Wat eten we vandaag?

Kleinfruit verzorgen, zo doe je dat


Geluk kan je plukken, en ’t is nog simpel ook! Expert Davy vertelt hoe je die instant happiness plant én bemest.

Stap 1: kleinfruit planten


Wanneer planten?


Een bessenstruik planten lukt het best op twee momenten in ’t jaar: ofwel in mei, ofwel in oktober-november. Heb je de keuze? Ga dan voor het najaar. Dan is het vaak vochtig en is de grond nog relatief warm. De ideale omstandigheden om nieuwe wortels te vormen.

Tip: Geen tuin? Aardbeien en herfstframbozen doen het ook prima in potten op je terras.


Waar planten?


Zoek een zonnig plekje uit. Hoe meer zonlicht, hoe voller en zoeter de smaak van de bessen. Halfschaduw kan ook nog, bessen zijn geen moeilijke klanten.

Wil je fruitstruiken als haag inzetten? Kan perfect. De takken laten zich makkelijk opbinden.

Hoe planten?


  1. Graaf een gat dat ongeveer dubbel zo groot is als de wortelkluit.

  2. Meng de uitgegraven grond met gedroogde mest of de Aveve bodemverbeteraar voor de moestuin. Die is verrijkt met wormencompost waardoor het microbieel leven in de bodem verhoogt en je grond humusrijker wordt. Gevolg: de doorlaatbaarheid van de bodem verbetert, je plant kan meer voedingsstoffen opnemen en goed wortelen.

  3. Bedek de bodem van het plantgat met dat mengsel.

  4. Zet de struik in het plantgat.

  5. Vul verder op met de rest van het mengsel.

  6. Druk de grond stevig aan en geef veel water zodat de aarde zich goed rondom de wortels verdeelt.

  7. Voorzie elk plantje ook van een handvol organische meststof, zoals Aveve meststof voor aardbeien en kleinfruit. Voilà, je jonge plant heeft genoeg voedingsstoffen voor de komende 2 tot 3 maanden.

  8. Nog een struik planten? Laat 1 tot 1,5 meter tussen.Stap 2: kleinfruit bemesten


Een struik vol sappige vruchten maken… dát kost bakken energie. Je fruitstruik kan dus wat extraatjes gebruiken.

Waarmee bemesten?


Er is één ding echt essentieel: je meststof moet rijk zijn aan kalium. Deze voedingsstof zorgt voor stevige vruchten met veel smaak. Je kan dit checken via de NPK-formule op de zak:

N = Stikstof, voor de groei van de groene delen van de plant

P = Fosfor, voor de vorming van wortels

K = Kalium, voor stevige, smakelijke vruchten

Vaak wordt deze NPK-formule nog verrijkt met magnesium.

Mg = Magnesium, voor de vorming van bladgroenkorrels, nodig voor de fotosynthese.

Onze aanraders


Een goede, evenwichtig samengestelde meststof met veel kalium (13%) én extra verrijkt met magnesium, is de Aveve Meststof voor groenten en fruit.

Wil je een meststof die specifiek werd ontwikkeld voor aardbeien, frambozen, rode bessen…? Dan is de Aveve Meststof voor aardbeien en kleinfruit of DCM Meststof bessen precies wat die delicate vruchtjes nodig hebben. Ook Substral heeft een goede meststof: Substral Naturen Meststof voor fruit kan je ook gebruiken voor grotere fruitbomen én is geschikt voor biologische landbouw.


Wanneer bemesten?


Twee keer. Eerst in het voorjaar, zo tussen maart en mei. En daarna nog een keer, anderhalve maand voor de oogstperiode.


Hoe bemesten?


Strooi de meststof gewoon met de hand onder de planten. Werk zo breed als de kruin van fruitstruik. De actieve wortels van kleinfruit zitten immers aan de buitenkant van het wortelstelsel. Nog even inharken, wat water sproeien en je plant kan weer voort.Het resultaat?


Dat zie je meteen! Je struik draagt veel vruchten die perfect rijpen tot sappig fruit. Er is nog een tweede effect dat je minder snel merkt. Bemesten voorkomt dat het afweermechanisme van je fruitstruik verzwakt en schimmels kunnen doordringen. Zo hou je je plant dus járen gezond.

(Hoeveel jaar? Dat ontdek je in dit artikel: Hoelang kan je genieten van je kleinfruit en fruitbomen?)

 


Dit is Davy. Hij is bij Aveve onze expert plantenvoeding en -bescherming. Elk vrij moment zit Davy in de tuin, zijn groene oase van rust. Met veel passie legde hij een snoephaag aan, een verticale kruidentuin, mooi stuk gazon… Wie daar ook blij mee is? Zijn gezin en Dex, de Franse buldog des huizes.

Help, welke bessen kiezen?


Ga je voor de populaire framboos? Of liever aalbesjes? Ontdek wat best in jouw tuin past.


Kleinfruit stekken


Hoe en wanneer neem je best stekjes van je geliefde fruitstruiken? Moeilijk is het niet, aan de slag.