Hartig-zonnebloembrood
Op zoek naar een origineel buffet-idee? Probeer dan eens dit hartige zonnebloembrood uit. Lichtbruin brood met pitten en zaden vul je met een pittige groentemix. Het resultaat is bijna te mooi om op te eten en je zult versteld staan hoe snel je zo’n knapperig gevuld brood op tafel zet!
Voeg toe aan receptenboekje

Hartig-zonnebloembrood

1

Vulling bereiden

Snijd alle groenten fijn. Verhit olijfolie in een pannetje. Voeg de ui, courgette, paprika ‘s en aubergine toe en bak ze kort aan. Voeg de tomatenblokjes en de champignons toe. Laat stoven tot alle groenten beetgaar zijn.  Kruid met peper, zout en cayennepeper.
Hartig zonnebloembrood
2

Deeg maken

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Hartig zonnebloembrood
3
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en maak ze bolvormig. Dek ze weer af en laat 5 à 10 minuten rusten.  Druk beide bolletjes plat. Rol ze uit met een deegrol tot ronde plakken met een diameter van  35 cm. Zorg dat beide precies even groot zijn.
Hartig zonnebloembrood
4

Leg de ene deegplak op een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de groentevulling over het volledige oppervlak, maar blijf 2 cm van de rand van het deeg. Strijk de onbedekte rand in met losgeklopt ei. Leg de 2de deegplak erbovenop en druk de randen goed aan.

Hartig zonnebloembrood
5

Snijd het deeg  in als een zonnebloem: plaats de punt van je mes op ca. 4 cm van het midden en snij helemaal door tot de buitenkant. Verdeel  zo eerst in 4 gelijke delen en daarna elk deel  in drie gelijke delen. Zo krijg je een zonnebloem met 12 blaadjes.

Hartig zonnebloembrood
6

Draai alle ‘blaadjes’ een kwart naar rechts zoals op de foto. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat ca. 40 minuten rijzen.

Hartig zonnebloembrood
7

Verwarm de oven voor op 200 °C. Strijk de volledige zonnebloem lichtjes in met losgeklopt ei. Strooi chiazaadjes op de kern en op de uiteinden van de blaadjes. Bak het brood 20 à 25 minuten op 200 °C.

Laat het afkoelen op een rooster.

Hartig zonnebloembrood

Om te vermijden dat de groentesaus uit het deeg loopt, kun je ze binden met maïszetmeel. Je kunt eventueel ook opteren om de saus langer in te koken, dan worden de groenten wel zachter.

Hartig zonnebloembrood

Voor 12 porties
Voor je vulling
60 g champignons
1/3 ui
1/2 courgette
1/3 oranje paprika
1/3 gele paprika
1 4 aubergine
150 g tomatenblokjes uit blik
peper, zout en cayennepeper
1 eetlepel maïszetmeel
Voor je deeg
15 g boter
8 g zout
8 g droge gist
280 ml water
Voor de afwerking
1 losgeklopt ei
Bak- en kookbenodigdheden
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
Hartig zonnebloembrood

Voor 12 porties
Voor je vulling
60 g champignons
1/3 ui
1/2 courgette
1/3 oranje paprika
1/3 gele paprika
1 4 aubergine
150 g tomatenblokjes uit blik
peper, zout en cayennepeper
1 eetlepel maïszetmeel
Voor je deeg
15 g boter
8 g zout
8 g droge gist
280 ml water
Voor de afwerking
1 losgeklopt ei
Bak- en kookbenodigdheden
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Vulling bereiden

Snijd alle groenten fijn. Verhit olijfolie in een pannetje. Voeg de ui, courgette, paprika ‘s en aubergine toe en bak ze kort aan. Voeg de tomatenblokjes en de champignons toe. Laat stoven tot alle groenten beetgaar zijn.  Kruid met peper, zout en cayennepeper.
Hartig zonnebloembrood
2

Deeg maken

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Hartig zonnebloembrood
3
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en maak ze bolvormig. Dek ze weer af en laat 5 à 10 minuten rusten.  Druk beide bolletjes plat. Rol ze uit met een deegrol tot ronde plakken met een diameter van  35 cm. Zorg dat beide precies even groot zijn.
Hartig zonnebloembrood
4

Leg de ene deegplak op een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de groentevulling over het volledige oppervlak, maar blijf 2 cm van de rand van het deeg. Strijk de onbedekte rand in met losgeklopt ei. Leg de 2de deegplak erbovenop en druk de randen goed aan.

Hartig zonnebloembrood
5

Snijd het deeg  in als een zonnebloem: plaats de punt van je mes op ca. 4 cm van het midden en snij helemaal door tot de buitenkant. Verdeel  zo eerst in 4 gelijke delen en daarna elk deel  in drie gelijke delen. Zo krijg je een zonnebloem met 12 blaadjes.

Hartig zonnebloembrood
6

Draai alle ‘blaadjes’ een kwart naar rechts zoals op de foto. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat ca. 40 minuten rijzen.

Hartig zonnebloembrood
7

Verwarm de oven voor op 200 °C. Strijk de volledige zonnebloem lichtjes in met losgeklopt ei. Strooi chiazaadjes op de kern en op de uiteinden van de blaadjes. Bak het brood 20 à 25 minuten op 200 °C.

Laat het afkoelen op een rooster.

Hartig zonnebloembrood

Om te vermijden dat de groentesaus uit het deeg loopt, kun je ze binden met maïszetmeel. Je kunt eventueel ook opteren om de saus langer in te koken, dan worden de groenten wel zachter.


Wat zeggen anderen