Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kruidentuin aanleggen: hoe en wanneer?

Een kruidentuin is fraai, maar ook gewoon erg praktisch. Want zeg nu zelf, er gaat toch niets boven verse kruiden van eigen kweek? Vlieg er meteen in, want we leggen je precies uit hoe je in enkele simpele stappen zelf een kruidentuin kan aanleggen.

Hoe leg je een kruidentuin aan?

Een kruidentuin aanleggen is niet ingewikkeld. In een paar simpele stappen realiseer je de aromatische oase van je dromen. Kruiden staan niet alleen erg leuk in je tuin of op het balkon en terras, maar ze zijn natuurlijk ook enorm praktisch. Je gebruikt je kruiden voor verschillende doeleinden, zoals koken, om thee van te maken, maar ook voor hun geneeskrachtige werking!

Hoe kun je een kruidentuin aanleggen? Wij geven je enkele belangrijke tips

  • Eerst en vooral is het belangrijk om je kruiden te kiezen. Bekijk onze ultieme kruidengids waarin je uitleg terugvindt over de meest populaire tuinkruiden. Welke smaken spreken je aan? Hoeveel plaats heb je voor je verschillende soorten kruiden? Waar plaats je ze?
  • Met een goede standplaats voor je kruiden hou je je plantjes gezond. Voor alle kruiden geldt dat ze niet graag natte voeten hebben. Een aantal kruiden heeft dan wel weer veel zon nodig en de rest zet je prima op een schaduwrijk plekje.
  • Soms is het beter om je kruiden in potten en bakken te plaatsen. Misschien heb je niet veel plek in je tuin? Of misschien ligt je tuin op harde grond die het water te veel vasthoudt?
  • Luchtige grond en maximaal 1 keer per maand wat meststoffen voor kruiden: meer vragen de meeste kruiden eigenlijk niet van jou op het vlak van bodem en voeding.
  • Hoog tijd om je kruiden te planten of te zaaien. Welke optie je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van het type kruid. Wanneer kun je je kruidentuin aanleggen? Je vindt het per kruid terug in onze plant- en zaaikalender voor kruiden.

Hangende kruidentuin - Aveve

Je kruiden kiezen

De kruiden in je kruidentuin kies je op basis van je persoonlijke smaak. Sommige kruiden hebben bijvoorbeeld altijd een zonnig plekje nodig terwijl andere prima in de schaduw kunnen. Sommige kruiden zijn lekker bij visgerechten en andere doe je in pasta’s, salades, thee of cocktails. Wist je ook dat kruiden eenjarig of meerjarig kunnen zijn? We sommen enkele populaire kruiden op.

Neem ook eens een kijkje in onze gids over kruiden gebruiken.

Soorten kruiden

kruiden die in de schaduw kunnen

bieslook

komkommerkruid

citroenmelisse

kamille

kervel

lavas

munt

peterselie

kruiden voor in de volle zon

basilicum

rozemarijn

salie

lavendel

bonenkruid

tijm

kruiden voor vis

citroenmelisse

citroenverbena

dille

venkel

rozemarijn

kruiden voor vlees

dragon

oregano

laurier

munt

rozemarijn

peterselie

koriander

kruiden voor soep

laurier

peterselie

tijm

basilicum

koriander

bieslook

lavas

dragon

kruiden voor limonades, cocktails en mocktails

munt

pepermunt

citroenmelisse

citroenverbena

rozemarijn

salie

dragon

koriander

eenjarige kruiden

Kruiden die in 1 groeiseizoen leven. De cyclus van kieming tot zaad voltooit zich in een jaar:

dille

koriander

basilicum

meerjarige kruiden

Kruiden die in 2 of meer groeiseizoenen leven. De cyclus van kieming tot zaad voltooit zich in 2 of meer jaren:

munt

salie

lavas

bieslook

rozemarijn

peterselie

citroenmelisse

oregano

tijm

salie

laurier

lavendel

P060011152
Aveve
€1.89
Bekijk
P060011136
Aveve
€1.89
Bekijk
P060011150
Aveve
€1.89
Bekijk

De standplaats van je kruiden

Zonnig en beschut. Het zijn dé woorden als het aankomt op de standplaats van je kruiden. Of je je kruiden nu binnen of buiten kweekt, het is altijd belangrijk dat ze op de juiste plek staan zodat de plantjes in topconditie blijven. Ga eventueel voor een kweekbak als je buiten kweekt of zet je kruidenplanten binnen op de vensterbank zodat ze van de warmte kunnen genieten.

Bij kruiden bestaan er zogenaamde goede en slechte buren. Je zet ze het beste naast elkaar of juist helemaal niet. We geven je een beknopt overzicht van goede en slechte buren bij kruiden (en in de moestuin).

Kruid

Goede of slechte buur?

basilicum

Goede buur voor tomaat.

dille

Slechte buur voor venkel, ze gaan kruisen waardoor de smaak vermindert.

kamille

Goede buur voor planten die een oppepper kunnen gebruiken, planten die er weer moeten doorkomen na periodes van droogte of overstroming.

lavendel

Lavendel houdt vliegen op een afstandje.

marjolein

Goede buur voor planten die een duwtje in de rug kunnen gebruiken, marjolein heeft sowieso een goed effect op andere kruiden in je kruidentuin.

munt

Munt houdt vervelende beestjes weg, zoals mieren en bladluizen.

rozemarijn

Goede buur voor salie, ze stimuleren elkaar in hun groei.

salie

Goede buur voor rozemarijn, ze stimuleren elkaar in hun groei.

tijm

Goede buur voor planten die een duwtje in de rug kunnen gebruiken, tijm stimuleert de groei van andere kruiden.

Afbeelding van een ouder met kind aan het werk in een moestuinbak - Aveve

Kruiden in potten en bakken

Het is een goed idee om je kruiden in potten en bakken te kweken. Je maakt er een compact kruidentuintje mee dat ook op het terras en het balkon kan, je stelt de bodem volledig zelf samen en je kan de planten gemakkelijk verschuiven – van de zon in de schaduw en vice versa. Een kruidentuin in potten en bakken heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen!

  • Bijna alle kruiden zijn geschikt om in potten en bakken te kweken. Hou altijd rekening met de grootte en de groeiwijze van je kruidenplanten. Sommige kruiden wortelen namelijk erg diep waardoor je een diepe pot nodig hebt. Kruiden zoals munt beginnen te woekeren in volle grond. Zaai ze in potten en bakken om de plantjes in toom te houden.
  • Als je je kruidentuin aanlegt, hou je het best rekening met soorten die hoog of laag worden, maar ook met soorten die gemakkelijk overwoekeren. Hoge soorten zet je achteraan. Woekerende planten plaats je het best in potten of bakken.
  • Een goede pot of bak om een kruidentuin aan te leggen, is groot en diep genoeg voor je plantjes. Het bevat de juiste potgrond en meststof. De drainagegaten onderaan zorgen ervoor dat overtollig water wegloopt zodat wortels niet gaan rotten.

Grond en meststoffen voor kruiden

De beste grond voor je kruidentuin is waterdoorlaatbaar, luchtig en heeft een gebalanceerd gehalte voedingsstoffen. Het water moet altijd goed weglopen zodat de wortels van je kruidenplantjes niet rotten. Kruiden houden bovendien van iet wat voedselarme bodems, omdat de meeste kruidenplantjes oorspronkelijk op zulke bodems groeiden.

Kies voor teelaarde of speciale kruidenpotgrond om je kruidentuin aan te leggen. Geef je kruiden in volle aarde maximaal 1 keer per maand wat meststof voor kruiden of compost. Kruiden in bakken en potten mag je 2 keer per maand wat extra voedingsstoffen geven, net zoals plantjes die je vaak oogst. Ga bijvoorbeeld voor vloeibare mest voor kruiden of gebruik meststoffen voor groenten en fruit.

Ontdek alles over de ideale grond en meststoffen voor je kruiden.

Kruiden zaaien of planten

De ideale periode om kruiden te zaaien of te planten is voor de meeste plantjes het late voorjaar (april-mei). De bodem is op dat moment al voldoende opgewarmd en de kans op vorst is grotendeels geweken. De beste zaai-, plant- en oogsttijd van je favoriete kruiden vind je terug in onze grote kalender voor kruiden. Zo kun je steeds met een gerust hart je kruidentuin aanleggen.

Wil je je kruiden zaaien of planten? Waar leg je je kruidentuin aan? Hoeveel ruimte hebben je favoriete kruidenplantjes nodig en op welke bodems gedijen ze goed? Het is verstandig om op voorhand een plan te maken van je kruidentuin. Lijst de noden van je kruiden (standplaats, ruimte, goede en slechte buren) op zodat je plantjes te allen tijde gezond en fris blijven!

Kruiden in verschillende kleurrijke potten – Aveve

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met