Wat eten we vandaag?

Rozen verzorgen, zo doe je dat


Rozen veeleisende diva’s? Nee hoor, al moet je wél een paar dingen weten.
Expert Bram geeft tips voor het planten, bemesten en snoeien.

Stap 1: rozen planten


Wanneer planten?


Het allerbeste moment om rozen te planten is begin november. Dan is de aarde nog relatief warm waardoor de rozen goed kunnen wortelen voor koning winter toeslaat. Het verschil is opvallend: de rozen bloeien groter en mooier dan soortgenoten die in het voorjaar werden geplant.

Waar planten?


Rozen zijn geen diva’s maar – wat zullen we zeggen? – toch ietwat kieskeurige dames ;-). Ze staan met hun voetjes liefst:

 • in de zon

 • in de wind. Zo kunnen de bladeren na een regenbui snel opdrogen en krijgen schimmelziekten minder kans.

 • niet te dicht bij elkaar

 • in vochtige aarde. Rozen houden niet van droogte. Is het een lange, hete zomer? Passeer dan geregeld eens met je gieter. Ook de eerste weken nadat je de rozenstruiken hebt geplant, vinden ze zo’n voetbad heerlijk.

Stap 2: bemesten


Wanneer bemesten?


Je bemest rozen het best meteen na het snoeien:

 • eerste snoei: in maart, als het overdag niet meer vriest en de sapstromen op gang komen.

Ontdek hoe je je die voorjaarssnoei best aanpakt.

 • tweede snoei: in de zomer

Verwijder uitgebloeide rozen om te voorkomen dat er zich rozenbottels vormen waarin de rozenzaden zitten. Je plant wil zich voortplanten, maar dit kost veel energie. Als je de uitgebloeide rozen weg knipt, komen er nieuwe bloemknoppen in de plaats. En da’s wat jij wilt.Waarmee bemesten?


Rozen hebben twee extraatjes nodig:

 1.  Meststof

  Je rozen extra voedingsstoffen geven, is echt geen overbodige luxe. Het kost ontzettend veel energie om zo’n tros prachtige bloemen te ontwikkelen. Trakteer je rozen na het snoeien op een natuurlijke meststof, zoals Aveve Meststof voor rozen en bloemen of DCM rozen en bloemen. Beide zijn rijk aan kalium en magnesium. Je kan ook kiezen voor kunstmest: een snelwerkende samengestelde en evenwichtige mix van voedingsstoffen, zoals die van Compo.

 2.  Kalk

  Je bodem heeft de neiging wat te verzuren. Dat is een natuurlijk proces. Maar rozen gedijen het best in een pH-neutrale grond. Is de bodem te zuur dan kunnen ze de beschikbare voedingsstoffen niet goed opnemen. De oplossing? Die is simpel, strooi elk jaar in het najaar een handjevol kalk. Extra voordeel van de Aveve korrelkalk: ze verbetert de structuur van de grond. Lichte zandgronden worden kruimeliger en stabieler. Zware gronden worden dan weer lichter en beter bewerkbaar.
Het resultaat?


 • Een zomer lang mooie, grote bloemen.

 • Een gezonde struik die bestand is tegen ziekten en plagen.
 


Dit is Bram. Hij is bij Aveve verantwoordelijk voor de meststoffen en graszaden. Na de werkuren kan je hem op twee plaatsen vinden: op de mountainbike, óf in zijn tuin annex moestuin, wat hij beschouwt als één groot proefproject. Bram is in zijn gemeente wereldberoemd om zijn zelfgekweekte watermeloen en witloof, maar is het meest trots op z'n 3 schatjes van patatjes, Roos, Cas en Emma.
De schaar erin!


Als je rozen snoeit, krijg je mooie, grote bloemen. Maar wanneer moet je dat doen? En hoe pak je dat best aan?