De roots van dit boterrijke gebak liggen in het Bretoense stadje Douarnenez. ‘Kouign’ betekent ‘cake’, ‘amann’ is ‘boter’. Het recept lijkt op dat van bladerdeeg. Kouign amann is dé culinaire attractie van Bretagne.
Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten in een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Maak een rond deegbolletje.
2
Laat het deeg afkoelen
Dek het deeg af en laat het 45 minuten rusten in de koelkast.
3
Rol de boter en het deeg uit
Leg de koude boter tussen twee vellen bakpapier. Rol de boter met een deegrol uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Druk het deeg plat en rol het uit tot een vierkant.
4
Toer het deeg
Leg de boter op het deeg en vouw de 4 punten van het deeg erover zodat de boter volledig ingepakt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het 3 keer zo lang is. Vouw het dan in drieën zoals een brief. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en dichtvouwen.
5
Laat afkoelen
Wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat het 45 minuten afkoelen in de koelkast.
6
Toer met suiker
Strooi een deel van de suiker op het werkblad. Rol het deeg opnieuw uit in de lengte. Bestrooi het met suiker en vouw het opnieuw in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit en vouw weer dicht.
7
Vorm de gebakjes
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 18 bij 24 cm. Snij vierkantjes uit van 6 cm. Vouw de punten van elk vierkantje naar binnen en druk stevig aan. Vet de kuipjes van de muffinbakplaat goed in. Leg er dan de deegstukjes in.
8
Laat rijzen
Laat de deegstukjes 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 °C.
9
Bak de gebakjes
Druk de deegstukjes nog een keer aan in het midden, zodat ze hun model behouden. Bak de gebakjes 25 minuten op 200 °C, totdat ze goudbruin zijn.
Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten in een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Maak een rond deegbolletje.
2
Laat het deeg afkoelen
Dek het deeg af en laat het 45 minuten rusten in de koelkast.
3
Rol de boter en het deeg uit
Leg de koude boter tussen twee vellen bakpapier. Rol de boter met een deegrol uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Druk het deeg plat en rol het uit tot een vierkant.
4
Toer het deeg
Leg de boter op het deeg en vouw de 4 punten van het deeg erover zodat de boter volledig ingepakt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het 3 keer zo lang is. Vouw het dan in drieën zoals een brief. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en dichtvouwen.
5
Laat afkoelen
Wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat het 45 minuten afkoelen in de koelkast.
6
Toer met suiker
Strooi een deel van de suiker op het werkblad. Rol het deeg opnieuw uit in de lengte. Bestrooi het met suiker en vouw het opnieuw in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit en vouw weer dicht.
7
Vorm de gebakjes
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 18 bij 24 cm. Snij vierkantjes uit van 6 cm. Vouw de punten van elk vierkantje naar binnen en druk stevig aan. Vet de kuipjes van de muffinbakplaat goed in. Leg er dan de deegstukjes in.
8
Laat rijzen
Laat de deegstukjes 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 °C.
9
Bak de gebakjes
Druk de deegstukjes nog een keer aan in het midden, zodat ze hun model behouden. Bak de gebakjes 25 minuten op 200 °C, totdat ze goudbruin zijn.
Kneed het deeg
Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten in een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Maak een rond deegbolletje.
Laat het deeg afkoelen
Dek het deeg af en laat het 45 minuten rusten in de koelkast.
Rol de boter en het deeg uit
Leg de koude boter tussen twee vellen bakpapier. Rol de boter met een deegrol uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Druk het deeg plat en rol het uit tot een vierkant.
Toer het deeg
Leg de boter op het deeg en vouw de 4 punten van het deeg erover zodat de boter volledig ingepakt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het 3 keer zo lang is. Vouw het dan in drieën zoals een brief. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en dichtvouwen.
Laat afkoelen
Wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat het 45 minuten afkoelen in de koelkast.
Toer met suiker
Strooi een deel van de suiker op het werkblad. Rol het deeg opnieuw uit in de lengte. Bestrooi het met suiker en vouw het opnieuw in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit en vouw weer dicht.
Vorm de gebakjes
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 18 bij 24 cm. Snij vierkantjes uit van 6 cm. Vouw de punten van elk vierkantje naar binnen en druk stevig aan. Vet de kuipjes van de muffinbakplaat goed in. Leg er dan de deegstukjes in.
Laat rijzen
Laat de deegstukjes 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de gebakjes
Druk de deegstukjes nog een keer aan in het midden, zodat ze hun model behouden. Bak de gebakjes 25 minuten op 200 °C, totdat ze goudbruin zijn.
Wat zeggen anderen