Algemeen

Brood bakken in de oven

Bak je deeg iets minder lang, op een hogere temperatuur. Zo is je deeg sneller gaar, terwijl je korst minder tijd krijgt om te verharden. Bak bijvoorbeeld 15 minuten op 220 °C, in plaats van 25 minuten op 200 °C.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 8 ) ( 2 )

Een krokant broodje of een stokbrood maken begint bij de juiste bloem – met veel eiwitten. Zoals onze bloem Classic Frans Krokant. Volg de richtlijnen op de verpakking nauwgezet en besprenkel de broodjes met water net voor ze de oven ingaan. Test het verschil met een andere bloem maar eens uit!

Hoe nuttig was deze vraag? ( 9 ) ( 1 )

Om je brood een speciale vorm te geven, grijp je in na de eerste rijstijd. Druk het deeg eerst plat. Zo verdeel je het koolzuurgas dat zich daar al vormde. Daarna hak je het deeg in handige porties en maak je er mooie bolletjes van. Of je geeft het de specifieke vorm die je wilt en legt het eventueel in een bakvorm. Maar let op: bewerk het deeg niet te veel na die eerste rijstijd. Als je het te lang herkneedt, loop je het risico dat de hele structuur naar de vaantjes is. Zonde van je lekkere deeg!

Hoe nuttig was deze vraag? ( 7 ) ( 1 )

Op zoek naar een multifunctionele bloemsoort? Probeer dan Surfina. Deze extrafijne witte bloemsoort is verrassend veelzijdig: je bakt er je brood mee, maakt er luchtig gebak uit én dikt er je saus mee in. Een onmisbaar product in jouw keuken!

Hoe nuttig was deze vraag? ( 8 ) ( 0 )

Voor een lekker brood is boter of margarine je beste vriend. Doordat het vaste vetstoffen zijn, leveren ze een soepel deeg op, dat je gemakkelijk kunt verwerken. En het blijft langer vers! Is olie gebruiken dan uit den boze? Nee hoor, je maakt er ook prima deeg mee, maar je brood droogt wel sneller uit.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 11 ) ( 0 )

Bak je brood op een hete zomerdag? Bewaar je ingrediënten dan op een koele en droge plaats. Want als ze te warm zijn, rijst je deeg te snel te hoog. En daardoor zakt het opnieuw in elkaar. In de winter werkt het omgekeerd: je ingrediënten zijn te koud en je deeg wil maar niet rijzen. Vooral je kraantjeswater speelt een grote rol. Gebruik in de winter dus lauw water, en koel je water ’s zomers tot 15 °C. Is het in de keuken wel 30 °C? Dan mag je zelfs ijskoud water gebruiken – van maar 5 °C. Heeft je water de juiste temperatuur? Volg dan het recept op de verpakking, en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 7 ) ( 0 )

Zolang je een meelvariant binnen dezelfde categorie kiest, mag je alle meelsoorten onderling mengen. Bij AVEVE bieden we 2 grote categorieën bloem aan: All-in en Classics.

- Aan een All-in-mix hoef je alleen water toe te voegen en de broodmachine doet de rest. De verschillende variëteiten kun je gemakkelijk afwisselen en met elkaar mengen.

- Aan Classic-bloem moet je zelf nog gist, zout en andere ingrediënten toevoegen. Ook de verschillende Classic-bloemsoorten kun je naar hartenlust met elkaar combineren.

Als je verschillende bloemsoorten gaat mengen, moet je ook de rest van de ingrediënten volgens dezelfde verhouding aanpassen.

Wil je bijvoorbeeld een lichtbruin brood, neem dan 50% All-in Wit en 50% All-in Bruin. Je moet alleen de hoeveelheid water aanpassen. Voor de combinatie van beide bereken je het gemiddelde, zoals hieronder:

Basisrecept All-in Wit: 500 g All-in + 300 ml water

Basisrecept All-in Bruin: 500 g All-in + 350 ml water

Berekening gemiddelde: 300 + 350 = 650 en 650/2 = 325

Nieuw recept: 250 g All-in Wit + 250 g All-in Bruin + 325 ml water

Hoe nuttig was deze vraag? ( 12 ) ( 0 )
Brood bakken in de broodmachine

Er zijn verschillende soorten bakvormen op de markt.

Enerzijds kun je een onderscheid maken in de kleur: licht of donker. Over het algemeen neem je voor elektrische ovens best donkergekleurd materiaal, terwijl voor gasovens het lichtgekleurde materiaal de beste optie is. Voor een deeg waarin veel eieren verwerkt zijn, kies je best ook voor lichtgekleurd materiaal.

Verder kun je ook op basis van je eigen persoonlijke voorkeur nog een onderscheid maken in de verschillende soorten materiaal:

Bakvormen in aluminium of karton: voor éénmalig gebruik, handig als je jezelf afwas wilt besparen, om mee te nemen naar bezoek of voor op de barbecue.

Bakvormen in blauw staal: geven een zeer goede geleiding en verdelen de warmte gelijkmatig. Ze zijn zeer goed voor het bakken van brood en taarten die een ietwat donkere kleur mogen hebben en een krokante korst zoals bladerdeeg. Blauw staal wordt het meest gebruikt door professionele bakkers.

Bakvormen in teflon: teflon vermindert het aankleven van gebak. Het is een duurzaam, praktisch en daarom ook heel populair materiaal. Je hoeft minder vet te gebruiken voor het invetten van de vorm en ze zijn snel afgewassen.

Flexibele bakvormen: de flexibele vormen zijn gemaakt uit een soort silicone. Ze hoeven niet te worden ingevet, behalve als het deeg zelf geen vetstof bevat. Ze zijn geschikt voor alle soorten gebak. Je mag ze alleen niet onder de grill gebruiken. Flexibele bakvormen kunnen gebruikt worden in de magnetron en de diepvriezer en mogen in de vaatwasmachine.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

De eerste voorwaarde voor een luchtig brood met bolle korst is alle ingrediënten secuur afwegen. Volg de richtlijnen op de verpakking nauwgezet. Een gram gist meer of minder kan je bereiding maken of kraken. Ook de hoeveelheid water die je gebruikt is cruciaal. Die bepaalt of je deeg soepel is en niet te kleverig. Check altijd even de temperatuur van het water voor je het toevoegt. Idealiter is die tussen de 15 à 20 °C , wat overeenkomt met een normale temperatuur in de keuken. Kies ook altijd een programma zonder al te lange rijstijd. De programma’s van 2 à 4 uur klaren de klus het best.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 1 )

Voor een mooi gerezen brood moet je rekening houden met meerdere factoren. Let er ten eerste op dat je deeg niet te vochtig is. Is dat wel zo, dan zal het niet goed rijzen. Weeg het water dus precies af: 100 ml = 100 g. Ten tweede: kies een programma dat 2 à 4 uur duurt (of 2 à 3 uur, afhankelijk van het recept op de verpakking). Bij programma's die langer duren, zijn de rijstijden te lang. Daardoor is de gist al uitgewerkt nog voor de machine begint te bakken. Ook als je te warm water gebruikt, kan het misgaan. In dat geval wordt het deeg te warm, rijst het te snel en zakt het weer in. Hetzelfde effect krijg je, ten slotte, met een te hoge dosis gist. Gebruik altijd een nauwkeurige weegschaal of een weeglepel om de gist af te meten.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 6 ) ( 0 )

Bak je met een All-in-mix? Giet dan eerst de mix in je bakvorm en daarna het water. Gebruik je een meelsoort uit de Classic-reeks, doe dan eerst de gist in de bakvorm, gevolgd door het meel, de boter en het zout. Daarna voeg je de vloeistof toe. Zo vermijd je dat de boter, het zout (en eventueel de suiker) te snel in contact komen met de gist, voordat het kneden begint. Bovendien scheid je gist en water, waardoor de gist  niet te vroeg in werking treedt. Dat is vooral belangrijk als je de timer gebruikt.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 7 ) ( 0 )

Op zoek naar een multifunctionele bloemsoort? Probeer dan Surfina. Deze extrafijne witte bloemsoort is verrassend veelzijdig: je bakt er je brood mee, maakt er luchtig gebak uit én dikt er je saus mee in. Een onmisbaar product in jouw keuken!

Hoe nuttig was deze vraag? ( 2 ) ( 0 )

Voor een lekker brood is boter of margarine je beste vriend. Doordat het vaste vetstoffen zijn, leveren ze een soepel deeg op, dat je gemakkelijk kunt verwerken. En het blijft langer vers! Is olie gebruiken dan uit den boze? Nee hoor, je maakt er ook prima deeg mee, maar je brood droogt wel sneller uit.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 5 ) ( 0 )

Wij raden je aan om altijd een programma van ongeveer 2 à 4 uur te gebruiken. Het basisprogramma voor wit of normaal brood is daar een voorbeeld van. Ook voor je bruin of volkorenbrood gebruik je best zo’n programma van 2 tot 4 uur! Bestaande programma’s voor bruin of volkorenbrood duren vaak te lang. Dat heeft tot gevolg dat je brood al te hoog rijst nog voor de machine aan het bakken slaat, en dan blijf je met een ingezakt brood achter. Gebruik dus het kortere programma en vermijd dat probleem. Schrijf evenwel niet alle opties van je broodmachine af. Het programma voor rozijnenbrood doet zijn werk prima. Rozijnen of nootjes toevoegen en klaar! Mag het nog vlugger vooruitgaan? Sommige van onze toestellen, zoals de Panasonic-modellen, hebben een ‘snel-programma’. Hiermee bak je in ongeveer twee uur buitengewoon lekkere broden. Belooft een toestel je een brood in minder dan 2 uur? Uitkijken geblazen, want dat levert je een erg klein brood op.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 6 ) ( 0 )

Bak je brood op een hete zomerdag? Bewaar je ingrediënten dan op een koele en droge plaats. Want als ze te warm zijn, rijst je deeg te snel te hoog. En daardoor zakt het opnieuw in elkaar. In de winter werkt het omgekeerd: je ingrediënten zijn te koud en je deeg wil maar niet rijzen. Vooral je kraantjeswater speelt een grote rol. Gebruik in de winter dus lauw water, en koel je water ’s zomers tot 15 °C. Is het in de keuken wel 30 °C? Dan mag je zelfs ijskoud water gebruiken – van maar 5 °C. Heeft je water de juiste temperatuur? Volg dan het recept op de verpakking, en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 4 ) ( 0 )

Met parelsuiker moet je uitkijken. De parels beschadigen je bakvorm als je de machine de suiker door het deeg laat mengen. Ga dus voor de handmatige aanpak en kneed zelf je suiker door het deeg. Op het einde van de tweede kneedbeurt (dus na het geluidssignaal) neem je je bakblik uit de broodmachine - let op, zet het programma niet stop. Neem nu het deeg en de kneedhaak eruit. Leg een kwart van het deeg even aan de kant. Kneed de parelsuiker met de hand door de rest van het deeg. Rol het apart gelegde deel uit met een deegrol tot een dunne lap. Wikkel deze lap rond het gevulde deeg. Klaar? Dan mag het geheel terug in het bakblik - zonder de kneedhaak! Laat het programma weer verder zijn werk doen en … je suikerbrood is klaar.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )

Als je extra ingrediënten wilt toevoegen aan je deeg, voeg die dan niet zomaar toe aan de rest in je bakvorm. Rozijnen van bij de start in je broodmachine? Dan vind je een gekneusde en gepureerde smurrie terug in je brood. Hetzelfde geldt voor noten, gekonfijt fruit, gedroogde abrikozen, … Andere ingrediënten, zoals tuinkruiden, paprikapoeder en alcoholische bereidingen zorgen dan weer voor neveneffecten op de gist. Daarom bewaar je ze beter voor een later tijdstip. Hoe doe je het dan het beste? Giet ze in het bakje dat automatisch openklapt tijdens het programma voor rozijnenbrood. Als je machine geen bakje heeft, neem dan het bakblik uit de machine na het geluidssignaal (na de tweede kneedbeurt) zonder het programma stop te zetten. Haal het deeg uit het bakblik, meng de ingrediënten erdoor en plaats het bakblik met het deeg zonder kneedhaak terug in de machine. Laat het programma verder zijn werk doen.

Tip: Parelsuiker en chocoladedruppels vragen een speciale behandeling. Je vindt de nodige uitleg in de vragen over dit onderwerp.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 4 ) ( 1 )

Zolang je een meelvariant binnen dezelfde categorie kiest, mag je alle meelsoorten onderling mengen. Bij AVEVE bieden we 2 grote categorieën bloem aan: All-in en Classics.

- Aan een All-in-mix hoef je alleen water toe te voegen en de broodmachine doet de rest. De verschillende variëteiten kun je gemakkelijk afwisselen en met elkaar mengen.

- Aan Classic-bloem moet je zelf nog gist, zout en andere ingrediënten toevoegen. Ook de verschillende Classic-bloemsoorten kun je naar hartenlust met elkaar combineren.

Als je verschillende bloemsoorten gaat mengen, moet je ook de rest van de ingrediënten volgens dezelfde verhouding aanpassen.

Wil je bijvoorbeeld een lichtbruin brood, neem dan 50% All-in Wit en 50% All-in Bruin. Je moet alleen de hoeveelheid water aanpassen. Voor de combinatie van beide bereken je het gemiddelde, zoals hieronder:

Basisrecept All-in Wit: 500 g All-in + 300 ml water

Basisrecept All-in Bruin: 500 g All-in + 350 ml water

Berekening gemiddelde: 300 + 350 = 650 en 650/2 = 325

Nieuw recept: 250 g All-in Wit + 250 g All-in Bruin + 325 ml water

Hoe nuttig was deze vraag? ( 6 ) ( 0 )
Brood en gebak invriezen

Laat je brood na het bakken volledig afkoelen en vries het vers in. Vries niet het volledige brood in, maar snijd het en verdeel het daarna in porties. Verpak ze in aparte broodzakken die je goed afsluit. Die stop je daarna in een diepvrieszak. Laat je brood op kamertemperatuur ontdooien om het etensklaar te krijgen. Met de zak open lukt dat het beste zonder smaakverlies. Gebruik de microgolfoven of oven alleen als je niet anders kan. Zo ontdooit je brood wel, maar droogt het ook sneller uit. Je zelfgebakken brood blijft tot drie maanden goed in je diepvriezer. Brood nog langer bewaren is geen goed idee: dan bak je beter een nieuw exemplaar.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )

Biscuit, cake en pannenkoeken blijven moeiteloos goed in je diepvriezer. We raden aan om je creatie na het  bakken volledig te laten afkoelen. Biscuit en cake kun je ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer. Opgelet: gedecoreerde taarten invriezen is riskant, want zelfbereide crème au beurre en slagroom smelten meestal weg bij het ontdooien. Voor pannenkoeken is de bewaartijd 2 maanden.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

Je zelfgebakken brood blijft moeiteloos goed in je diepvries. Afhankelijk van jouw diepvries bewaar je het één tot drie maanden. Brood nog langer bewaren is geen goed idee: dan bak je best een nieuw exemplaar.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )

Ja, taarten en cupcakes kan je invriezen. Om ze in te vriezen, verpak je ze netjes in een taartdoos. Rond die doos knoop je een plastic zak . Zo is je gebak klaar voor de diepvriezer. Denk er op tijd aan om je gebak uit de diepvriezer te nemen. Je laat het best 24 uur ontdooien in de koelkast, in de doos mét de zak errond . Een uur voor je het bezoek verwacht, neem je de taartjes uit de koelkast. Je gasten bewieroken ongetwijfeld je ‘verse gebak’.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )

Bak je brood op een hete zomerdag? Bewaar je ingrediënten dan op een koele en droge plaats. Want als ze te warm zijn, rijst je deeg te snel te hoog. En daardoor zakt het opnieuw in elkaar. In de winter werkt het omgekeerd: je ingrediënten zijn te koud en je deeg wil maar niet rijzen. Vooral je kraantjeswater speelt een grote rol. Gebruik in de winter dus lauw water, en koel je water ’s zomers tot 15 °C. Is het in de keuken wel 30 °C? Dan mag je zelfs ijskoud water gebruiken – van maar 5 °C. Heeft je water de juiste temperatuur? Volg dan het recept op de verpakking, en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Cake, taart en desserts bereiden

Er zijn verschillende soorten bakvormen op de markt.

Enerzijds kun je een onderscheid maken in de kleur: licht of donker. Over het algemeen neem je voor elektrische ovens best donkergekleurd materiaal, terwijl voor gasovens het lichtgekleurde materiaal de beste optie is. Voor een deeg waarin veel eieren verwerkt zijn, kies je best ook voor lichtgekleurd materiaal.

Verder kun je ook op basis van je eigen persoonlijke voorkeur nog een onderscheid maken in de verschillende soorten materiaal:

Bakvormen in aluminium of karton: voor éénmalig gebruik, handig als je jezelf afwas wilt besparen, om mee te nemen naar bezoek of voor op de barbecue.

Bakvormen in blauw staal: geven een zeer goede geleiding en verdelen de warmte gelijkmatig. Ze zijn zeer goed voor het bakken van brood en taarten die een ietwat donkere kleur mogen hebben en een krokante korst zoals bladerdeeg. Blauw staal wordt het meest gebruikt door professionele bakkers.

Bakvormen in teflon: teflon vermindert het aankleven van gebak. Het is een duurzaam, praktisch en daarom ook heel populair materiaal. Je hoeft minder vet te gebruiken voor het invetten van de vorm en ze zijn snel afgewassen.

Flexibele bakvormen: de flexibele vormen zijn gemaakt uit een soort silicone. Ze hoeven niet te worden ingevet, behalve als het deeg zelf geen vetstof bevat. Ze zijn geschikt voor alle soorten gebak. Je mag ze alleen niet onder de grill gebruiken. Flexibele bakvormen kunnen gebruikt worden in de magnetron en de diepvriezer en mogen in de vaatwasmachine.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Barsten je cupcakes open? Bak ze dan 10 minuten op 150 °C en aansluitend 10 à 15 minuten op 180 °C. Op die manier krijg je mooie, egale cupcakes, ideaal om te decoreren met suikerpasta.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 2 ) ( 0 )
Gebruik je de Mix voor chocomousse van AVEVE? Voeg dan gewoon een beetje minder melk toe. 
Maak je chocomousse op de traditionele manier, gebruik dan een extra bindmiddel: gelatine. Zo stijft je chocolade nog mooier op. Laat een blaadje gelatine wellen in koud water. Knijp het daarna goed uit, en voeg het toe aan de warme chocolade. Zorg ervoor dat de gelatine helemaal weggesmolten is.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Als je je beslag lang genoeg mengt, wordt het reuzeromig. En dat romige beslag levert je een lekker luchtige cake op. Klop je daarentegen je beslag niet lang genoeg op, dan dreigt je cake zwaar en plat uit te vallen. Een ander trucje is de eiwitten apart opkloppen, als het recept het toelaat. Klop de eiwitten tot ze dik, maar nog net vloeibaar zijn Maar opgepast: niet elk cake-recept leent zich hiertoe. Vind je wel zo’n recept, klop dan de eiwitten tot ze dik, maar nog net vloeibaar zijn. En wacht tot het eind om ze door het beslag te mengen. Resultaat? Een cake die je tot de laatste kruimel wilt verslinden.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Eitjes op kamertemperatuur zijn hét geheime ingrediënt voor een mooi gerezen biscuit of sponge cake. Denk er dus een uurtje op voorhand aan je eieren uit de koelkast te leggen. Zo hebben ze de perfecte temperatuur wanneer jij aan je deeg begint. Een tweede geheime wapen is de elektrische klopper of keukenrobot. Mix je beslag zeker tien minuten lang. Zo wordt het lekker luchtig en rijst je taart extra hoog in de oven.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

Dat is heel eenvoudig! Zeef 500 gram poedersuiker in een potje. Voeg daar enkele koffielepels water aan toe, en het sap van een halve citroen. Klop het glazuur met een garde, tot het de perfecte dikte heeft: nét vloeibaar genoeg om over je gebak te strijken. Is je glazuur nog steeds te dik? Voeg dan extra water toe. Met wat kleurstof geef je je glazuur de juiste finishing touch.

Klaar? Bestrijk je gebak dan met je zelfgemaakte glazuur. En laat je creatie opstijven in de koelkast. 

Hoe nuttig was deze vraag? ( 4 ) ( 0 )

Praliné maakt van elk gebak een feest. Je maakt deze combinatie van suiker en noten gemakkelijk zelf, volgens je eigen smaak.

Opgelet. Maak je zelf praliné? Kijk dan uit voor de opspattende karamel. Zet een kom koud water klaar, om eventuele brandwondjes snel in af te spoelen. En wees voorzichtig: je kunt je ernstig verbranden aan de gloeiend hete suiker. Hou je kinderen en huisdieren daarom even uit de keuken.

De ingrediënten? 100 gram suiker en 100 gram amandelen en/of hazelnoten. Zo ga je te werk:

  1. Rooster de noten in een pan.
  2. Zet een pan op het vuur, en doe daar 100 gram suiker in. Schenk er een klein scheutje water bij en breng de suiker op een hoog vuur aan de kook. Tip: hou je pan goed in de gaten. Karamel is een gevoelig goedje – in enkele seconden kan je zelfgemaakte suikersiroop aanbranden.
  3. Je suikermengsel verandert nu in een bleke, kokende suikerstroop. Zodra het laatste restje water verdampt is, ploffen de bellen minder snel open. Je gesmolten suiker begint nu te karamelliseren. Wacht tot je karamel een goudgele kleur krijgt. Schenk er dan opnieuw een scheutje water bij. Zo stopt de karamellisatie. Tip: laat het suikermengsel niet te donker worden – donkere karamel smaakt bitter.
  4. Zet de pan op een laag vuur. Voeg nu de geroosterde noten toe. Roer goed, tot alle noten met karamel omhuld zijn.
  5. Haal de pan van het vuur. Giet de karamel op (bak)plaat met bakpapier. Opgelet! Je pralinémengsel is nu gloeiend heet. Proef dus niet meteen van je creatie – je kunt je lelijk verbranden!
  6. Laat de karamel volledig afkoelen. Breek de notenkaramel daarna in brokken, en doe die in de keukenmachine.
  • Wil je gemalen praliné gebruiken voor decoratie? Laat de keukenmachine dan kort draaien, tot je mengsel grof gemalen is.
  • Maak je liever pralinépasta om je gebak of chocolademousse mee te versieren? Laat de keukenmachine dan wat langer draaien. Na een tijdje komt de olie vanzelf vrij uit de noten. Het resultaat? Een dikke, vloeibare pralinépasta. 
Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Voor een gistdeeg dat perfect rijst in de oven, neem je eerst je werkvlak onder handen. Bestuif het lichtjes met bloem. Leg er daarna je deeg netjes bovenop. Voorzie ook je deegrol van een laagje bloem. Zo blijft je deeg er niet aan plakken. Ga een paar keer met je deegrol over het deeg. Keer het deeg dan om en draai het een kwartslag. Rol nu opnieuw enkele keren over het deeg, keer het om en draai het een kwart. Die handeling herhaal je tot het deeg de ideale dikte en het goede formaat heeft. Rol nooit te lang in dezelfde richting over het deeg, want dan blijft het aan je werkvlak plakken. Stribbelt je deeg tegen bij het uitrollen? Dat los je makkelijk op. Bedek het met huishoudfolie en laat het enkele minuten rusten. Daarna gaat het rollen veel vlotter.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Een goede cake balanceert op een nauwkeurige verhouding tussen haar ingrediënten en de perfecte baktemperatuur. Zit er te weinig boter in je beslag of ontbreekt er vloeistof of ei? Er is niet veel nodig om je cake te doen mislukken. Daarom is het belangrijk de richtlijnen op de verpakking tot op de letter te volgen. Laat je cake of taart ook niet te lang bakken. Verwarm je oven altijd voor en kies meteen de juiste temperatuur . Als je de cake of biscuit op te lage temperatuur bakt, duurt het bakken niet alleen langer, maar droogt je gebak ook uit. Zonde!
Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )
Om te voorkomen dat je taart, biscuit of cake na één dag al te droog smaakt, kun je er een keukenhanddoek over leggen tijdens het afkoelen. Zo ontsnapt er geen vocht en blijft je gebak lekker smeuïg.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 2 ) ( 0 )
Op zoek naar een multifunctionele bloemsoort? Probeer dan Surfina. Deze extrafijne witte bloemsoort is verrassend veelzijdig: je bakt er je brood mee, maakt er luchtig gebak uit én dikt er je saus mee in. Een onmisbaar product in jouw keuken!
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

Pizzadeeg bereiden in de broodmachine is een fluitje van een cent. Even kneden en … klaar. Zónder dat je je handen uit de mouwen hoeft te steken. Je bakt je pizza daarna gewoon in de oven. Lekker snel en eenvoudig! 
Cakebeslag bereid je beter met een handmixer of met een keukenrobot. In de broodmachine krijg je het niet zo goed gemengd. Er blijven makkelijk bloem- en suikerrestjes tegen de kant plakken."


Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 1 )
Bak je brood op een hete zomerdag? Bewaar je ingrediënten dan op een koele en droge plaats. Want als ze te warm zijn, rijst je deeg te snel te hoog. En daardoor zakt het opnieuw in elkaar. In de winter werkt het omgekeerd: je ingrediënten zijn te koud en je deeg wil maar niet rijzen. Vooral je kraantjeswater speelt een grote rol. Gebruik in de winter dus lauw water, en koel je water ’s zomers tot 15 °C. Is het in de keuken wel 30 °C? Dan mag je zelfs ijskoud water gebruiken – van maar 5 °C. Heeft je water de juiste temperatuur? Volg dan het recept op de verpakking, en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Varia
Dat kan, want op de website is slechts een deel van ons assortiment beschikbaar. In de winkel vind je dus een uitgebreider assortiment. Wil je graag een kijkje nemen in een winkel, surf dan naar http://www.avevewinkels.be/winkels en geef je postcode in om je dichtstbijzijnde AVEVE winkel te vinden.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Je vindt een overzicht van onze winkels op http://www.avevewinkels.be/winkels. Geef daar je postcode in om je dichtstbijzijnde AVEVE winkel te vinden. Daar helpen ze je met plezier verder. 

Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Bij AVEVE vind je een hele reeks bakproducten voor glutenvrij brood en gebak. Bekijk het overzicht ophttp://thuisbakken.avevewinkels.be/producten/glutenvrij
Hoe nuttig was deze vraag? ( 2 ) ( 0 )
Taarten en cupcakes decoreren
Barsten je cupcakes open? Bak ze dan 10 minuten op 150 °C en aansluitend 10 à 15 minuten op 180 °C. Op die manier krijg je mooie, egale cupcakes, ideaal om te decoreren met suikerpasta.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Suikerpasta of marsepein blijven tot zes maanden goed, zelfs als het pakje open is. Let er wel op ze op kamertemperatuur te bewaren. En zorg voor een goed afgesloten plastic potje of zakje. Is je suikerpasta wat uitgedroogd? Je kneedt hem zo weer soepel met je handen. Een beetje vetstof toevoegen doet wonderen: je kneedt die dan gewoon door de pasta.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Laat de gekste mannetjes op je taart figureren. Meng een mespunt tylose door een stukje suikerpasta of marsepein. Rol het uit en steek bijvoorbeeld een vlinder uit met een vormpje. Plooi zijn vleugeltjes in de vorm die je wilt en laat hem daarna op een bordje drogen. Twee à drie uur later is het vlindertje droog en kan het sierlijk op de rand van je taart fladderen.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

Dat is heel eenvoudig! Zeef 500 gram poedersuiker in een potje. Voeg daar enkele koffielepels water aan toe, en het sap van een halve citroen. Klop het glazuur met een garde, tot het de perfecte dikte heeft: nét vloeibaar genoeg om over je gebak te strijken. Is je glazuur nog steeds te dik? Voeg dan extra water toe. Met wat kleurstof geef je je glazuur de juiste finishing touch.

Klaar? Bestrijk je gebak dan met je zelfgemaakte glazuur. En laat je creatie opstijven in de koelkast. 

Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Heb je geen tylose of eetbare lijm in huis? Een dun laagje suikerpasta op je taart of cupcake blijft vanzelf kleven, daar heb je geen tylose voor nodig. Wil je daarop figuurtjes uit suikerpasta aanbrengen,  gebruik dan een beetje water of icing om ze vast te zetten of aan elkaar te bevestigen.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Strijk je biscuit altijd eerst in met crème au beurre. Laat het gebak daarna twee à drie uur rusten in de koelkast. Pas wanneer je de biscuit uit de ijskast neemt, bekleed je hem met suikerpasta of marsepein. Smeer nooit slagroom of banketbakkersroom op de buitenkant van je biscuit. Hoe verleidelijk ook, dan scheurt je bekleding van suikerpasta of marsepein onverbiddelijk open.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )
Voor de vulling van je biscuit kun je kiezen wat je wil: slagroom, banketbakkersroom, vers fruit, ... Snij je biscuit daarvoor horizontaal door en bestrijk of beleg de onderste helft met je favoriete vulling. De buitenrand werk je feestelijk af met een randje crème au beurre. Zo blijven de twee helften samen.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 4 ) ( 0 )

Suikerpasta en marsepein zijn het ideale materiaal om je taart origineel én smakelijk af te werken. Leer hier hoe je meesterwerkjes maakt van je gebakjes.

- Rol suikerpasta of marsepein altijd zo dun mogelijk uit. Zo steek je er nadien gemakkelijk je figuurtjes uit.

- Neem kleine stukjes pasta of marsepein voor kleine figuren. Dat maakt het uitrollen eenvoudiger. Met wat water knutsel je kleine stukjes suikerpasta gemakkelijk ineen.

- Wil je grotere figuurtjes maken en aan elkaar hangen? Maak dan eetbare lijm met tylose. Gewoon mengen met water en even laten opstijven.

- Een taart volledig bekleden? Rol suikerpasta of rolmarsepein uit op een ingevet plastic tafelmatje. Daarna druk je voorzichtig de plak tegen de taart. Experimenteer eens met een mix van suikerpasta en marsepein voor het jasje van je taart. Die combinatie flans je zo ineen én is bovendien om je vingers bij af te likken.

- Gebruik een draaiplateau om je biscuit te versieren! Zo tooi je vlotjes je taart op voor het feest.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Op zoek naar een multifunctionele bloemsoort? Probeer dan Surfina. Deze extrafijne witte bloemsoort is verrassend veelzijdig: je bakt er je brood mee, maakt er luchtig gebak uit én dikt er je saus mee in. Een onmisbaar product in jouw keuken!
Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Ja, taarten en cupcakes kan je invriezen. Om ze in te vriezen, verpak je ze netjes in een taartdoos. Rond die doos knoop je een plastic zak . Zo is je gebak klaar voor de diepvriezer. Denk er op tijd aan om je gebak uit de diepvriezer te nemen. Je laat het best 24 uur ontdooien in de koelkast, in de doos mét de zak errond . Een uur voor je het bezoek verwacht, neem je de taartjes uit de koelkast. Je gasten bewieroken ongetwijfeld je ‘verse gebak’.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

Werd je suikerpasta iets te hard of te droog? Voeg dan een mespunt Crisco-vetstof toe en kneed goed om het geheel soepel te maken.

Tip: bewaar een aangebroken pakje suikerpasta in een goed afgesloten plastic zakje. Zo vermijd je dat hij hard wordt.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )
Bak je brood op een hete zomerdag? Bewaar je ingrediënten dan op een koele en droge plaats. Want als ze te warm zijn, rijst je deeg te snel te hoog. En daardoor zakt het opnieuw in elkaar. In de winter werkt het omgekeerd: je ingrediënten zijn te koud en je deeg wil maar niet rijzen. Vooral je kraantjeswater speelt een grote rol. Gebruik in de winter dus lauw water, en koel je water ’s zomers tot 15 °C. Is het in de keuken wel 30 °C? Dan mag je zelfs ijskoud water gebruiken – van maar 5 °C. Heeft je water de juiste temperatuur? Volg dan het recept op de verpakking, en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 0 ) ( 0 )
Bakmateriaal

Er zijn verschillende soorten bakvormen op de markt.

Enerzijds kun je een onderscheid maken in de kleur: licht of donker. Over het algemeen neem je voor elektrische ovens best donkergekleurd materiaal, terwijl voor gasovens het lichtgekleurde materiaal de beste optie is. Voor een deeg waarin veel eieren verwerkt zijn, kies je best ook voor lichtgekleurd materiaal.

Verder kun je ook op basis van je eigen persoonlijke voorkeur nog een onderscheid maken in de verschillende soorten materiaal:

Bakvormen in aluminium of karton: voor éénmalig gebruik, handig als je jezelf afwas wilt besparen, om mee te nemen naar bezoek of voor op de barbecue.

Bakvormen in blauw staal: geven een zeer goede geleiding en verdelen de warmte gelijkmatig. Ze zijn zeer goed voor het bakken van brood en taarten die een ietwat donkere kleur mogen hebben en een krokante korst zoals bladerdeeg. Blauw staal wordt het meest gebruikt door professionele bakkers.

Bakvormen in teflon: teflon vermindert het aankleven van gebak. Het is een duurzaam, praktisch en daarom ook heel populair materiaal. Je hoeft minder vet te gebruiken voor het invetten van de vorm en ze zijn snel afgewassen.

Flexibele bakvormen: de flexibele vormen zijn gemaakt uit een soort silicone. Ze hoeven niet te worden ingevet, behalve als het deeg zelf geen vetstof bevat. Ze zijn geschikt voor alle soorten gebak. Je mag ze alleen niet onder de grill gebruiken. Flexibele bakvormen kunnen gebruikt worden in de magnetron en de diepvriezer en mogen in de vaatwasmachine.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )
Pizzadeeg bereiden in de broodmachine is een fluitje van een cent. Even kneden en … klaar. Zónder dat je je handen uit de mouwen hoeft te steken. Je bakt je pizza daarna gewoon in de oven. Lekker snel en eenvoudig! 
Cakebeslag bereid je beter met een handmixer of met een keukenrobot. In de broodmachine krijg je het niet zo goed gemengd. Er blijven makkelijk bloem- en suikerrestjes tegen de kant plakken."
Hoe nuttig was deze vraag? ( 3 ) ( 0 )

Bak je brood op een hete zomerdag? Bewaar je ingrediënten dan op een koele en droge plaats. Want als ze te warm zijn, rijst je deeg te snel te hoog. En daardoor zakt het opnieuw in elkaar. In de winter werkt het omgekeerd: je ingrediënten zijn te koud en je deeg wil maar niet rijzen. Vooral je kraantjeswater speelt een grote rol. Gebruik in de winter dus lauw water, en koel je water ’s zomers tot 15 °C. Is het in de keuken wel 30 °C? Dan mag je zelfs ijskoud water gebruiken – van maar 5 °C. Heeft je water de juiste temperatuur? Volg dan het recept op de verpakking, en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.

Hoe nuttig was deze vraag? ( 1 ) ( 0 )

Als je een broodmachine hebt en je wil geen tijd verliezen met ingrediënten af te wegen, dan zijn de All-in mixen voor jou het gedroomde product. Bij onze All-in mixen hoef je enkel water toe te voegen, het deeg is dus in geen tijd klaar. Daarom zijn de All-in mixen ideaal voor gebruik in de broodmachine, maar ook in de oven leveren ze een prachtig resultaat. Met een All-in-mix lukt je brood altijd en de ruime keuze aan heerlijke variëteiten laat je toe voldoende af te wisselen. Onze All-in mixen zijn beschikbaar in pakken van 500 g tot 2,5 kg en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. 

Classic broodmixen laten je toe om op een creatieve manier brood te bakken en zelf gist, zout en andere ingrediënten toe te voegen. Hiervoor kan je zowel de broodmachine als de oven gebruiken. Al deze variëteiten bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en zijn beschikbaar in pakken van 2,5 kg. Enkele mixen vind je ook in zakken van 10 kg en 25 kg.
Hoe nuttig was deze vraag? ( 2 ) ( 0 )

Bijna elk gebak vraagt een constante temperatuur. Daarom moet je elektrische - en gasovens voorverwarmen. De baktijd bij eenzelfde temperatuur duurt bij een gasoven even lang als bij een elektrische oven. Een heteluchtoven echter bereikt bijna onmiddellijk de gewenste temperatuur en moet je dus minder lang voorverwarmen. De temperatuur en baktijd kunnen nooit volkomen nauwkeurig beschreven worden. Veel is afhankelijk van de hoeveelheid en temperatuur van het deeg, de temperatuur en materiaal van de bakvorm en de temperatuur in de keuken. 

Hoe nuttig was deze vraag? ( 8 ) ( 1 )