Wat eten we vandaag?

Gras bemesten voor groentjes


Als het gras groener is aan de overkant… moet je bemesten. Maar hoe? Expert Bram Melis legt uit.

Wanneer bemesten? Da’s zo simpel als 3-6-9


Je gazon heeft op 3 momenten in het jaar extra voedingsstoffen nodig: in maand 3, 6 en 9, oftewel maart, juni en september. Telkens ligt de focus op een ander aspect:


  • maart: je gazon moet herstellen van de winter. Je hebt een meststof nodig die de groei een boost geeft.

  • juni: vlak voor de zomer kies je best een meststof die de inworteling van het gras verbetert. Zo is het beter bestand tegen de hitte. Dezelfde meststof laat je gras gelijkmatiger groeien waardoor je het aantal maaibeurten beperkt.

  • september: deze meststoffen maken je gazon sterker en beter bestand tegen de winter die voor de deur staat.



Welke gazonmest kiezen in maart?


Na de winter ligt je gras er wat schraal en geel bij. Daarom kies je best meststoffen die veel stikstof bevatten, zoals deze 5 voorjaarstoppers van Aveve. Stikstof zorgt ervoor dat de groene delen van de plant goed gaan groeien. Voorjaarsmest bevat nog meer voedingsstoffen waardoor je gazon echt een stevige boost krijgt. De groei hervat en schrale plekken groeien weer dicht tot een mooi gesloten graszode.

Ontdek het effect van de verschillende voedingsstoffen in meststof.

Hoe bemesten?


Verdeel de korrels met een meststofstrooier. Zo werk je mooi egaal. Je kan het best in twee keer strooien. De tweede keer dwars op de eerste strooirichting.

Hoeveel meststof per vierkante meter je moet strooien, verschilt per product. Volg de richtlijnen op de verpakking en strooi zeker niet te veel, anders krijg je overbemest, verbrand gras.

Het ideale moment? Na een maaibeurt en wanneer er regen op komst is. Wordt er geen nattigheid voorspeld, dan kan je best je gazon even sproeien na het mesten. Zo dringen de korrels sneller in de grond.



Het resultaat?


Je gras wordt:


  • sterker. Je grasmat kan beter tegen een stootje, herstelt sneller van winterschade en is minder vatbaar voor ziekten.

  • aaneengesloten. Het gras groeit beter dicht. Zo krijgen onkruid en mos geen kans.

  • groener. Net zoals het gras aan de overkant ;-)

Nog meer gazonklusjes in maart


Mos verwijderen


Grasmaaisel en ander organisch materiaal vormen een viltlaagje in je gazon. Deze viltlaag sluit de bodem af waardoor lucht, water en voedingsstoffen nog maar moeilijk hun weg naar de grond vinden. Het gevolg? Je gras groeit slecht en mos krijgt vrij spel.

Er zit maar één ding op: verticuteren.

  • Stap 1: Behandel het gazon tegen mos. Ga pas naar de volgende stap als het mos is afgestorven.

  • Stap 2: Kam met een metalen gazonhark of verticuteerhark het vilt en mos uit het gazon. Heb je een grote oppervlakte te behandelen? Dan is een verticuteermachine handiger.

  • Stap 3: Herstel kale plekken met een mengsel van Aveve bodemverbeteraar voor gazon en Aveve herstelgazon.

Onkruid voorkomen


Onkruid en mos groeien alleen op plekken waar geen gras staat. Daarom is bemesting zo belangrijk. Je krijgt een dichtbegroeide graszode waar geen plek is voor ongenode gasten.

Nog een tip: maai vaker, maar nooit te kort. Door te kort te maaien drogen grassprietjes sneller uit en krijg je kale plekken in het gazon.


Eerste keer maaien


In maart mag je grasmachine weer van stal. Laat het nakijken zodat je met scherpe messen het nieuwe maaiseizoen inzet. Zet voor je eerste maaibeurt je grasmachine op de hoogste stand om je gazon niet te beschadigen.

Lees hier hoe vaak je best maait.

Je gazon het hele jaar rond


Maart is het startschot van een nieuw maaiseizoen. Maar ook in april, mei, juni… heeft je gazon specifieke zorg nodig. Je leest het in deze uitgebreide gazonkalender.

 


Dit is Bram. Hij is bij Aveve verantwoordelijk voor de meststoffen en graszaden. Na de werkuren kan je hem op twee plaatsen vinden: op de mountainbike, óf in zijn tuin annex moestuin, wat hij beschouwt als één groot proefproject. Bram is in zijn gemeente wereldberoemd om zijn zelfgekweekte watermeloen en witloof, maar is het meest trots op z'n 3 schatjes van patatjes, Roos, Cas en Emma.