Zelf brood bakken, hoe begin je eraan? 

 

Niets heerlijker dan de geur van versgebakken brood.

Zin om eraan te beginnen maar weet je niet hoe? We zetten graag enkele tips voor je op een rijtje.


Heb ik een broodmachine nodig?

In principe heb je geen broodmachine nodig. Ook met je gewone oven kan je aan de slag. Dat vraagt wel de nodige zorgvuldigheid en geduld. Eet je elke dag brood, heb je weinig tijd of heb je geen goede oven? Dan is een broodmachine zeker een nuttige investering.

Je doet de ingrediënten in de juiste hoeveelheden en de juiste volgorde in de machine en kiest het bijbehorende programma. In ongeveer drie uur is het brood klaar. Meer is het niet! Er zijn zelfs extra snelle programma's waardoor het nog korter duurt.

 

 

 

 

 

Welke soorten brood kan je maken?

Er zijn 101 manieren om afwisseling te brengen in je zelfgebakken boterham.

Broodmixen mengen, noten of rozijnen toevoegen, chocolade- of suikerbrood bakken: het kan allemaal met je broodmachine. Of serveer je brood als knapperige croutons of zoete wentelteefjes. Altijd anders, altijd lekker.

 

Bekijk de recepten

Met welk broodmachine-programma bak ik het beste brood?

Wij raden je aan om altijd een programma van ongeveer 2 à 4 uur te gebruiken. Het basisprogramma voor wit of normaal brood is daar een voorbeeld van. Ook voor je bruin of volkorenbrood gebruik je best zo’n programma van 2 tot 4 uur!

Bestaande programma’s voor bruin of volkorenbrood duren vaak te lang. Dat heeft tot gevolg dat je brood al te hoog rijst nog voor de machine aan het bakken slaat, en dan blijf je met een ingezakt brood achter. Gebruik dus het kortere programma en vermijd dat probleem. Schrijf evenwel niet alle opties van je broodmachine af. Het programma voor rozijnenbrood doet zijn werk prima. Rozijnen of nootjes toevoegen en klaar! Mag het nog vlugger vooruitgaan? Sommige van onze toestellen, zoals de Panasonic-modellen, hebben een ‘snel-programma’. Hiermee bak je in ongeveer twee uur buitengewoon lekkere broden. Belooft een toestel je een brood in minder dan 2 uur? Uitkijken geblazen, want dat levert je een erg klein brood op.

Welke bloemsoorten kan je gebruiken?

Bij Aveve bieden we 2 grote categorieën bloem aan: All-in en Classics.

Als je geen tijd wil verliezen met ingrediënten afwegen, dan zijn de All-in-mixen voor jou het gedroomde product. Bij onze All-in-mixen hoef je enkel water toe te voegen, het deeg is dus in geen tijd klaar. Daarom zijn de All-in mixen ideaal voor gebruik in de broodmachine, maar ook in de oven leveren ze een prachtig resultaat. Met een All-in-mix lukt je brood altijd en de ruime keuze aan heerlijke variëteiten laat je toe af te wisselen. De mixen zijn beschikbaar in pakken van 500 g tot 2,5 kg en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten.

Classic broodmixen laten je toe om op een creatieve manier brood te bakken en zelf gist, zout en andere ingrediënten toe te voegen. Hiervoor kan je zowel de broodmachine als de oven gebruiken. Ze bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en zijn beschikbaar in pakken van 2,5 kg. Enkele mixen vind je ook in zakken van 10 kg en 25 kg.

Op zoek naar een multifunctionele bloemsoort? Probeer dan Surfina. Deze extrafijne witte bloemsoort is verrassend veelzijdig: je bakt er je brood mee, maakt er luchtig gebak uit én dikt er je saus mee in. Een onmisbaar product in jouw keuken!

 

 

Kan ik mijn brood invriezen?

Je zelfgebakken brood blijft moeiteloos goed in je diepvries. Afhankelijk van jouw diepvries bewaar je het één tot drie maanden. Brood nog langer bewaren is geen goed idee: dan bak je best een nieuw exemplaar.

Laat je brood na het bakken volledig afkoelen en vries het vers in. Vries niet het volledige brood in, maar snijd het en verdeel het daarna in porties. Verpak ze in aparte broodzakken die je goed afsluit. Die stop je daarna in een diepvrieszak. Laat je brood op kamertemperatuur ontdooien om het etensklaar te krijgen. Met de zak open lukt dat het beste zonder smaakverlies. Gebruik de microgolfoven of oven alleen als je niet anders kan. Zo ontdooit je brood wel, maar droogt het ook sneller uit.