Gevlochten speculaasbrood
Deze pure comfortfood combineert al het lekkers van speculaas, cranberry’s en appelstroop. Door het deeg in een simpele vlecht te draaien, krijgt je creatie nog dat tikkeltje extra.
Voeg toe aan receptenboekje

Gevlochten speculaasbrood

1

Kneed het deeg

Voeg de ingrediënten voor het deeg samen. Kneed 15 minuten met de broodbakmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot.
2

Laat rijzen

Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
3

Bekleed de bakvorm

Vet de bakvorm in met bakspray. Bekleed met een stuk bakpapier dat ruim over de randen komt. Zo kun je het brood gemakkelijk uit de vorm halen.
4

Rooster de amandelschilfers

Rooster de amandelschilfers zonder boter of olie op middelhoog vuur in een antiaanbakpan, tot ze verkleuren.
5

Rol het deeg uit

Bestuif het werkblad met bloem. Druk het deeg plat. Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
6

Vul het deeg

Bestrijk het deeg met appelstroop en strooi er geroosterde amandelschilfers over. Rol het strak op in de lengte.
7

Verdeel in tweeën

Leg de rol met de naad naar beneden. Snijd in de lengte doormidden.
8

Vlecht samen

Vlecht beide strengen in elkaar met de open zijde naar boven. Leg de vlecht in de bakvorm.
9

Laat rijzen

Dek de vlecht af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 195 °C.
10

Bak het brood

Bak het speculaasbrood 40 minuten op 195 °C. Laat het afkoelen op een rooster.
11

Decoreer het brood

Verwarm de afdekgelei met het water in een pannetje tot de gelei gesmolten is. Strijk het brood in met afdekgelei. Strooi er onmiddellijk geroosterde amandelschilfers over. Laat nog even afkoelen en bestrooi met bloemsuiker.

Kleurt het brood te snel tijdens het bakken? Leg er een stuk bakpapier overheen.

1

Kneed het deeg

Voeg de ingrediënten voor het deeg samen. Kneed 15 minuten met de broodbakmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot.
2

Laat rijzen

Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
3

Bekleed de bakvorm

Vet de bakvorm in met bakspray. Bekleed met een stuk bakpapier dat ruim over de randen komt. Zo kun je het brood gemakkelijk uit de vorm halen.
4

Rooster de amandelschilfers

Rooster de amandelschilfers zonder boter of olie op middelhoog vuur in een antiaanbakpan, tot ze verkleuren.
5

Rol het deeg uit

Bestuif het werkblad met bloem. Druk het deeg plat. Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
6

Vul het deeg

Bestrijk het deeg met appelstroop en strooi er geroosterde amandelschilfers over. Rol het strak op in de lengte.
7

Verdeel in tweeën

Leg de rol met de naad naar beneden. Snijd in de lengte doormidden.
8

Vlecht samen

Vlecht beide strengen in elkaar met de open zijde naar boven. Leg de vlecht in de bakvorm.
9

Laat rijzen

Dek de vlecht af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 195 °C.
10

Bak het brood

Bak het speculaasbrood 40 minuten op 195 °C. Laat het afkoelen op een rooster.
11

Decoreer het brood

Verwarm de afdekgelei met het water in een pannetje tot de gelei gesmolten is. Strijk het brood in met afdekgelei. Strooi er onmiddellijk geroosterde amandelschilfers over. Laat nog even afkoelen en bestrooi met bloemsuiker.

Kleurt het brood te snel tijdens het bakken? Leg er een stuk bakpapier overheen.


Wat zeggen anderen