Waldkornbroodjes met spreads
Minstens zo belangrijk als wat je op de barbecue legt: wat serveer je erbij? Onze suggestie: knapperige zelfgebakken broodjes, vergezeld van versgemaakte wortel-, zalm- of komkommerspread.
Voeg toe aan receptenboekje

Waldkornbroodjes met spreads

1

Kneed het deeg

Voeg de broodmix, de gist en het water samen. Kneed 15 minuten met de hand of met een broodbakmachine. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. 


2

Laat rijzen

Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het 50 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3

Vorm 2 broodjes

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Druk beide plat. Sla de zijkanten schuin naar binnen zodat je twee trapeziums krijgt. Rol het ene deeg strak op tot een stokbrood van zo’n 40 cm. Rol het andere deeg even strak op tot een ovaal broodje.


4

Decoreer met bloem

Bestrijk beide deegstukken lichtjes met water. Rol ze door wat bloem. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop.


5

Laat rijzen

Dek beide degen af en laat 10 minuten rijzen op kamertemperatuur. 


6

Maak insnijdingen

Maak met een scherp mes schuine insnijdingen in het stokbrood. Snijd het ovale broodje in als een korenhalm. 


7

Laat rijzen

Dek opnieuw af en en laat nog 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C.


8

Bak de broodjes

Bak de broodjes 20 minuten op 200 °C. Laat ze afkoelen op een rooster.


9

Maak wortelspread

Kook de cashewnoten 30 minuten in water. Doe de wortelen, de ui, de knoflook en de gember in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Gaar 35 minuten in de oven op 200 °C, tot de groenten zacht zijn en lichtjes bruin kleuren. Doe de inhoud van de ovenschaal in de blender. Voeg de cashewnoten, het piment en het citroensap toe. Blend tot een massa met fijne stukjes.


10

Maak komkommerspread

Voeg alle ingrediënten voor de komkommerspread samen en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met stukjes komkommer en muntblaadjes.


11

Maak zalmspread

Meng de roomkaas, de yoghurt, het citroensap en de mierikswortelcrème in een kom. Kruid met peper en zout. Roer de fijngesneden zalm door het mengsel en voeg de bieslook toe. Garneer met extra bieslook.
12

Serveer de broodjes

Snijd het brood in brede plakken. Bestrijk met de spreads en decoreer naar keuze.


13

Tip

Rooster de broodjes vlak voor het serveren op de barbecue.



Voor de broodjes
8 g zout
280 ml water
15 g boter
bakkwast en zout
bakplaat en bakpapier
bloem om te decoreren (Aveve Surfina)
Voor de wortelspread
70 g cashewnoten
3 wortelen, grof gesneden
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook
1 stuk verse gember (een duim groot), geschild en gesneden
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
1 theelepel piment
1 eetlepel citroensap
Voor de komkommerspread
½ komkommer, geraspt
20 g All Nuts amandelschilfers, geroosterd
5 g verse munt
1 teen knoflook, geperst
100 g Griekse yoghurt
70 g cottage cheese
peper en zout
Voor de zalmspread
150 g gerookte zalm, fijngesneden
150 g roomkaas
160 g Griekse yoghurt
sap van een halve citroen
1 theelepel mierikswortelcrème
1 bosje verse bieslook, fijngehakt
peper en zout
Voor de afwerking
verse groenten en kruiden zoals komkommer, kerstomaten, muntblaadjes, kiemgroenten, bieslook
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?

Voor de broodjes
8 g zout
280 ml water
15 g boter
bakkwast en zout
bakplaat en bakpapier
bloem om te decoreren (Aveve Surfina)
Voor de wortelspread
70 g cashewnoten
3 wortelen, grof gesneden
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook
1 stuk verse gember (een duim groot), geschild en gesneden
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
1 theelepel piment
1 eetlepel citroensap
Voor de komkommerspread
½ komkommer, geraspt
20 g All Nuts amandelschilfers, geroosterd
5 g verse munt
1 teen knoflook, geperst
100 g Griekse yoghurt
70 g cottage cheese
peper en zout
Voor de zalmspread
150 g gerookte zalm, fijngesneden
150 g roomkaas
160 g Griekse yoghurt
sap van een halve citroen
1 theelepel mierikswortelcrème
1 bosje verse bieslook, fijngehakt
peper en zout
Voor de afwerking
verse groenten en kruiden zoals komkommer, kerstomaten, muntblaadjes, kiemgroenten, bieslook
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Kneed het deeg

Voeg de broodmix, de gist en het water samen. Kneed 15 minuten met de hand of met een broodbakmachine. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. 


2

Laat rijzen

Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het 50 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3

Vorm 2 broodjes

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Druk beide plat. Sla de zijkanten schuin naar binnen zodat je twee trapeziums krijgt. Rol het ene deeg strak op tot een stokbrood van zo’n 40 cm. Rol het andere deeg even strak op tot een ovaal broodje.


4

Decoreer met bloem

Bestrijk beide deegstukken lichtjes met water. Rol ze door wat bloem. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop.


5

Laat rijzen

Dek beide degen af en laat 10 minuten rijzen op kamertemperatuur. 


6

Maak insnijdingen

Maak met een scherp mes schuine insnijdingen in het stokbrood. Snijd het ovale broodje in als een korenhalm. 


7

Laat rijzen

Dek opnieuw af en en laat nog 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C.


8

Bak de broodjes

Bak de broodjes 20 minuten op 200 °C. Laat ze afkoelen op een rooster.


9

Maak wortelspread

Kook de cashewnoten 30 minuten in water. Doe de wortelen, de ui, de knoflook en de gember in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Gaar 35 minuten in de oven op 200 °C, tot de groenten zacht zijn en lichtjes bruin kleuren. Doe de inhoud van de ovenschaal in de blender. Voeg de cashewnoten, het piment en het citroensap toe. Blend tot een massa met fijne stukjes.


10

Maak komkommerspread

Voeg alle ingrediënten voor de komkommerspread samen en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met stukjes komkommer en muntblaadjes.


11

Maak zalmspread

Meng de roomkaas, de yoghurt, het citroensap en de mierikswortelcrème in een kom. Kruid met peper en zout. Roer de fijngesneden zalm door het mengsel en voeg de bieslook toe. Garneer met extra bieslook.
12

Serveer de broodjes

Snijd het brood in brede plakken. Bestrijk met de spreads en decoreer naar keuze.


13

Tip

Rooster de broodjes vlak voor het serveren op de barbecue.



Wat zeggen anderen