Masterclass broodbakken
Laura, Kelly en Hilde maakten in een bakworkshop onlangs kennis met het gemak van de vele kant-en-klaar-mixen en namen heel veel inspiratie voor de feesttafel mee naar huis.
Hilde
Ik wil mijn vrienden verrassen met deze pompoenbroodjes

Wafels, taarten en koekjes hebben voor Hilde al lang geen geheimen meer. Maar de stap naar brood bakken, zette ze pas onlangs tijdens een speciale AVEVE-workshop.

“Als ik stress heb, begin ik te bakken”, lacht Hilde (47), die op de communicatie-afdeling van een technologiebedrijf werkt, “dat vind ik heel ontspannend.” Hilde kreeg de smaak te pakken, toen ze als kind samen met haar oma wafeltjes en taarten maakte. Vandaag staat ze graag rustig alleen in de keuken, of laat ze zich bijstaan door haar jongste zoon, Arthur (14).

 Een workshop broodbakken

Alleen aan brood bakken kwam ze maar niet toe: “De goesting was er wel. Hoe vaak heb ik niet gezegd dat ik een broodmachine zou kopen? Maar omdat ik dit niet kende, ben ik er nooit in mijn eentje aan begonnen.” Een workshop van AVEVE was het duwtje in de rug dat ze nodig had. Haar ambitie: speciale broden leren bakken, waarmee ze vrienden of familie kan verrassen.

Inspiratie begint bij pompoenbroodjes

Bij het maken van hartige pompoen- en saffraanbroodjes met de fijne allround-bloem AVEVE Surfina ontdekte Hilde snel de voordelen van een broodmachine: “Je werkt heel efficiënt: terwijl het toestel het deeg kneedt, kan je de pompoenpuree al maken.” Die eerste pompoenbroodjes deden meteen ook een heleboel ideeën bij haar opborrelen: “Ik krijg al zin om allerlei varianten te maken: met mozzarella en kruiden, of met chocolade of rozijnen als ontbijtbroodje.

Bekijk het recept 

Kelly
Perfect bij het aperitief, deze feestelijke ster

Als Kelly straks met haar vriend gaat samenwonen, wil ze alvast één ding goed kunnen: brood bakken en pistolets maken. Dat leerde ze nu al in een bakworkshop.

“Toen ik 14 was, begon ik samen met vriendinnen op woensdagmiddag taart en koekjes te bakken. Veel leuker dan in de zetel naar films kijken,” zegt management assistant Kelly (24) uit Knokke-Heist. “Cupcakes met roze frambozentopping, cake met speculaas en appel, gezonde havermoutkoekjes... ik bak zo graag dat ik over één of twee jaar een opleiding bakker & patissier wil volgen.

De broodmachine van papa

Ook brood bakken staat op Kelly’s verlanglijst: “Wat je zelf doet, doe je meestal beter.” Maar zolang ze thuis woont, zal dat niet snel gebeuren. “Papa is de chef: hij bakt voor ons regelmatig brood in de broodmachine. Natuurlijk wil ik dat toestel graag eens gebruiken, maar meestal is het bezet. En ik bak ook liever zonder dat mijn vader over mijn schouder meekijkt.”

Van bolletjes naar ster

Een workshop van AVEVE werd een interessante kennismaking. Kelly maakte een feestelijke broodster met kaas: “Brood bakken is eenvoudiger dan ik dacht. Dankzij de all-in mixen moet je niet veel afwegen of speciale dingen in huis halen.” Voor de broodster gebruikte Kelly twee mixen: AVEVE All-in jagersbrood en All-in brood met sesamzaad. Ze rolde 18 bolletjes tot een ster, die ze met gebakken camembert afwerkte. “Heel lekker! Een leuk idee voor de aperitief. Of als hapje dat ik voor onze housewarming party ga maken.”

Laura hoofdfoto
Laura
Feestelijke kaneelbabka

‘Babka’ betekent ‘oma’ in het Pools, een brood ‘op grootmoeders wijze’ dus. Het is razend populair in New York, ziet er indrukwekkend uit en smaakt overheerlijk, ontdekte Laura (26). De kaneelbabka bleek bovendien ook makkelijker te maken dan ze dacht. Laura vormde grote rechthoeken uit het brooddeeg en bestreek die met kaneelpasta. Die rolde ze op, sneed ze in stroken en vlocht ze kunstig in elkaar. Nog even laten rijzen en bakken. “Een heerlijk luchtig brood dat er extra feestelijk uitziet,” stelt Laura.

Extra tip: Meng zout en gist nooit samen in één kuiltje met de bloem, want zout remt de werking van gist.

Bekijk recept hier