Monkey bread
Zin in een feestelijk ontbijt? Ga dan eens voor dit typisch Amerikaanse recept. Zo’n monkey bread bestaat uit verschillende lagen deegbolletjes die je kwistig instrijkt met een mix van boter en suiker. Na het bakken vormt zich een hemelse gekaramelliseerde laag rond de broodjes!
Voeg toe aan receptenboekje

Monkey bread

1

Voeg de mix, gist, vanillesuiker en water samen en laat 10 minuten kneden in de keukenmachine of 20 minuten in de broodmachine. Laat 30-40 minuten rijzen.

2

Duw het deeg plat en kneed de bresiliennenootjes en bakvaste chocoladedruppels onder het deeg.

st2
3

Laat de boter smelten en roer hier de rietsuiker onder. Maak deegbolletjes van 20 à 25 g en leg ze in de tulbandvorm. Wanneer de bodem van de tulband bedekt is met deegbolletjes, strijk je over alle deegbolletjes een beetje van het boter-suikermengsel.

st3
4

Dan leg je een nieuwe laag deegbolletjes in de tulbandvorm met telkens een beetje van het boter-suikermengsel over de bolletjes. De bovenste laag deegbolletjes strijk je niet in met het mengsel. Laat het geheel 35-40 minuten rijzen.

st4
5

Bak gedurende 30-40 minuten op 180 graden. Wanneer je tijdens het bakken merkt dat de bovenkant van het gebak mooi bruin is, dek je de tulband bovenaan af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verder bruint.

6

Dompel het zakje glazuur 10 minuten onder in heet water en kneed dan even door. Giet het glazuur over je monkey bread.

st6
7

Tip

Ook een hartig monkey bread is erg lekker. Laat de vanillesuiker in het deeg achterwege en voeg geraspte kaas en Provençaalse kruiden toe. Strijk de balletjes in met een mengsel van gesmolten boter en rozemarijn.

res386

Voor 8 à 10 personen
Voor je deeg
150g bakvaste chocoladedruppels
275ml water
Voor de afwerking
1 zakje wit glazuur
150g rietsuiker
50g boter
Bak- en kookbenodigdheden
Keukenmachine
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
res386

Voor 8 à 10 personen
Voor je deeg
150g bakvaste chocoladedruppels
275ml water
Voor de afwerking
1 zakje wit glazuur
150g rietsuiker
50g boter
Bak- en kookbenodigdheden
Keukenmachine
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Voeg de mix, gist, vanillesuiker en water samen en laat 10 minuten kneden in de keukenmachine of 20 minuten in de broodmachine. Laat 30-40 minuten rijzen.

2

Duw het deeg plat en kneed de bresiliennenootjes en bakvaste chocoladedruppels onder het deeg.

st2
3

Laat de boter smelten en roer hier de rietsuiker onder. Maak deegbolletjes van 20 à 25 g en leg ze in de tulbandvorm. Wanneer de bodem van de tulband bedekt is met deegbolletjes, strijk je over alle deegbolletjes een beetje van het boter-suikermengsel.

st3
4

Dan leg je een nieuwe laag deegbolletjes in de tulbandvorm met telkens een beetje van het boter-suikermengsel over de bolletjes. De bovenste laag deegbolletjes strijk je niet in met het mengsel. Laat het geheel 35-40 minuten rijzen.

st4
5

Bak gedurende 30-40 minuten op 180 graden. Wanneer je tijdens het bakken merkt dat de bovenkant van het gebak mooi bruin is, dek je de tulband bovenaan af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verder bruint.

6

Dompel het zakje glazuur 10 minuten onder in heet water en kneed dan even door. Giet het glazuur over je monkey bread.

st6
7

Tip

Ook een hartig monkey bread is erg lekker. Laat de vanillesuiker in het deeg achterwege en voeg geraspte kaas en Provençaalse kruiden toe. Strijk de balletjes in met een mengsel van gesmolten boter en rozemarijn.


Wat zeggen anderen