Rabarbertaart met speculoos
Een echte delicatesse, deze rabarbertaart. De bereiding vergt wat tijd en aandacht, maar van het resultaat staan je gasten versteld. Rabarber heeft een typische, friszure voorjaarssmaak. Serveer de taart met een likje room: een heerlijk smaakcontrast.
Voeg toe aan receptenboekje

Rabarbertaart met speculoos

1

Kruimeldeeg maken

Snij de boter in kleine blokjes. Meng die met de Surfina-bloem, de suiker en het zout. Wrijf dit mengsel met je handen tot een kruimelige massa. Maak daarin een kuiltje.
Rabarbertaart met speculaas
2
Klop het ei los en voeg het toe aan het deeg. Kneed alles goed dooreen, maar let op: kneed niet te lang! Verpak de bol deeg in plastic folie en laat hem een paar uur rusten in de koelkast.
Rabarbertaart met speculaas
3
Rol het gekoelde deeg uit tot een cirkel van ongeveer 4 mm dik en zet het even opzij terwijl je de rabarbervulling maakt. 
Rabarbertaart met speculaas
4

Verwarm nu alvast de oven voor op 180 °C.

Rabarbertaart met speculaas
5

Rabarbervulling maken

Was de rabarber en snij de ongeschilde stengels in stukjes van 1 cm. Breng aan de kook met de poedersuiker. Stoof de rabarber zo tot moes in ongeveer 30 minuten, terwijl je regelmatig roert. Hou de eerste 5 minuten het deksel op de pan. Zo ontsnapt het vocht niet.
Rabarbertaart met speculaas
6

Laat de rabarbermoes even uitlekken in een zeef. Vang het sap op en laat inkoken tot siroop.

Rabarbertaart met speculaas
7

Taart samenstellen

Bekleed de taartvorm met het kruimeldeeg en prik een paar keer met een vork in de bodem. Maak grote kruimels van de speculaas en strooi die over het deeg.
Rabarbertaart met speculaas
8
Schep de rabarbermoes op het deeg en leg er nog een paar blokjes boter bovenop. Bestrooi ten slotte met de basterdsuiker en bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Rabarbertaart met speculaas
9
Klop de room op. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en serveer terwijl ze nog lauw is, met wat siroop en opgeklopte room erop.
Rabarbertaart met speculaas

Gebruik eventueel een vel bakpapier dat groter is dan de bakvorm: dat helpt om het deeg zonder knoeien in de vorm te krijgen. 

Logo KVLV

Voor 6 personen
Voor je deeg
125 g koude boter
1 ei
een snuifje zout
Voor je vulling
1 kg rabarber
30 g boter
2 eetlepels kandijsuiker
Om te serveren
2 dl room (35%)
Bak- en kookbenodigdheden
oven en bakplaat
steelpan
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
Logo KVLV

Voor 6 personen
Voor je deeg
125 g koude boter
1 ei
een snuifje zout
Voor je vulling
1 kg rabarber
30 g boter
2 eetlepels kandijsuiker
Om te serveren
2 dl room (35%)
Bak- en kookbenodigdheden
oven en bakplaat
steelpan
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Kruimeldeeg maken

Snij de boter in kleine blokjes. Meng die met de Surfina-bloem, de suiker en het zout. Wrijf dit mengsel met je handen tot een kruimelige massa. Maak daarin een kuiltje.
Rabarbertaart met speculaas
2
Klop het ei los en voeg het toe aan het deeg. Kneed alles goed dooreen, maar let op: kneed niet te lang! Verpak de bol deeg in plastic folie en laat hem een paar uur rusten in de koelkast.
Rabarbertaart met speculaas
3
Rol het gekoelde deeg uit tot een cirkel van ongeveer 4 mm dik en zet het even opzij terwijl je de rabarbervulling maakt. 
Rabarbertaart met speculaas
4

Verwarm nu alvast de oven voor op 180 °C.

Rabarbertaart met speculaas
5

Rabarbervulling maken

Was de rabarber en snij de ongeschilde stengels in stukjes van 1 cm. Breng aan de kook met de poedersuiker. Stoof de rabarber zo tot moes in ongeveer 30 minuten, terwijl je regelmatig roert. Hou de eerste 5 minuten het deksel op de pan. Zo ontsnapt het vocht niet.
Rabarbertaart met speculaas
6

Laat de rabarbermoes even uitlekken in een zeef. Vang het sap op en laat inkoken tot siroop.

Rabarbertaart met speculaas
7

Taart samenstellen

Bekleed de taartvorm met het kruimeldeeg en prik een paar keer met een vork in de bodem. Maak grote kruimels van de speculaas en strooi die over het deeg.
Rabarbertaart met speculaas
8
Schep de rabarbermoes op het deeg en leg er nog een paar blokjes boter bovenop. Bestrooi ten slotte met de basterdsuiker en bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Rabarbertaart met speculaas
9
Klop de room op. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en serveer terwijl ze nog lauw is, met wat siroop en opgeklopte room erop.
Rabarbertaart met speculaas

Gebruik eventueel een vel bakpapier dat groter is dan de bakvorm: dat helpt om het deeg zonder knoeien in de vorm te krijgen. 


Wat zeggen anderen