Speculaaskoeken met marsepein
Oh, kom toch eens kijken! Deze vrolijke speculaaskoeken fleuren elk kinderschoentje op. Met marsepein boetseer je een stijlvolle mijter voor de sint en een kleurrijke muts voor zwarte piet. Je voelt je zélf weer even kind!
Voeg toe aan receptenboekje

Speculaaskoeken met marsepein

1

Speculaas bakken

Snij de boter in blokjes. Voeg de ingrediënten voor je deeg samen en kneed ze tot een homogene massa. Bestrooi het deeg met bloem. Laat 15 à 30 minuten koelen in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 175 °C.

3

Strooi wat bloem op een keukenhanddoek. Klop de speculaasvorm met de figuur naar beneden op de handdoek. Daardoor komt er een dun laagje bloem op de plank. En haal je je speculaasdeeg straks gemakkelijker uit de vorm.

4

Neem een stuk uit het deeg en leg het op de plank. Gebruik je beide duimen om het deeg in de speculaasvorm te drukken. Snij het overtollige deeg weg met een scherp mes of een taartzaag. Neem de speculaasplank vast, en tik ermee tegen je werkblad. Zo komt je deegkoek los.

5

Keer de vorm om en leg de sinterklaaskoek op een bakplaat met bakpapier. Bestuif je speculaasplank opnieuw met bloem. Maak nieuwe koeken uit de speculaasvorm, tot je deeg op is. Schik de deegfiguren naast elkaar op de bakplaat.

6

Bak de speculaaskoeken 18 minuten op 175 °C. Laat ze volledig afkoelen.

7

Speculaasfiguren versieren

Kleed de speculaasfiguren aan. Gebruik hiervoor de speculaasplankjes – ze helpen je om de marsepein de juiste vorm te geven. Rol een stukje marsepein uit, tot je een fijn plakje hebt. Druk dat in één beweging in de speculaasplank, zodat de marsepein niet verschuift.

8

Haal de marsepein uit de vorm. Gebruik een keukenmes om de afdruk van de speculaasplank mooi uit te snijden. Met de stokjes van je modelleerset breng je details aan, zoals de jasknopen van zwarte piet.

9

Plak alle stukjes marsepein op de speculaas. Gebruik kant-en-klare icing of gesmolten Tasty Melts als lijm.

10

Maak je sinterklaasfiguren helemaal af. Kneed ogen en een baard uit de marsepein, en plak het op de speculaasgezichtjes.

11
Een gouden staf voor de sint maakt je speculaaskoek nog indrukwekkender. Rol een stuk gele marsepein uit tot een lange sliert. Buig die in de vorm van een staf, en leg hem op een taartonderlegger. Meng het goudkleurige glanspoeder met een paar druppels alcohol. Gebruik een penseel om de marsepeinen staf goud te schilderen. Let op: laat enkele uren drogen, voor je de staf vastmaakt aan de sinterklaaskoek.

Neem de koeken op tijd uit de oven. Ze zien er misschien nog zacht uit, maar ze worden harder tijdens het afkoelen.

 speculaaskoeken

voor 8 à 10 koekjes
Voor je deeg
120 g harde boter
1 ei
Voor je versiering
rolmarsepein in verschillende kleuren
Tasty Melts of kant-en-klare icing
Voor je staf van Sinterklaas (extra)
gele rolmarsepein
glanspoeder goud
alcohol (bijvoorbeeld jenever)
Bak- en kookbenodigdheden
oven met bakplaat
keukenhanddoek
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
 speculaaskoeken

voor 8 à 10 koekjes
Voor je deeg
120 g harde boter
1 ei
Voor je versiering
rolmarsepein in verschillende kleuren
Tasty Melts of kant-en-klare icing
Voor je staf van Sinterklaas (extra)
gele rolmarsepein
glanspoeder goud
alcohol (bijvoorbeeld jenever)
Bak- en kookbenodigdheden
oven met bakplaat
keukenhanddoek
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Speculaas bakken

Snij de boter in blokjes. Voeg de ingrediënten voor je deeg samen en kneed ze tot een homogene massa. Bestrooi het deeg met bloem. Laat 15 à 30 minuten koelen in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 175 °C.

3

Strooi wat bloem op een keukenhanddoek. Klop de speculaasvorm met de figuur naar beneden op de handdoek. Daardoor komt er een dun laagje bloem op de plank. En haal je je speculaasdeeg straks gemakkelijker uit de vorm.

4

Neem een stuk uit het deeg en leg het op de plank. Gebruik je beide duimen om het deeg in de speculaasvorm te drukken. Snij het overtollige deeg weg met een scherp mes of een taartzaag. Neem de speculaasplank vast, en tik ermee tegen je werkblad. Zo komt je deegkoek los.

5

Keer de vorm om en leg de sinterklaaskoek op een bakplaat met bakpapier. Bestuif je speculaasplank opnieuw met bloem. Maak nieuwe koeken uit de speculaasvorm, tot je deeg op is. Schik de deegfiguren naast elkaar op de bakplaat.

6

Bak de speculaaskoeken 18 minuten op 175 °C. Laat ze volledig afkoelen.

7

Speculaasfiguren versieren

Kleed de speculaasfiguren aan. Gebruik hiervoor de speculaasplankjes – ze helpen je om de marsepein de juiste vorm te geven. Rol een stukje marsepein uit, tot je een fijn plakje hebt. Druk dat in één beweging in de speculaasplank, zodat de marsepein niet verschuift.

8

Haal de marsepein uit de vorm. Gebruik een keukenmes om de afdruk van de speculaasplank mooi uit te snijden. Met de stokjes van je modelleerset breng je details aan, zoals de jasknopen van zwarte piet.

9

Plak alle stukjes marsepein op de speculaas. Gebruik kant-en-klare icing of gesmolten Tasty Melts als lijm.

10

Maak je sinterklaasfiguren helemaal af. Kneed ogen en een baard uit de marsepein, en plak het op de speculaasgezichtjes.

11
Een gouden staf voor de sint maakt je speculaaskoek nog indrukwekkender. Rol een stuk gele marsepein uit tot een lange sliert. Buig die in de vorm van een staf, en leg hem op een taartonderlegger. Meng het goudkleurige glanspoeder met een paar druppels alcohol. Gebruik een penseel om de marsepeinen staf goud te schilderen. Let op: laat enkele uren drogen, voor je de staf vastmaakt aan de sinterklaaskoek.

Neem de koeken op tijd uit de oven. Ze zien er misschien nog zacht uit, maar ze worden harder tijdens het afkoelen.


Reacties van anderen