Smorgastarta
Serveer in plaats van belegde broodjes een originele smörgastarta. Eerst bak je een grote zachte sandwich in een springvorm. Die werk je verder af zoals een biscuit, maar met een hartige vulling zoals zalm-en forelmousse. Met roomglazuur, rauwkost en garnalen wordt je broodtaart een lust voor het oog.
Voeg toe aan receptenboekje

Smorgastarta

1

Doe alle ingrediënten voor de sandwich in de mengkuip van de broodmachine en laat 20 minuten kneden. Laat het deeg 45 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur.

stap
2

Vet een ronde springvorm in en bestuif met bloem. Druk het deeg plat en kneed het kort door op je werkblad. Leg het deeg in de ingevette vorm en laat het afgedekt nogmaals 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

stap
3

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de sandwich ongeveer 35 minuten of tot de bovenkant goudbruin ziet. Wanneer je een breinaald in het midden steekt moet ze er proper uitkomen. Laat de sandwich voldoende afkoelen.

stap
4

Maak nu de zalm- en forelmousse. Mix in een blender de gerookte forel met de room en de mayonaise tot een gladde mousse. Bereid de zalmmousse op dezelfde manier.

stap
5

Draai de sandwich om en snijd horizontaal in 3 lagen. Strijk de forelmousse op de onderste laag en druk aan met de tweede sandwichlaag. Strijk de zalmmousse op de tweede sandwichlaag en druk aan met de laatste sandwichlaag.

stap
6

Meng de roomkaas met de zure room. Kruid met peper en zout. Smeer de boven- en zijkanten van de taart royaal in met de roomkaasmengeling.

7

Versier de smörgastarta volgens eigen inspiratie.

stap
8

Tip

Een feestje binnenkort? Deze hartige Zweedse taart kun je makkelijk een viertal dagen in de koelkast bewaren.


Voor je sandwich
1 eetlepel plantaardige olie
1 theelepel zout
250 ml water
Voor de afwerking
200 g roomkaas
200 g zure room
3 hardgekookte eieren - gesneden in schijfjes
bieslook
garnalen
geraspte wortel
kerstomaten
komkommerschijfjes
peper en zout - naar smaak
radijzen - gesneden in schijfjes
veldsla
Voor de zalmvulling
100 g gerookte zalm
50 g mayonaise
50 g volle room
Bak- en kookbenodigdheden
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?

Voor je sandwich
1 eetlepel plantaardige olie
1 theelepel zout
250 ml water
Voor de afwerking
200 g roomkaas
200 g zure room
3 hardgekookte eieren - gesneden in schijfjes
bieslook
garnalen
geraspte wortel
kerstomaten
komkommerschijfjes
peper en zout - naar smaak
radijzen - gesneden in schijfjes
veldsla
Voor de zalmvulling
100 g gerookte zalm
50 g mayonaise
50 g volle room
Bak- en kookbenodigdheden
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Doe alle ingrediënten voor de sandwich in de mengkuip van de broodmachine en laat 20 minuten kneden. Laat het deeg 45 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur.

stap
2

Vet een ronde springvorm in en bestuif met bloem. Druk het deeg plat en kneed het kort door op je werkblad. Leg het deeg in de ingevette vorm en laat het afgedekt nogmaals 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

stap
3

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de sandwich ongeveer 35 minuten of tot de bovenkant goudbruin ziet. Wanneer je een breinaald in het midden steekt moet ze er proper uitkomen. Laat de sandwich voldoende afkoelen.

stap
4

Maak nu de zalm- en forelmousse. Mix in een blender de gerookte forel met de room en de mayonaise tot een gladde mousse. Bereid de zalmmousse op dezelfde manier.

stap
5

Draai de sandwich om en snijd horizontaal in 3 lagen. Strijk de forelmousse op de onderste laag en druk aan met de tweede sandwichlaag. Strijk de zalmmousse op de tweede sandwichlaag en druk aan met de laatste sandwichlaag.

stap
6

Meng de roomkaas met de zure room. Kruid met peper en zout. Smeer de boven- en zijkanten van de taart royaal in met de roomkaasmengeling.

7

Versier de smörgastarta volgens eigen inspiratie.

stap
8

Tip

Een feestje binnenkort? Deze hartige Zweedse taart kun je makkelijk een viertal dagen in de koelkast bewaren.


Wat zeggen anderen