Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een weide zaaien en bijhouden

Gras en graslandproducten vormen de belangrijkste voeding voor je paard. Leg de weide daarom met zorg aan en onderhoud hem goed.

Welk gras kies ik voor de paardenweide?

In de zomer eet je paard vooral vers gras en in de winter staat er geconserveerd gras op het menu, zoals hooi of kuilgras. Koop een zaadmengsel dat specifiek voor de paardenweide is. Paarden hebben namelijk andere voedingsstoffen nodig dan bijvoorbeeld melkkoeien. Paarden houden ook erg van kruiden. De zaadjes daarvan zitten meestal al in het mengsel verwerkt. Kies ook voor een kwalitatieve bemesting. Daarmee zorg je ervoor dat alle grassoorten goed groeien.

Hoe zorg ik ervoor dat het gras goed groeit?

Voor grasgroei is onder meer nood aan stikstof. Zorg daarnaast voor een meststof met fosfaat, kalium, kalk en magnesium. Hoeveel meststoffen je strooit, hangt af van:

  • de grondsoort
  • het aantal paarden in de wei
  • de conditie van de bodem en de grasmat

Laat daarom best een grondonderzoek uitvoeren. Je kunt dat via AVEVE laten doen. Op basis van de uitslag krijg je een bemestingsadvies en kun je aan de slag!

10c369c6-49b2-43e5-98d4-a5b60157ac25.jpeg

Welke kruiden zijn belangrijk voor mijn paard?

Kruiden zijn een belangrijk natuurlijk onderdeel van het paardendieet. Ze bevatten vitaminen en mineralen die je dier nodig heeft. Daarnaast hebben ze ook een medicinale werking en zijn ze heel goed voor de preventieve gezondheidszorg van je paard. De vier basiskruiden voor een goede paardenweide zijn:

  • madeliefje
  • duizendblad
  • smalle weegbree
  • paardenbloem

Het madeliefje is rijk aan calcium en magnesium en helpt tegen artrose. De paardenbloem bevat veel calcium, ijzer, koper en vitaminen. De plant heeft een bloedreinigende werking. Paarden eten ook graag duizendblad. Dat bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Smalle weegbree is een wilde plant. Het kruid is rijk aan kalium, koper, ijzer, silicium en calcium. Het bevat natuurlijke antibiotica, verhoogt de bloedstolling en heeft een gunstige werking op infecties van de luchtwegen.

ca97d34f-52bb-4ca0-8477-a5b60157ac53.jpeg

Zijn er ook planten die mijn paard niet mag eten?

Sommige planten mag je paard niet eten, omdat ze giftig zijn voor het paardenlichaam. De bekendste is zonder twijfel jakobskruiskruid. Dat is een plant met een krans van gele straal- en buisbloempjes en bloeit van juli tot oktober. Andere schadelijke planten op een rij:

  • wilde liguster
  • palmboompje (buxus)
  • sint-janskruid venijnboom (taxus)
  • akkerpaardenstaart
  • goudenregen
  • rododendron
  • esdoorn
  • lupinesoorten

Let wel, ook verwerkt in hooi verliezen de meeste planten hun gevaarlijke werking niet. Een vergiftiging is heel gevaarlijk en kan zelfs een dodelijke afloop hebben. De symptomen daarvan lopen erg uiteen. De belangrijkste zijn: conditieverlies, gewichtsverlies, een doffe vacht, onrustige bewegingen, sloomheid en een overgevoeligheid voor zonlicht. Vermoed je dat je paard vergiftingsverschijnselen heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.

502e117c-76d9-4e4a-9d41-a5b60157ac7e.jpeg

Kan mijn paard het hele jaar door onbeperkt in de weide lopen?

Als je paard gewend is het hele jaar door in de wei te lopen, dan is dat geen probleem. Maar de meeste paarden staan een groot deel van de dag op stal, vooral in de winter. In het voorjaar, als het gras begint te groeien, is het eiwit- en suikergehalte in het gras ineens heel hoog. Zet je je paard dan zomaar de hele dag in de verse groene weide, dan wordt het snel dik. Bovendien ontwikkelt je dier mogelijk een insulineresistentie. Wacht met je paard op de volle weide te zetten tot het gras en de kruiden een goede lengte hebben. Liefst zelfs tot ze al zaad afgeworpen hebben.

cf1e4b8c-8671-49cb-b753-a5b60157acac.jpeg

Hoe maak ik de paardenweide winterklaar?

Maak de paardenweide in het najaar alvast winterklaar. Zorg voor een stoppellengte van vijf tot zeven centimeter. Om de kans op vorstschade te verkleinen, maai je na 1 oktober best niet meer. De herfstperiode is ook het moment om eventueel mollen te verjagen, larven (emelten) in de grond te bestrijden, de mestplaatsen te verwijderen en eventueel de weide te bemesten en kalk toe te voegen.

55102219-a2a0-4761-afb2-a5b60157acd7.jpeg

Wanneer is mijn paardenweide aan vernieuwing toe?

Vernieuw je paardenweide als het veel grasbossen heeft en ongewenste kruiden in combinatie met kale plekken laat zien. De oorzaken die leiden tot een minder kwalitatieve weide zijn verschillend. De meest voorkomende zijn: extreme droogte, vorstschade, een slechte waterhuishouding en een zwakke grondstructuur. Heeft je grasland inderdaad zwakke plekken, ploeg het dan om en zaai de grassen opnieuw in.

12f3d7d3-54a2-4a32-a3e2-a5b60157ad01.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met