Je eigen brood bakken: alles wat je moet weten


Zelf thuis brood bakken? Kinderspel! Niets wat zo lekker ruikt (of smaakt) als versgebakken brood.
Met deze tips ga je eenvoudig aan de slag en tover je in 1-2-3 een ovenvers brood op tafel.


Brood bakken in de oven of met een broodmachine?


Zelf brood bakken doe je in de oven of met een broodbakmachine. De oven is de meest traditionele manier, terwijl een broodbakmachine tijd uitspaart. Hieronder ontdek je wat voor jou de beste optie is.


Heerlijke recepten voor traditioneel ovenbroodDe perfecte oven voor het bakken van brood


De meeste ovens zijn prima geschikt om een knapperig brood mee te bakken. Ben je op zoek naar die perfecte broodbakoven waarmee je kunt experimenteren en je creaties naar een nog hoger niveau tilt? Drie aandachtspunten:

 • Hoogte van je oven
  Een oven met een hoge binnenruimte - minstens 30 centimeter - is ideaal. Zo zit er altijd voldoende plek tussen het deeg en het verwarmingselement aan de bovenkant, waardoor de bovenkant van het brood minder snel verbrandt.
 • Breedte van je oven
  Heb je de smaak te pakken en bak je meerdere broden tegelijkertijd? Zorg dan voor een oven waar je 2 of meer bakblikken naast elkaar in krijgt, met tussenruimte voor de bakblikken. Dat helpt de luchtcirculatie.
 • Telescopische rail
  Een uitschuifbare rail helpt je om je bakplaat voorzichtig uit de oven te trekken, zonder risico om het brood te laten vallen en je handen te verbranden.

Brood zelf bakken in de oven: voor- en nadelen


+ Authentiek en artisanaal
+ Kies je eigen bakvorm
+ Geen gaten van kneedhaken in het brood

- Vraagt om precisie en tijd - iedere oven is anders
- Kneden met de hand is arbeidsintensief. (Tip: gebruik een keukenrobot.)Nog meer tips? 5 trucs om nog beter brood te bakken in de oven

Brood bakken in de broodbakmachine


Een broodbakmachine is de kant-en-klare oplossing als je thuis brood wilt bakken, maar weinig tijd hebt. Je laat de machine het tijdsintensieve kneedwerk doen. Vervolgens kies je het gepaste bakprogramma. Via de timer kan je er zo voor kiezen om ‘s ochtends vroeg wakker te worden met de geur van vers brood.

Brood bakken met de broodbakmachine: voor- en nadelen


+ Eenvoudig en tijdbesparend. De broodbakmachine doet het zware werk.
+ Timerfunctie: word ‘s ochtends wakker met de geur van versgebakken brood.

- Gat of gaten in het brood door de kneedhaak
- Slechts één bakvorm mogelijk.Al je vragen over brood bakken in de broodbakmachine beantwoord

Welke bloem kiezen om brood te bakken?


Er bestaan zoveel bloem- en broodmixen dat je soms het spoor bijster raakt. Met ons heldere Aveve-bakassortiment raak je snel wegwijs en maak je het brood waar jij zin in hebt.


All-in bloem mix


Wil je geen tijd verliezen met het wegen van ingrediënten? Dan zijn onze All-in-mixen geknipt voor jou. Voeg water toe en het deeg is zó klaar.

Een All-in-mix doet het schitterend in de broodbakmachine en levert ook in de oven een prachtig resultaat op. Je brood lukt altijd en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

Hou je van afwisseling? Met meer dan 25 variëteiten zet je telkens weer een ander brood op tafel. All-in-mixen zijn beschikbaar in pakken van 500 g tot 2,5 kg. Laat je inspireren door onze All-in-recepten.
Zelf brood bakken

Classics bloem mix


Liever brood bakken op de klassieke manier? Dat doe je met de Classics-broodmixen. Ze bevatten zorgvuldig afgemeten combinaties van verschillende soorten natuurlijke bloem. Gist, zout en andere ingrediënten voeg je zelf toe.

Ook deze broodmixen werken uitstekend in zowel je oven als in de broodbakmachine. De meeste van onze Classics vind je in pakken van 2,5 kg, naast enkele grotere formaten tot wel 25 kg.


Varieer naar hartenlust met onze Classics-broodrecepten

Biobloem


Liever biologische bloem voor je broodmix? Het uitgebreide bio-assortiment van Aveve voldoet aan de strengste bionormen. Alle ingrediënten komen uit 100% biologische landbouw en zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen.


Boter, margarine of olie voor brood?


Vaste vetstoffen, zoals boter en margarine, maken je deeg soepel en makkelijk te kneden. Je deeg blijft ook langer vers. Je kan ook olie gebruiken, al droogt je brood dan iets sneller uit.


Ideale temperatuur om brood te bakken


Elk broodrecept vermeldt een ideale baktemperatuur. Toch is die richttemperatuur niet zaligmakend. Elke oven is namelijk anders en heeft een eigen warmteverdeling. Zo heeft jouw oven misschien een iets krachtiger verwarmingselement aan de bovenkant, waardoor je brood misschien de neiging heeft om te verbranden.
Tip: dek het brood gedurende een bepaalde tijd af met aluminiumfolie. Die reflecteert de rechtstreekse hitte en voorkomt dat de korst verbrandt.
De sleutel: hoe groter en zwaarder je brood, hoe langer het duurt om de kern helemaal te verhitten. Voor een heel groot brood speel je dus best op veilig met een iets lagere begintemperatuur, zodat het deeg goed kan garen zonder de korst te verbranden.

Broodbaktemperatuur in een notendop:
 • 220-230 °C: Klassieke broden zonder suiker en met weinig vetstoffen.
 • 180-200 °C: Broden met suikerrijk deeg (bv. suikerbrood of brioche).


Brood bakken bij een hittegolf of vriesweer


Brood is een gevoelig natuurproduct. De omgevingstemperatuur heeft een merkbare invloed op de structuur van je deeg.
 • Zorg er in de zomer voor dat je je ingrediënten koel en droog bewaart. Als ze namelijk te warm zijn, rijst je deeg te snel, waardoor het weer in elkaar zakt.
 • In de winter riskeer je net het omgekeerde: je deeg rijst minder snel door te koude ingrediënten.
Tip: gebruik lauw water in de winter en extra fris water in de zomer. Stijgt de temperatuur in je keuken tot 30° vanwege een hittegolf? Ga dan voor ijskoud water van 5°.
Al je ingrediënten op de juiste temperatuur? Volg het recept op de verpakking en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.


Zelfgebakken brood invriezen


Vers gebakken brood kan je zonder problemen invriezen. Diepgevroren blijft je brood één tot drie maanden lekker, afhankelijk van de ingestelde temperatuur en de kwaliteit van je diepvriezer.

Je brood eenvoudig invriezen in 4 stappen:
 1. Laat je brood helemaal afkoelen.
 2. Snij het brood en verdeel het in porties.
 3. Stop elke portie in een broodzak en sluit die goed af.
 4. Plaats elke broodzak vervolgens in een eigen diepvrieszak.

Zelfgebakken brood ontdooien doe je altijd op kamertemperatuur, met de broodzak geopend. Ontdooien in de oven of microgolfoven doe je beter niet. Je brood droogt dan sneller uit. Tenzij je de sneetjes meteen opeet.


Welke broodmixen kan je met elkaar mengen?


Restjes van je broodmixen mengen of op zoek naar een nieuwe broodcreatie? Zolang je binnen dezelfde bloemcategorie blijft, kun je probleemloos alle broodmixen onderling mengen.

Bijvoorbeeld:
 • Een Abdijbrood All-in-mix met een Olijvenbrood All-in-mix
 • Een Speltbrood Classic-mix met een Houthakkersbrood Classic-mix
Meng je 2 broodmixen met elkaar, pas dan ook de andere ingrediënten volgens dezelfde verhoudingen uit het originele recept aan.

Een rekenvoorbeeld:
Je maakt een lichtbruin brood op basis van 50% All-in Wit en 50% All-in Bruin. De hoeveelheid water bereken je als volgt:
 • Basisrecept All-in Wit: 500 g All-in + 300 ml water
 • Basisrecept All-in Bruin: 500 g All-in + 350 ml water
 • Bereken het gemiddelde: (300+350)/2 = 325
 • Nieuw recept: 250 g All-in Wit + 250 g All-in Bruin + 325 ml water

Brood bakken in de airfryer


Heb je geen broodbakmachine in huis, maar wel een airfryer? Ook met die laatste kan je prima zelf een brood bakken. Het kneden moet je natuurlijk wel nog zelf doen.

Ook diepvries- en afbakbroodjes kan je prima met je heteluchtfriteuse klaarmaken. Sommige airfryers hebben trouwens een speciale stand voor het bakken van brood.

Houd er rekening mee dat je soms wat moet experimenteren met het vinden van de juiste temperatuur. Sommige broden bakken in de airfryer beter bij een iets lagere temperatuur dan het recept aangeeft.


Alles over brood bakken in je airfryer beantwoordWat is goedkoper: brood kopen of zelf bakken?


Je eigen brood bakken is niet alleen een leuke bezigheid, maar spaart ook geld uit. Een zelfgebakken brood is meestal wat goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omdat die laatste ook personeels- en arbeidskosten moet doorrekenen.

De uiteindelijke kostprijs van je brood hangt af van:
 • De broodmix en andere ingrediënten die je gebruikt.
 • De verrekening van de aankoopprijs van je broodbakmachine.
 • Het elektriciteitsverbruik van je oven.

We maakten ooit de volledige berekening voor De Inspecteur op Radio 2. Als je de inflatie meetelt, mag je in 2022 rekenen op een kostprijs van zo’n €2 voor een basisbrood. Het bakplezier dat je ervoor in ruil krijgt, blijft natuurlijk onbetaalbaar!


Start vandaag al


Op zoek naar een broodbakmachine om thuis zelf je brood te bakken? Bekijk ons aanbod en ga aan de slag.

Bekijk ook zeker onze All-in-broodmix of ga voor een combinatie van Classic-bloem en pure ingrediënten en maak je eigen brood, helemaal zoals jij het wilt. Veel experimenteerplezier!