Brood bakken in de airfryer, zo doe je dat


Kan dat wel, brood bakken in de airfryer? Wij probeerden het uit met onze Aveve-broodmixen en we waren best tevreden met het resultaat.
Ontdek alle do’s en don’ts.


Hoe doe ik dat, brood bakken in de airfryer?

Zeker als je geen oven of broodbakmachine hebt, is een airfryer een geschikte oplossing om brood te bakken. Je begint op dezelfde manier als wanneer je brood in de oven wilt bakken. Eerst deeg kneden en laten rijzen. Daarna geef je het deeg de juiste vorm zodat het mooi in de bakvorm van de airfryer past. Je laat het opnieuw rijzen en ten slotte bak je het brood in de airfryer.

Is er dan geen enkel verschil? Toch wel. Om het brood mooi te laten garen moet je het langer bakken op een lagere temperatuur. Je hebt dus iets meer geduld nodig. Airfryers zijn ook kleiner dan een oven of een broodbakmachine, je bakt er dus kleinere broodjes mee. Een tip voor een lekkere korst: strijk het deeg twee keer in met water: een keer vóór het bakken en een keer halverwege de baktijd.

Welke mixen kan ik gebruiken voor brood in de airfryer?

Uit onze baktesten blijkt dat alle All-in-broodmixen geschikt zijn voor brood in de airfryer. Het voordeel van een All-in-mix is dat je alleen maar water hoeft toe te voegen. Geen gist, zout, boter of andere ingrediënten. Je hebt dus keuze uit een hele resem broden, van wit tot meergranen en van cranberry-noten tot Italiaanse kruiden. En er zitten alleen natuurlijke ingrediënten in, dat is ook mooi meegenomen.

Basisrecept voor brood in airfryer

Zin om het te proberen? Brood bakken in de airfryer doe je in negen simpele stappen:

  1. Meet nauwkeurig 250 g All-in-mix af.

  2. Kijk voor de hoeveelheid water naar het recept op de verpakking voor een brood in de broodbakmachine. Neem de helft van de aangeduide hoeveelheid voor 500 g All-in-mix. Meestal kom je dan uit op 150 ml ongeveer, maar dat verschilt van mix tot mix. Meet het water precies af.

  3. Voeg de All-in-mix en het water samen en kneed 20 minuten met de hand tot een soepel deeg. Of kneed 10 minuten met de keukenrobot.

  4. Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat het 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

  5. Druk het deeg plat met de handen. Geef het de juiste vorm zodat het in het mandje van de airfryer past. Bekleed het mandje met bakpapier en leg het deeg erin.

  6. Dek het deeg opnieuw af en laat het 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

  7. Zet het mandje met het deeg in de airfryer. Bestrijk het deeg met water.

  8. Bak het brood 50 minuten op 145 °C. Bestrijk het na 25 minuten bakken eventueel opnieuw met water.

  9. Haal je brood na het bakken uit de airfryer en laat het afkoelen op een rooster.

Kan ik broodjes afbakken in airfryer?

Ja, dat is perfect mogelijk. Je kunt alle soorten afbakbroodjes bakken in de airfryer. Ook diepvriesbroodjes. In principe kun je de baktijd en de werkwijze voor bereiding in de oven overnemen voor de airfryer. Al hangt de precieze bereiding ook af van het type airfryer dat je hebt.

Merk je dat je broodjes te hard gebakken zijn? Verlaag volgende keer de temperatuur en verminder de baktijd een beetje. Of zijn ze nog niet gaar? Dan verleng je de baktijd. Met wat uittesten vind je de perfecte manier om je broodjes af te bakken in de airfryer.