Fruitige melocakes
Zin in melocakes? Ga beslist voor onze variant met een fruitige twist! De vulling vereist een beetje handigheid en precisie, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Volg onze look & cook en je hebt alle tools in handen voor de perfecte melocakes.
Voeg toe aan receptenboekje

Fruitige melocakes

1

Koekjes maken

Klop in een grote kom de boter met de suikers bleek en luchtig. Klop het ei erdoor tot het volledig opgenomen is. Voeg tenslotte de bloem met het zout en de citroenschil toe. Meng alles tot een samenhangend koekjesdeeg. Verpak in vershoudfolie en laat ongeveer 20 minuten in de koelkast rusten.

Fruitige melocakes
2

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot 4 mm dikte. Steek er vervolgens met een vormpje rondjes uit. Schik de koekjes naast elkaar op de bakplaat. Doorprik ze met een vork om te voorkomen dat ze tijdens het bakken te veel zouden rijzen. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten goudbruin in de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Fruitige melocakes
3

Confituur maken

Meng in een sauspan de vruchten met de suiker door elkaar. Laat de confituur ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen op middelhoog vuur tot je een dikke donkere massa bekomt. Zet opzij en laat de confituur afkoelen tot lauw.

Fruitige melocakes
4

Eiwitschuim maken

Laat de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water weken en zet apart. Breng het water met de suiker aan de kook. Klop de eiwitten ondertussen op matige snelheid op tot pieken. Check de suikersiroop. Zet het vuur uit als de siroop een lichtbruine kleur heeft. Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg ze toe aan de suikersiroop en meng grondig. Giet, terwijl je de eiwitten verder opklopt, de siroop in een dun straaltje bij de eiwitten. Klop verder tot de kom lauw aanvoelt.

Fruitige melocakes
5

Spatel er vervolgens snel de confituur door, als je hier te lang mee wacht zal de gelatine stollen en kan je geen toefjes meer spuiten.

Fruitige melocakes
6

Vul een spuitzak met effen spuitmondje met het schuim en spuit gelijke toefjes op de citroenkoekjes. Het is mogelijk dat je niet alle koekjes zal nodig hebben. Zet de koekjes 30 minuten in de koelkast om het schuim te laten opstijven

Fruitige melocakes
7

Smelt de chocolade. Overgiet de schuimpjes met de gesmolten chocolade. Laat ze even uitdruppen en zet ze terug in de koelkast om het chocoladelaagje te laten harden.

Fruitige melocakes
8

Tip

Naast bosvruchten, kun je voor je fruitige vulling ook variëren met allerlei seizoensfruit. Bewaar de melocakes in een afgesloten doos op kamertemperatuur.


Voor ongeveer 20 melocakes
Voor je koekjes
150g boter op kamertemperatuur
1 ei op kamertemperatuur
30g lichtbruine suiker
de fijngeraspte schil van 1 citroen
een snuifje zout
Voor je fruitige vulling
300g diepvries bosvruchten
50g water
70g eiwit
75g suiker
Voor je chocoladelaagje
250g pure - melk - witte chocolade
Bak- en kookbenodigdheden
Steelpan
Uitsteekvorm rond
Keukenmachine
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?

Voor ongeveer 20 melocakes
Voor je koekjes
150g boter op kamertemperatuur
1 ei op kamertemperatuur
30g lichtbruine suiker
de fijngeraspte schil van 1 citroen
een snuifje zout
Voor je fruitige vulling
300g diepvries bosvruchten
50g water
70g eiwit
75g suiker
Voor je chocoladelaagje
250g pure - melk - witte chocolade
Bak- en kookbenodigdheden
Steelpan
Uitsteekvorm rond
Keukenmachine
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Koekjes maken

Klop in een grote kom de boter met de suikers bleek en luchtig. Klop het ei erdoor tot het volledig opgenomen is. Voeg tenslotte de bloem met het zout en de citroenschil toe. Meng alles tot een samenhangend koekjesdeeg. Verpak in vershoudfolie en laat ongeveer 20 minuten in de koelkast rusten.

Fruitige melocakes
2

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot 4 mm dikte. Steek er vervolgens met een vormpje rondjes uit. Schik de koekjes naast elkaar op de bakplaat. Doorprik ze met een vork om te voorkomen dat ze tijdens het bakken te veel zouden rijzen. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten goudbruin in de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Fruitige melocakes
3

Confituur maken

Meng in een sauspan de vruchten met de suiker door elkaar. Laat de confituur ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen op middelhoog vuur tot je een dikke donkere massa bekomt. Zet opzij en laat de confituur afkoelen tot lauw.

Fruitige melocakes
4

Eiwitschuim maken

Laat de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water weken en zet apart. Breng het water met de suiker aan de kook. Klop de eiwitten ondertussen op matige snelheid op tot pieken. Check de suikersiroop. Zet het vuur uit als de siroop een lichtbruine kleur heeft. Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg ze toe aan de suikersiroop en meng grondig. Giet, terwijl je de eiwitten verder opklopt, de siroop in een dun straaltje bij de eiwitten. Klop verder tot de kom lauw aanvoelt.

Fruitige melocakes
5

Spatel er vervolgens snel de confituur door, als je hier te lang mee wacht zal de gelatine stollen en kan je geen toefjes meer spuiten.

Fruitige melocakes
6

Vul een spuitzak met effen spuitmondje met het schuim en spuit gelijke toefjes op de citroenkoekjes. Het is mogelijk dat je niet alle koekjes zal nodig hebben. Zet de koekjes 30 minuten in de koelkast om het schuim te laten opstijven

Fruitige melocakes
7

Smelt de chocolade. Overgiet de schuimpjes met de gesmolten chocolade. Laat ze even uitdruppen en zet ze terug in de koelkast om het chocoladelaagje te laten harden.

Fruitige melocakes
8

Tip

Naast bosvruchten, kun je voor je fruitige vulling ook variëren met allerlei seizoensfruit. Bewaar de melocakes in een afgesloten doos op kamertemperatuur.


Wat zeggen anderen