Kouign Amann
De roots van dit boterrijke gebak liggen in het Bretoense stadje Douarnenez. ‘Kouign’ betekent ‘cake’, ‘amann’ is ‘boter’. Het recept lijkt op dat van bladerdeeg. Kouign amann is dé culinaire attractie van Bretagne.
Voeg toe aan receptenboekje

Kouign Amann

1

Kneed het deeg

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten in een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Maak een rond deegbolletje.
Kouign Amann
2

Laat het deeg afkoelen

Dek het deeg af en laat het 45 minuten rusten in de koelkast.
3

Rol de boter en het deeg uit

Leg de koude boter tussen twee vellen bakpapier. Rol de boter met een deegrol uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Druk het deeg plat en rol het uit tot een vierkant.
4

Toer het deeg

Leg de boter op het deeg en vouw de 4 punten van het deeg erover zodat de boter volledig ingepakt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het 3 keer zo lang is. Vouw het dan in drieën zoals een brief. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en dichtvouwen.
Kouign Amann
5

Laat afkoelen

Wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat het 45 minuten afkoelen in de koelkast.
6

Toer met suiker

Strooi een deel van de suiker op het werkblad. Rol het deeg opnieuw uit in de lengte. Bestrooi het met suiker en vouw het opnieuw in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit en vouw weer dicht.
Kouign Amann
7

Vorm de gebakjes

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 18 bij 24 cm. Snij vierkantjes uit van 6 cm. Vouw de punten van elk vierkantje naar binnen en druk stevig aan. Vet de kuipjes van de muffinbakplaat goed in. Leg er dan de deegstukjes in.
Kouign Amann
8

Laat rijzen

Laat de deegstukjes 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 °C.
9

Bak de gebakjes

Druk de deegstukjes nog een keer aan in het midden, zodat ze hun model behouden. Bak de gebakjes 25 minuten op 200 °C, totdat ze goudbruin zijn.
Kouign Amann
Kouign-Amann

Recept voor 12 gebakjes
Voor het deeg
120 ml water
13 g boter
5 g zout
Verder
100 g echte boter koud uit de koelkast
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
Kouign-Amann

Recept voor 12 gebakjes
Voor het deeg
120 ml water
13 g boter
5 g zout
Verder
100 g echte boter koud uit de koelkast
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Kneed het deeg

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten in een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Maak een rond deegbolletje.
Kouign Amann
2

Laat het deeg afkoelen

Dek het deeg af en laat het 45 minuten rusten in de koelkast.
3

Rol de boter en het deeg uit

Leg de koude boter tussen twee vellen bakpapier. Rol de boter met een deegrol uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Druk het deeg plat en rol het uit tot een vierkant.
4

Toer het deeg

Leg de boter op het deeg en vouw de 4 punten van het deeg erover zodat de boter volledig ingepakt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het 3 keer zo lang is. Vouw het dan in drieën zoals een brief. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en dichtvouwen.
Kouign Amann
5

Laat afkoelen

Wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat het 45 minuten afkoelen in de koelkast.
6

Toer met suiker

Strooi een deel van de suiker op het werkblad. Rol het deeg opnieuw uit in de lengte. Bestrooi het met suiker en vouw het opnieuw in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit en vouw weer dicht.
Kouign Amann
7

Vorm de gebakjes

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 18 bij 24 cm. Snij vierkantjes uit van 6 cm. Vouw de punten van elk vierkantje naar binnen en druk stevig aan. Vet de kuipjes van de muffinbakplaat goed in. Leg er dan de deegstukjes in.
Kouign Amann
8

Laat rijzen

Laat de deegstukjes 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 °C.
9

Bak de gebakjes

Druk de deegstukjes nog een keer aan in het midden, zodat ze hun model behouden. Bak de gebakjes 25 minuten op 200 °C, totdat ze goudbruin zijn.
Kouign Amann

Wat zeggen anderen