels en het bakpapier en laat de bodems afkoelen in de taartvorm.

5

De vulling maken

Was de spinazie en zwier droog. Smelt een klontje boter in een brede pan of een wokpan op een hoog vuur en laat de spinazie daarin 1 à 2 minuten slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk er het vocht verder uit.

6

Bak de paddenstoelen kort aan in een beetje boter en zet ze apart. Stoof de uien en de knoflook in boter tot ze glazig zijn. Voeg de spinazie toe. Roer er de stukjes van beide kazen door tot alle kaas gesmolten is. Meng de 2 eieren, melk en room en voeg ze toe aan het spinaziemengsel. Kruid met zout, peper en nootmuskaat.

7
Strijk de voorgebakken taartbodems in met olijfolie. Leg onderaan de paddenstoelen en schep er het spinazie-kaasmengsel op.
8
Rol de apart gehouden deegstukken van 150 g uit tot een dunne plak. Snij er reepjes uit met een pizzasnijder.
9
Strijk de rand van de taarten in met het losgeklopte ei. Leg de reepjes in een ruitjespatroon over de spinazievulling. Bestrijk de deegreepjes met de rest van het losgeklopte ei.
10
Verwarm de oven voor op 180 °C en bak de taarten in 20 à 25 minuten gaar.
spinazietaart

voor 2 taarten van Ø 26 cm
Voor je deeg
4 eetlepels olijfolie
250 ml water
Voor je vulling
1 kg spinazie
boter om te bakken
500 g paddenstoelen (bijv. oesterzwammen), in stukjes gesneden
2 grote uien, gesnipperd
1 bolletje mozzarella, in stukjes gesneden
250 g romige kaas (type Chimay, Chaumes, ...), in stukjes gesneden
3 eieren, waarvan 1 ei losgeklopt
4 teentjes knoflook, fijngesneden
80 ml melk
80 ml room
zout, peper, nootmuskaat
Bak- en kookbenodigdheden
oven
bakparels
huishoudfolie
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
spinazietaart

voor 2 taarten van Ø 26 cm
Voor je deeg
4 eetlepels olijfolie
250 ml water
Voor je vulling
1 kg spinazie
boter om te bakken
500 g paddenstoelen (bijv. oesterzwammen), in stukjes gesneden
2 grote uien, gesnipperd
1 bolletje mozzarella, in stukjes gesneden
250 g romige kaas (type Chimay, Chaumes, ...), in stukjes gesneden
3 eieren, waarvan 1 ei losgeklopt
4 teentjes knoflook, fijngesneden
80 ml melk
80 ml room
zout, peper, nootmuskaat
Bak- en kookbenodigdheden
oven
bakparels
huishoudfolie
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

De taartbodems bakken

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed 20 minuten met de broodmachine of met de hand, of kneed 10 minuten met de keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het 15 minuten rijzen op kamertemperatuur.

2

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen van ongeveer 400 g. Snij van elk deel een stuk van 150 g en leg ze opzij voor de afwerking. Dek ze af met huishoudfolie.

3

Bestuif je werkvlak met bloem. Rol de stukken van 250 g uit met een deegrol tot ze iets groter zijn dan de taartvormen. Vet de vormen in en leg er het deeg in. Dek af en laat 10 minuten rijzen.

4

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een vel bakpapier op de taartbodems en daarop bakparels zodat het deeg mooi plat blijft tijdens het bakken. Bak de bodems 8 minuten. Verwijder vervolgens de bakparels en het bakpapier en laat de bodems afkoelen in de taartvorm.

5

De vulling maken

Was de spinazie en zwier droog. Smelt een klontje boter in een brede pan of een wokpan op een hoog vuur en laat de spinazie daarin 1 à 2 minuten slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk er het vocht verder uit.

6

Bak de paddenstoelen kort aan in een beetje boter en zet ze apart. Stoof de uien en de knoflook in boter tot ze glazig zijn. Voeg de spinazie toe. Roer er de stukjes van beide kazen door tot alle kaas gesmolten is. Meng de 2 eieren, melk en room en voeg ze toe aan het spinaziemengsel. Kruid met zout, peper en nootmuskaat.

7
Strijk de voorgebakken taartbodems in met olijfolie. Leg onderaan de paddenstoelen en schep er het spinazie-kaasmengsel op.
8
Rol de apart gehouden deegstukken van 150 g uit tot een dunne plak. Snij er reepjes uit met een pizzasnijder.
9
Strijk de rand van de taarten in met het losgeklopte ei. Leg de reepjes in een ruitjespatroon over de spinazievulling. Bestrijk de deegreepjes met de rest van het losgeklopte ei.
10
Verwarm de oven voor op 180 °C en bak de taarten in 20 à 25 minuten gaar.

Wat zeggen anderen