Kerststronk met mascarpone en kersen
Ontvang je gasten op kerstavond of kerstdag? Pak eens uit met deze zelfgebakken verrassing: bak je eigen kerststronk met mascarpone en kersen. Geen betere manier om familie of vrienden te verwennen met je bakkunsten. Bovendien ziet het resultaat er lekker feestelijk uit.
Voeg toe aan receptenboekje

Kerststronk met mascarpone en kersen

1

Frangipanebeslag maken

Verwarm de oven voor op 200 °C.
sfeer
2
Roer de boter zacht. Voeg er achtereenvolgens de eieren en de Mix voor Frangipane aan toe.
frangipannebeslag
3
Klop het geheel tot een glad beslag. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
frangipannebeslag
4

Leg bakpapier op een bakplaat. Strijk er het beslag op uit, in een rechthoek die iets groter is dan je bakvorm.

frangipannebeslag
5
Bak het frangipanebeslag 10 minuten op 200 °C.
sfeer
6
Neem de bakplaat uit de oven, en leg een nieuw bakpapier en een rooster op de frangipane.
frangipannebeslag
7
Draai het geheel ondersteboven. Laat afkoelen vóór je de bakplaat en het bakpapier verwijdert.
frangipannebeslag
8

Chocoladebiscuit maken

Klop de Mix voor Biscuit, de eieren en het water 10 minuten op de hoogste stand.
chocoladebiscuit
9
Zeef het cacaopoeder, en meng het met een spatel door je beslag.
chocoladebiscuit
10
Giet het beslag in de bakvorm. Bak 25 à 30 minuten op 170 °C.
11

Kirschsiroop en vulling maken

Doe de suiker en het water in een pannetje. Breng het mengsel aan de kook.
12
Voeg – na het afkoelen – enkele druppels kirscharoma toe.
13

Klop de mascarpone, de slagroom en de poedersuiker tot een smeerbare massa.

14

Kerststronk opbouwen

Snij de zijranden van de frangipane, zodat hij net in je bakvorm past.
kerststronk
15
Snij de onderkant van je chocoladebiscuit recht. Snij hem daarna horizontaal middendoor.
kerststronk
16
Bestrijk de drie snijvlakken van de biscuit met kirschsiroop.
kerststronk
17
Bestrijk de frangipanebodem met het mascarponemengsel en de kersenvulling.
kerststronk
18
Zet het onderstuk van je biscuit daarbovenop. Breng opnieuw een laag mascarponemengsel en kersenvulling aan.
kerststronk
19
Zet het bovenstuk van de biscuit op de bijna afgewerkte kerststronk.
kerststronk
20

Kerststronk afwerken

Rooster de amandelschilfers in een antiaanbakpan – zonder boter of olie. Roer geregeld, zodat ze niet verbranden.
21
Smelt de afdekgelei in 40 ml water op het fornuis of in de microgolfoven.
22
Strijk er het gebak mee in, en smeer er een laagje mascarponemengsel overheen.
kerststronk
23
Versier daarna met poedersuiker en geroosterde amandelschilfers.
kerststronk
kerststronk

Voor je frangipanebodem
100 g boter
2 eieren
Voor je chocoladebiscuit
20 ml water
3 eieren
Voor je kirschsiroop
75 g suiker
75 ml water
Voor je vulling
500 g mascarpone
300 ml slagroom
Voor je afwerking
40 ml water
50 g amandelschilfers, geroosterd
Bak- en kookbenodigdheden
mixer
oven, bakplaat en rooster
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
kerststronk

Voor je frangipanebodem
100 g boter
2 eieren
Voor je chocoladebiscuit
20 ml water
3 eieren
Voor je kirschsiroop
75 g suiker
75 ml water
Voor je vulling
500 g mascarpone
300 ml slagroom
Voor je afwerking
40 ml water
50 g amandelschilfers, geroosterd
Bak- en kookbenodigdheden
mixer
oven, bakplaat en rooster
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Frangipanebeslag maken

Verwarm de oven voor op 200 °C.
sfeer
2
Roer de boter zacht. Voeg er achtereenvolgens de eieren en de Mix voor Frangipane aan toe.
frangipannebeslag
3
Klop het geheel tot een glad beslag. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
frangipannebeslag
4

Leg bakpapier op een bakplaat. Strijk er het beslag op uit, in een rechthoek die iets groter is dan je bakvorm.

frangipannebeslag
5
Bak het frangipanebeslag 10 minuten op 200 °C.
sfeer
6
Neem de bakplaat uit de oven, en leg een nieuw bakpapier en een rooster op de frangipane.
frangipannebeslag
7
Draai het geheel ondersteboven. Laat afkoelen vóór je de bakplaat en het bakpapier verwijdert.
frangipannebeslag
8

Chocoladebiscuit maken

Klop de Mix voor Biscuit, de eieren en het water 10 minuten op de hoogste stand.
chocoladebiscuit
9
Zeef het cacaopoeder, en meng het met een spatel door je beslag.
chocoladebiscuit
10
Giet het beslag in de bakvorm. Bak 25 à 30 minuten op 170 °C.
11

Kirschsiroop en vulling maken

Doe de suiker en het water in een pannetje. Breng het mengsel aan de kook.
12
Voeg – na het afkoelen – enkele druppels kirscharoma toe.
13

Klop de mascarpone, de slagroom en de poedersuiker tot een smeerbare massa.

14

Kerststronk opbouwen

Snij de zijranden van de frangipane, zodat hij net in je bakvorm past.
kerststronk
15
Snij de onderkant van je chocoladebiscuit recht. Snij hem daarna horizontaal middendoor.
kerststronk
16
Bestrijk de drie snijvlakken van de biscuit met kirschsiroop.
kerststronk
17
Bestrijk de frangipanebodem met het mascarponemengsel en de kersenvulling.
kerststronk
18
Zet het onderstuk van je biscuit daarbovenop. Breng opnieuw een laag mascarponemengsel en kersenvulling aan.
kerststronk
19
Zet het bovenstuk van de biscuit op de bijna afgewerkte kerststronk.
kerststronk
20

Kerststronk afwerken

Rooster de amandelschilfers in een antiaanbakpan – zonder boter of olie. Roer geregeld, zodat ze niet verbranden.
21
Smelt de afdekgelei in 40 ml water op het fornuis of in de microgolfoven.
22
Strijk er het gebak mee in, en smeer er een laagje mascarponemengsel overheen.
kerststronk
23
Versier daarna met poedersuiker en geroosterde amandelschilfers.
kerststronk

Wat zeggen anderen