Kaneelbabka
De babka is een traditioneel feestbrood uit Oost-Europa. In New-York ontstond later een luxevariant met veel chocolade. Of met zoete kaneelpasta, zoals in dit recept. De bereiding vergt wat tijd, maar het resultaat is de moeite waard.
Voeg toe aan receptenboekje

Kaneelbabka

1

Kneed het deeg

Meet alle ingrediënten precies af. Voeg ze samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot.
2

Laat rijzen

Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3

Maak kaneelpasta

Voeg boter, suiker en kaneel samen. Meng tot een smeerbare pasta.
4

Vul het deeg

Bestrooi het werkblad met bloem. Verdeel het brooddeeg in twee gelijke delen. Rol elk deel uit tot een rechthoek van 40 bij 20 centimeter. Bestrijk beide rechthoeken met kaneelpasta. Laat de randen onbedekt. Rol beide rechthoeken op tot een lange cilinder.
5

Vlecht het deeg

Snij de cilinders in de lengte door. Leg de 4 strengen in kruisvorm, met het streepjespatroon naar boven. Vlecht het brood zoals op de afbeeldingen.
Kaneelbabka
6
Breng B over A, D over C, F over E en H over G.
Kaneelbabka
7
Breng A over D, C over F, E over H en G over B.
Kaneelbabka
8
Breng H over C, B over E, D over G en F over A.
Kaneelbabka
9
Stop alle uiteinden weg onder de vlecht.
Kaneelbabka
10

Laat rijzen

Leg het deeg op de met bakpapier belegde bakplaat. Dek het af en laat het 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C.
11

Bak het brood

Strijk het deeg in met losgeklopt ei. Bak het 30 minuten op 200 °C. Dek het brood na 10 minuten af met een stuk bakpapier, anders wordt de korst zwart.
Kaneelbabka

Voor het brooddeeg
250 ml water
3 g zout
40 g boter
Voor de kaneelpasta
150 g boter
Verder
1 bakplaat met bakpapier
1 ei
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
Kaneelbabka

Voor het brooddeeg
250 ml water
3 g zout
40 g boter
Voor de kaneelpasta
150 g boter
Verder
1 bakplaat met bakpapier
1 ei
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Vragen?
1

Kneed het deeg

Meet alle ingrediënten precies af. Voeg ze samen en kneed 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot.
2

Laat rijzen

Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3

Maak kaneelpasta

Voeg boter, suiker en kaneel samen. Meng tot een smeerbare pasta.
4

Vul het deeg

Bestrooi het werkblad met bloem. Verdeel het brooddeeg in twee gelijke delen. Rol elk deel uit tot een rechthoek van 40 bij 20 centimeter. Bestrijk beide rechthoeken met kaneelpasta. Laat de randen onbedekt. Rol beide rechthoeken op tot een lange cilinder.
5

Vlecht het deeg

Snij de cilinders in de lengte door. Leg de 4 strengen in kruisvorm, met het streepjespatroon naar boven. Vlecht het brood zoals op de afbeeldingen.
Kaneelbabka
6
Breng B over A, D over C, F over E en H over G.
Kaneelbabka
7
Breng A over D, C over F, E over H en G over B.
Kaneelbabka
8
Breng H over C, B over E, D over G en F over A.
Kaneelbabka
9
Stop alle uiteinden weg onder de vlecht.
Kaneelbabka
10

Laat rijzen

Leg het deeg op de met bakpapier belegde bakplaat. Dek het af en laat het 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C.
11

Bak het brood

Strijk het deeg in met losgeklopt ei. Bak het 30 minuten op 200 °C. Dek het brood na 10 minuten af met een stuk bakpapier, anders wordt de korst zwart.

Reacties van anderen