5 simpele tips om brood te bakken in de oven


Geen broodbakmachine? Ook in de traditionele oven bak je gemakkelijk je eigen brood. Je hebt er iets meer werk aan, maar je krijgt er extra voldoening voor terug. Met deze 5 makkelijke tips wordt elk brood een krokant en luchtig succes. En ontdek het antwoord op veelgestelde vragen.


1. Weeg je ingrediënten

Bakken is een exacte wetenschap. Meet daarom alle ingrediënten nauwkeurig af. Wist je dat je ook water perfect kunt wegen? Eén milliliter water weegt één gram, simpel.

2. Kneed 20 minuten

Goed kneden zorgt voor een soepel en vlot rijzend deeg. Kneed je met de hand? Houd dat dan 20 minuten vol. Dagelijkse portie beweging? Check!

3. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur

Brooddeeg rijst het best gelijkmatig bij kamertemperatuur of iets warmer. Verloopt het rijzen te snel, dan kan het deeg later weer inzakken.

4. Verwarm de oven voor

De oven moet op temperatuur zijn als je het brood erin steekt. Anders verlengt de baktijd en wordt je brood droger.

5. Haal het brood onmiddellijk uit de bakvorm

Brood klaar? Haal het direct uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster. Zo blijft de korst lekker krokant.

Veelgestelde vragen over brood bakken in de oven


Hoe geef ik mijn brood de vorm die ik wil?

Je brood vormgeven doe je na de eerste rijstijd:

  • Druk het deeg plat met de handen. Zo druk je lucht eruit.

  • Vouw het deeg samen en vorm het zoals je wilt. Leg het eventueel in een bakvorm. Voor pistolets en broodjes: verdeel het deeg in porties en maak er mooie bolletjes van.

  • Laat daarna opnieuw rijzen.
Let op: bewerk het deeg niet te veel meer bij het vormgeven. Als je het te lang herkneedt, beschadig je de deegstructuur en rijst je brood niet meer.


Hoe bak ik lekker krokante broodjes of pistolets?

Voor krokante pistolets of stokbrood heb je eerst en vooral tarwebloem nodig met een hoog eiwitgehalte. Aveve Frans Krokant bezit al de juiste eigenschappen. Volg de richtlijnen op de verpakking precies op en besprenkel de broodjes met water wanneer je ze in de oven schuift. Bakken met stoom maakt de korst ook krokanter.


Hoe bak ik broodjes met een zachte korst?

Liever een zachte korst? Bak je broodjes op een hogere temperatuur en iets minder lang dan in het recept. Zo zijn ze sneller gaar en de korst krijgt minder tijd om hard te worden. Bak bijvoorbeeld 15 minuten op 220 °C in plaats van 25 minuten op 200 °C.


Bakvormen: welk materiaal kies ik?

Welke bakvorm voor jou de meest geschikte is hangt af van wat je gaat bakken en van je persoonlijke voorkeur.

  • Bakvormen in aluminium of karton zijn gemaakt voor éénmalig gebruik. Dat is handig om afwas te besparen of een zelfgebakken lekkernij cadeau te geven. Aluminium vormen zijn ook geschikt voor op de barbecue.

  • Bakvormen in blauw staal verdelen de warmte optimaal en zijn geliefd bij professionele bakkers. Ze bakken broden en taarten mooi bruin en zorgen voor een krokante korst. Het onderhoud vraagt wel wat aandacht. Zet een vorm uit blauw staal nooit in de vaatwasser en vet hem altijd opnieuw in na het schoonmaken.

  • Bakvormen in teflon hebben een effectieve antiaanbaklaag. Teflon is duurzaam, praktisch en bijzonder populair. Je hebt minder boter of olie nodig voor het invetten en je wast de vormen makkelijk af.

  • Flexibele bakvormen zijn gemaakt uit silicone. Invetten is overbodig, behalve als het deeg zelf geen vetstof bevat. Deze vormen zijn geschikt voor alle soorten gebak, maar ze mogen niet onder de grill. Flexibele bakvormen kunnen in de magnetron, de diepvriezer en de vaatwasmachine.

Brood bakken met de hand


Hoe bak je een brood op de traditionele manier? We leggen het je stap voor stap uit. Probeer het zelf en verbaas je tafelgenoten met dit ambachtelijke boerenbrood.