Wat eten we vandaag?

Tuinplanten bemesten, zo doe je dat


Hét geheim van een bloeiende tuin? Da’s simpel: een vruchtbare bodem. Expert Bram Melis legt uit hoe je die krijgt.

Wanneer je tuin bemesten?


 • Een eerste keer in het voorjaar, zo rond maart-april

Het voorjaar is het moment suprême voor je sierplanten, heesters en bomen. In maart-april start de groeiperiode. Dan onttrekken je planten voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) aan de bodem. Benieuwd wat deze stoffen precies doen? Dat lees je in dit artikel.


 • Een tweede keer in juni

In juni doe je nog een tweede bemestingsrondje. Zo vul je eventuele tekorten verder aan.

 

Hoe bemesten?


 • Verdeel de meststof tussen de planten met de hand. Eén handvol is ongeveer 50 g meststof. Je kan ook een handstrooier gebruiken, da’s een handig hulpje om de meststof gelijkmatig en goed gedoseerd te verdelen. Zorg ervoor dat er geen meststofkorrels op de bladeren terechtkomen, zeker als je kunstmest gebruikt.

 • Hark lichtjes in.

 • Sproei zodat de mestkorrels makkelijker in de bodem dringen en ze snel aan de slag kunnen.Welke bemesting kiezen?


 • Organische meststoffen bezorgen je planten alle nodige voedingsstoffen. Extra voordeel: ze stimuleren ook het bodemleven omdat de meststoffen worden omgezet in humus. Humus draagt bij tot een kruimelige grondstructuur met een goed evenwicht tussen lucht en vocht. Zo kunnen je planten prima inwortelen.

 • Minerale meststoffen (kunstmest) komen door een industrieel proces tot stand en bevatten precies die natuurlijke elementen die je plant nodig heeft. Nadeel: kunstmest draagt niet bij tot een beter bodemleven. Een uitstekende keuze is deze kunstmest van Compo.

 • Samengestelde organisch-minerale meststoffen. Zij combineren het beste van de twee: een uitgebalanceerde mix die bovendien het bodemleven van je tuin stimuleert. Aanraders zijn de Aveve Meststof voor Siertuin en de DCM Meststof Siertuin.

Elke plant dezelfde bemesting?


Elke plant heeft zo zijn lievelingskostje. Er zijn drie verschillende groepen: pH-neutrale, zuurminnende en kalkminnende planten.

 • Bemesting voor pH-neutrale planten, zoals rozen

Rozen verkiezen een pH-neutrale grond. Omdat ze zo uitbundig bloeien, hebben ze extra veel meststoffen nodig. Deze speciaal samengestelde mix van Aveve helpt hen daarbij.

Tip: geef de extra voeding na de snoeibeurt in het begin van het voorjaar, want dan vormt je struik nieuwe scheuten en kan hij alle extraatjes goed gebruiken. Daarna herhaal je het bemesten na elke bloeiperiode.

De populairste pH-neutrale planten:
Fruitbomen, bessenstruiken, rozen

 • Bemesting voor zuurminnende planten, zoals hortensia’s

Heb jij van die prachtige hortensia’s of rhododendrons in de tuin? Ze hebben extra voeding nodig om jaar na jaar weelderig te kunnen bloeien en mooie, groene bladeren te vormen. Deze speciaal samengestelde bemesting van Aveve is de perfect bondgenoot voor die krachttoer.

De populairste zuurminnende planten:
Magnolia, erica, azalea, skimmia, hortensia, rhododendron

 • Bemesting voor kalkminnende planten, zoals buxus en hagen

Buxus en andere groenblijvende heesters houden van een kalkrijke bodem. Extra meststof, evenwichtig samengesteld zoals deze van Aveve, zorgt ervoor dat de blaadjes diepgroen blijven.

De populairste kalkminnende planten:
Vlinderstruik, clematis, blauwe regen, sering, lavendel, buxusKalken of bemesten?


Allebei! Als je één keer per jaar kalk strooit in je siertuin blijft de zuurtegraad mooi op peil. Je doet dit best in het najaar.

Let op: trakteer alleen de kalkminnende planten op een kalkrijk hapje (buxus, lavendel, clematis…). Zuurminnende tuinplanten verwen je beter met een laagje turfstrooisel.

Het resultaat?


 • Je tuinplanten, heesters en bomen groeien beter en schenken je mooie, grote bloemen.

 • Ze zijn beter beschermd tegen ziekten en plagen.

 • Wanneer je kiest voor een (deels) organische meststof, zorgt dat voor extra humus in de grond. En die zorgt er op zijn beurt voor dat planten beter kunnen inwortelen.
 


Dit is Bram. Hij is bij Aveve verantwoordelijk voor de meststoffen en graszaden. Na de werkuren kan je hem op twee plaatsen vinden: op de mountainbike, óf in zijn tuin annex moestuin, wat hij beschouwt als één groot proefproject. Bram is in zijn gemeente wereldberoemd om zijn zelfgekweekte watermeloen en witloof, maar is het meest trots op z'n 3 schatjes van patatjes, Roos, Cas en Emma.
In 3 stappen je siertuin aanleggen


Een nieuw stuk tuin aanleggen, is niet moeilijk. Alleen moeten de basics wel meteen goed zitten. We helpen je stap voor stap.