Kerststol
Kerst vieren in stijl, dat doe je met een kerststol als dessert. Zoetekauwen zijn er dol op. Onze mix voor luxebrood maakt het je gemakkelijk. Tijd zat om op de decoratie te focussen dus!
Voeg toe aan receptenboekje

Kerststol

1
Laat de abrikozen vooraf weken in water, en daarna uitlekken. Of laat ze weken in rum voor een extra rijke smaak.
2
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3
Verwarm je oven voor op 200 °C. Rooster de hazelnoten 5 à 10 minuten in de pan. Doe de hazelnoten in een plastic zakje en maak ze fijn door er met een deegrol over te gaan.
4
Snijd de pruimen, abrikozen, vijgen en walnoten in kleine stukjes. Druk het deeg plat en hak het in stukken. Doe er de fijngemaakte noten en vruchten bij en voeg alles samen tot een deegbal. Verdeel in 2 gelijke bollen. Bedek ze met huishoudfolie en laat 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
5

Druk beide deegstukken plat tot een ovale plak. Plaats de deegrol midden op het deeg en rol het bredere deel uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Rol niet over de smallere uiteinden van de plak, die moeten dik blijven. Bestrijk de randen met losgeklopt ei.

6

Verdeel de marsepein in 2 stukken. Boetseer er 2 staafjes mee en maak ze een beetje korter dan de breedte van het deeg. Gebruik eventueel wat poedersuiker als de marsepein te plakkerig is. Leg een staafje in het midden van elk deegstuk. Vouw telkens het bredere deel samen met het smallere deeldicht, maar laat telkens een onderrand van 2 à 3 cm vrij. Vouw beide plakken dicht. Druk goed aan.

7
Beleg een bakplaat met bakpapier en leg er de deegstukken op met de sluiting opzij. Bedek met huishoudfolie en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
8
Verwarm je oven voor op 180 °C. Bestrijk beide broden met losgeklopt ei.
9
Bak ze 25 minuten op 180 °C. Versier de kerststollen met poedersuiker.
Kerststol

voor 2 kerststollen
Voor je deeg
220 ml water
40 g boter
3 g zout
Voor je vulling
50 g gedroogde pruimen
50 g gedroogde abrikozen
50 g vijgen
25 g walnoten
25 g geroosterde hazelnoten
150 g marsepein (1 reep)
rum (optioneel)
Bak- en kookbenodigdheden
oven met bakplaat
broodmachine of keukenrobot (optioneel)
plastic zakje
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
Kerststol

voor 2 kerststollen
Voor je deeg
220 ml water
40 g boter
3 g zout
Voor je vulling
50 g gedroogde pruimen
50 g gedroogde abrikozen
50 g vijgen
25 g walnoten
25 g geroosterde hazelnoten
150 g marsepein (1 reep)
rum (optioneel)
Bak- en kookbenodigdheden
oven met bakplaat
broodmachine of keukenrobot (optioneel)
plastic zakje
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1
Laat de abrikozen vooraf weken in water, en daarna uitlekken. Of laat ze weken in rum voor een extra rijke smaak.
2
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3
Verwarm je oven voor op 200 °C. Rooster de hazelnoten 5 à 10 minuten in de pan. Doe de hazelnoten in een plastic zakje en maak ze fijn door er met een deegrol over te gaan.
4
Snijd de pruimen, abrikozen, vijgen en walnoten in kleine stukjes. Druk het deeg plat en hak het in stukken. Doe er de fijngemaakte noten en vruchten bij en voeg alles samen tot een deegbal. Verdeel in 2 gelijke bollen. Bedek ze met huishoudfolie en laat 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
5

Druk beide deegstukken plat tot een ovale plak. Plaats de deegrol midden op het deeg en rol het bredere deel uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Rol niet over de smallere uiteinden van de plak, die moeten dik blijven. Bestrijk de randen met losgeklopt ei.

6

Verdeel de marsepein in 2 stukken. Boetseer er 2 staafjes mee en maak ze een beetje korter dan de breedte van het deeg. Gebruik eventueel wat poedersuiker als de marsepein te plakkerig is. Leg een staafje in het midden van elk deegstuk. Vouw telkens het bredere deel samen met het smallere deeldicht, maar laat telkens een onderrand van 2 à 3 cm vrij. Vouw beide plakken dicht. Druk goed aan.

7
Beleg een bakplaat met bakpapier en leg er de deegstukken op met de sluiting opzij. Bedek met huishoudfolie en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
8
Verwarm je oven voor op 180 °C. Bestrijk beide broden met losgeklopt ei.
9
Bak ze 25 minuten op 180 °C. Versier de kerststollen met poedersuiker.

Wat zeggen anderen