Sint- en kerstspeculaas
Het heerlijke avondje van de Sint in aantocht? Trek je bakschort aan en trakteer jezelf op de geur van zelfgebakken speculaaskoekjes. Geschikt voor in de schoen of ook als eetbare decoratie in je kerstboom.
Voeg toe aan receptenboekje

Sint- en kerstspeculaas

1

Maak speculaasdeeg

Meng de speculaasmix, het ei en de boter in een kom. Kneed tot een homogeen deeg.
2

Laat afkoelen

Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minstens 20 minuten in afkoelen in de koelkast.
3

Bestuif de speculaasplank met bloem

Strooi bloem in de vormpjes van je speculaasplank. Tik de plank met de vormpjes naar beneden op een handdoek. Zo valt de overtollige bloem eruit.
4

Vorm deegkoekjes

Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg een stuk deeg op de plank dat ruim groot genoeg is. Druk het deeg in de vormpjes en rol erover met een deegrol. Snijd het overtollige deeg weg: leg een scherp mes plat op het ene uiteinde van de plank en beweeg zachtjes naar het andere uiteinde toe. Peuter de koekjes los met de punt van je mes. Maak zo alle deegkoekjes.
5

Bak de koekjes

Beleg een bakplaat met bakpapier. Leg alle koekjes erop. Bak ze 18 minuten op 175 °C. Laat ze afkoelen op een rooster.
6

Maak icing

Meng het icingpoeder met het water. Roer goed door tot een gladde, spuitbare icing. Verdeel de icing over drie potjes. Voeg rode kleurstof toe aan het eerste potje en groene kleurstof aan het tweede. Laat het derde potje wit. Schep elke icing in een spuitzak.
7

Decoreer met icing

Knip van elke spuitzak een heel klein tipje af om fijn te kunnen decoreren. Versier de koekjes met witte, rode en groene icing. Laat de icing drogen.

- Koekjes ophangen in de kerstboom? Steek met een rond spuitmondje een gaatje uit in de deegkoekjes. Rijg er na het bakken een rood lint door.

- Met Frosting Tubes is het nog makkelijker om je koekjes te versieren. Frosting blijft in tegenstelling tot icing wel zacht.

1

Maak speculaasdeeg

Meng de speculaasmix, het ei en de boter in een kom. Kneed tot een homogeen deeg.
2

Laat afkoelen

Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minstens 20 minuten in afkoelen in de koelkast.
3

Bestuif de speculaasplank met bloem

Strooi bloem in de vormpjes van je speculaasplank. Tik de plank met de vormpjes naar beneden op een handdoek. Zo valt de overtollige bloem eruit.
4

Vorm deegkoekjes

Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg een stuk deeg op de plank dat ruim groot genoeg is. Druk het deeg in de vormpjes en rol erover met een deegrol. Snijd het overtollige deeg weg: leg een scherp mes plat op het ene uiteinde van de plank en beweeg zachtjes naar het andere uiteinde toe. Peuter de koekjes los met de punt van je mes. Maak zo alle deegkoekjes.
5

Bak de koekjes

Beleg een bakplaat met bakpapier. Leg alle koekjes erop. Bak ze 18 minuten op 175 °C. Laat ze afkoelen op een rooster.
6

Maak icing

Meng het icingpoeder met het water. Roer goed door tot een gladde, spuitbare icing. Verdeel de icing over drie potjes. Voeg rode kleurstof toe aan het eerste potje en groene kleurstof aan het tweede. Laat het derde potje wit. Schep elke icing in een spuitzak.
7

Decoreer met icing

Knip van elke spuitzak een heel klein tipje af om fijn te kunnen decoreren. Versier de koekjes met witte, rode en groene icing. Laat de icing drogen.

- Koekjes ophangen in de kerstboom? Steek met een rond spuitmondje een gaatje uit in de deegkoekjes. Rijg er na het bakken een rood lint door.

- Met Frosting Tubes is het nog makkelijker om je koekjes te versieren. Frosting blijft in tegenstelling tot icing wel zacht.


Wat zeggen anderen