Zelf brood bakken, da’s kinderspel!


Niets ruikt zo lekker als versgebakken brood. Zin om zelf brood te bakken? Ook jij kunt het.
Met onze tips en tricks tover je in 1-2-3 een ovenvers brood op tafel.Oven of broodbakmachine?


Om brood te bakken heb je de keuze tussen de klassieke oven en de broodbakmachine. Het gemakkelijkste brood? Dat bak je met een broodbakmachine. Maar er zijn ook redenen genoeg om voor de klassieke manier van brood bakken te kiezen. We lijsten de voor- en nadelen van beide voor je op.


Voor- en nadelen brood bakken in de oven


+ Authentieke manier
+ Je kiest zelf de vorm van het brood
+ Geen gat in het brood
- Vraagt zorgvuldigheid en tijd
- Kneden met de hand is arbeidsintensief (maar je kunt ook een keukenrobot gebruiken)5 simpele tips om met succes brood te bakken in de oven

Voor- en nadelen brood bakken in de broodbakmachine


+ Kost geen moeite: de machine doet al het werk
+ Simpel: je giet de ingrediënten in de machine en start het programma. In 2 à 4 uur is je brood klaar.
+ Timer: word wakker met de geur van versgebakken brood!
- Gat in het brood door de kneedhaak
- Vorm van het broodVeelgestelde vragen over brood bakken in de broodbakmachine

Tip: gebruik je broodbakmachine als kneder


Een broodbakmachine is ook de ideale kneedhulp. Je laat de machine het kneedwerk doen, legt het deeg in een bakvorm en bakt het in de oven. Zo kies je zelf de vorm van je brood en je vermijdt het gat van de kneedhaak. Op dezelfde manier kun je ook pistolets bakken.


Welke bloem kiezen?


Er is zoveel keuze aan bloem en broodmixen dat je soms het spoor bijster raakt. Daarom wijzen we je snel de weg in het Aveve-assortiment.

Wil je geen tijd verliezen met ingrediënten wegen? Dan zijn All-in-mixen voor jou de perfecte keuze. Je moet alleen water toevoegen, het deeg is zó klaar. All-in-mixen doen het schitterend in de broodbakmachine, maar ook in de oven leveren ze een prachtig resultaat op. Je brood lukt altijd en er zitten alleen natuurlijke ingrediënten in. Hou je van afwisseling? Met meer dan 25 heerlijke variëteiten zet je telkens weer een ander brood op tafel. All-in-mixen zijn beschikbaar in pakken van 500 g tot 2,5 kg. Laat je inspireren door deze All-in-recepten.

Met de Classics bak je brood op de klassieke manier en voeg je zelf gist, zout en andere ingrediënten toe. Zowel in de broodbakmachine als in de oven tover je de heerlijkste broden op tafel. Alle Classics zijn samengesteld uit alleen natuurlijke ingrediënten. De meeste soorten vind je in pakken van 2,5 kg. Sommige ook in zakken van 5 kg, 10 kg en 25 kg. Varieer naar hartenlust met deze Classics-recepten.

Tip: zoek je een allround bloem voor wit brood en fijn gebak die ook geschikt is om saus te binden? De extra fijne tarwebloem Surfina kan het allemaal.

Liever biologische bloem? Het bio-assortiment breidt voortdurend uit en voldoet aan alle strenge bio-normen, van op het veld tot in de winkel. Alle ingrediënten komen uit 100% biologische landbouw en zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. Ook hier heb je de keuze tussen All-in-mixen (alleen water en boter toevoegen) en klassieke bloem waar je zelf gist, zout en andere ingrediënten bijvoegt.

Veelgestelde vragen over brood bakken


Boter, margarine of olie?

Vaste vetstoffen zoals boter en margarine maken het deeg soepel en makkelijk te verwerken. En het blijft langer vers! Mag je dan geen olie gebruiken? Toch wel, je maakt er ook prima deeg mee, maar je brood droogt iets sneller uit.


Waarop moet ik letten als ik brood bak bij heet weer of vriesweer?


  • Zorg dat je ingrediënten in de zomer koel en droog liggen. Als ze te warm zijn, rijst je deeg té snel té hoog. En daardoor zakt het weer in elkaar. In de winter gebeurt het omgekeerde: je ingrediënten zijn te koud en je deeg rijst niet.

  • Tip: gebruik in de winter lauw water, en in de zomer extra fris water van 15 °C. 30 °C of meer in de keuken? Neem ijskoud water van 5 °C.

  • Al je ingrediënten op de juiste temperatuur? Volg het recept op de verpakking en alles loopt gesmeerd.Kan ik mijn brood invriezen?

Ja hoor, geen probleem. Diepgevroren blijft je brood één tot drie maanden goed, afhankelijk van je vriezer.

  • Hoe invriezen? Laat je brood na het bakken volledig afkoelen. Snij je brood en verdeel het in porties. Steek elke portie in een broodzak die je goed afsluit. Die stop je daarna in een diepvrieszak.

  • Hoe ontdooien? Laat je brood in de geopende zak op kamertemperatuur ontdooien. Gebruik de microgolfoven of oven alleen als je niet anders kunt. Zo ontdooit je brood wel, maar het droogt ook sneller uit.Welke broodmixen kan ik met elkaar mengen?

Zolang je binnen dezelfde bloemcategorie blijft, kun je alle broodmixen onderling mengen.

  • Een All-in-mix met een All-in-mix

  • Een Classic broodmix met een Classic broodmix
Opgelet: meng je 2 broodmixen, pas dan ook de andere ingrediënten volgens dezelfde verhouding aan.

Voorbeeld: voor een lichtbruin brood neem je 50% All-in Wit en 50% All-in Bruin. De hoeveelheid water bereken je als volgt:
Basisrecept All-in Wit: 500 g All-in + 300 ml water
Basisrecept All-in Bruin: 500 g All-in + 350 ml water
Bereken het gemiddelde: 300 + 350 = 650 en 650/2 = 325
Nieuw recept: 250 g All-in Wit + 250 g All-in Bruin + 325 ml water