Klaaskoeken van smurfenbrood
Een traditionele specialiteit voor Sinterklaas, deze heerlijke brioches die je vooral in West-Vlaanderen en Henegouwen tegenkomt. Smurf ze zelf uit je oven met de makkelijke smurfenbroodmix.
Voeg toe aan receptenboekje

Klaaskoeken van smurfenbrood

1

Meng melk, gist en suiker

Verwarm de melk in een pannetje. Voeg gist en suiker toe en roer tot alles opgelost is.
2

Kneed het deeg

Voeg de broodmix, de boter en het lauwe melkmengsel samen. Kneed 15 minuten met de broodbakmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot. Maak er een mooi bolletje van.
3

Laat rijzen

Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
4

Rol het deeg uit

Bestuif het werkblad en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1,5 cm dik.
5

Steek figuurtjes uit

Steek figuurtjes naar keuze uit met een uitsteekvormpje van ongeveer 9 cm. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de figuurtjes op de plaat met minstens 3 cm tussenruimte.
6

Strijk in met ei

Klop een ei los met wat melk en voeg wat zout toe. Strijk de deegfiguurtjes in met het eimengsel.
7

Laat rijzen

Dek de deegstukjes af en laat ze 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 215 °C.
8

Bak de klaaskoeken

Bak de broodjes 7 à 9 minuten op 215 °C.
9

Strijk in met boter

Strijk de klaaskoeken onmiddellijk na het bakken in met gesmolten boter voor extra glans.
Klaaskoeken van smurfenbrood

Voor 12 klaaskoeken
Voor het deeg
240 ml melk
50 g boter
1 koffielepel suiker
Verder
uitsteekvormpjes
bakkwast
Voor de afwerking
1 ei
melk
snufje zout
gesmolten boter
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
Klaaskoeken van smurfenbrood

Voor 12 klaaskoeken
Voor het deeg
240 ml melk
50 g boter
1 koffielepel suiker
Verder
uitsteekvormpjes
bakkwast
Voor de afwerking
1 ei
melk
snufje zout
gesmolten boter
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Meng melk, gist en suiker

Verwarm de melk in een pannetje. Voeg gist en suiker toe en roer tot alles opgelost is.
2

Kneed het deeg

Voeg de broodmix, de boter en het lauwe melkmengsel samen. Kneed 15 minuten met de broodbakmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot. Maak er een mooi bolletje van.
3

Laat rijzen

Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
4

Rol het deeg uit

Bestuif het werkblad en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1,5 cm dik.
5

Steek figuurtjes uit

Steek figuurtjes naar keuze uit met een uitsteekvormpje van ongeveer 9 cm. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de figuurtjes op de plaat met minstens 3 cm tussenruimte.
6

Strijk in met ei

Klop een ei los met wat melk en voeg wat zout toe. Strijk de deegfiguurtjes in met het eimengsel.
7

Laat rijzen

Dek de deegstukjes af en laat ze 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 215 °C.
8

Bak de klaaskoeken

Bak de broodjes 7 à 9 minuten op 215 °C.
9

Strijk in met boter

Strijk de klaaskoeken onmiddellijk na het bakken in met gesmolten boter voor extra glans.

Wat zeggen anderen