Wat eten we vandaag?

Aardbeien bemesten: zo doe je dat


Wanneer bemest je best aardbeien? En hoe? ’t Is berry simpel! Het advies van expert Davy Konings.

Waarom aardbeien bemesten?

Waarom aardbeien bemesten?


Is dat wel nodig, je aardbeien meststof geven? Ja, toch wel. Om die heerlijke smaakbommetjes voort te brengen, verbruiken je planten heel veel energie. Zéker als je aardbeien in potten of bakken kweekt, kan de grond extra voedingsstoffen gebruiken. In een portie aardbeienmeststof zit alles wat ze graag op het menu hebben. Extra kalium, bijvoorbeeld. Dat is een mineraal dat in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt. Kalium zorgt voor heerlijk sappige en dikke aardbeien.

3 redenen om te bemesten:

 • Je planten groeien beter
 • Je krijgt meer aardbeien
 • Je aardbeien worden dikker, sappiger en lekkerder

Anders gezegd, je aardbei wordt aardblij!

Hoe aardbeien bemesten?

Hoe aardbeien bemesten?


Hoe je je aardbeien te eten geeft, hangt af van de meststof. Kies je voor organische of minerale meststof?

Organische meststof is puur natuur en stimuleert het bodemleven. Op lange termijn sowieso een verstandige keuze. Aveve Meststof voor aardbeien en kleinfruit is zo’n organische meststof. Toepasbaar in de bio-tuin en speciaal samengesteld voor aardbeien en ander lekkers zoals frambozen, bosbessen en rode bessen.

Zo bemest je met organische meststof:

 • Strooi 20 tot 30 gram meststof per plantje. 
 • Hark de korrels een beetje in. 
 • Geef water om de meststof sneller te laten werken.

Een minerale meststof is niet 100% natuurlijk, maar werkt wel heel snel. Compo Roze Korrels is een universele minerale meststof die ook geschikt is voor je aardbeien. Je kunt minerale meststof op twee manieren geven. Ofwel strooi je de korrels eenvoudig tussen je planten, ofwel los je ze op in water en verdeel je dit gelijkmatig met een gieter. Nog handiger!Wanneer aardbeien bemesten?

Wanneer aardbeien bemesten?


Je aardbeiplantjes krijgen het liefst twee keer een maaltijd voorgeschoteld:

 • Op het moment dat je ze aanplant: werk wat organische meststof in de bodem. 
 • Acht à tien weken na het aanplanten herhaal je de bemesting.

Door je aardbeien twee keer te bemesten krijgen ze een enorme boost. De beloning? Een oogst die je buren jaloers maakt.Aardbeien kweken van A tot Z

Aardbeien kweken van A tot Z


Wil je nog meer weten over aardbeien kweken? Met deze tips zet je reuzenstappen richting sappig succes.

 • Februari en maart zijn geschikte maanden om aardbeien te planten. Dan ben je nog op tijd om in de zomer lekkere aardbeien te plukken. Denk je al aan het volgende kweekseizoen? Wacht dan tot augustus. Dat is de beste maand om te planten.
 • Wil je veel aardbeien op een paar weken tijd? Plant nu je zomerbloeiers zoals Elsanta, Darselect, Gariguette, Senga Sengana of Lambada. Doordragende rassen zoals Ostara en Mara De Bois doen het rustiger aan. Ze verwennen je de hele zomer lang met kleine porties tot aan de eerste nachtvorst. Al deze op en top Belgische aardbeiplanten vind je bij Aveve. Spring dus zeker eens binnen.
 • Voorkom onkruid en strooi een bodembedekker rond je aardbeienplanten zoals Naturen Hennepstrooisel. Of beter nog: leg een speciale waterdoorlatende aardbeifolie.
 • Aardbeien stekken of vermeerderen? Vanaf juni tot juli vormen aardbeien uitlopers. Die kun je makkelijk afknippen voor nieuwe plantjes.
 • Ook vogels zijn verzot op jouw verleidelijke, roodblozende aardbeien. Dek je planten dus goed af met beschermingsnetten, anders gaat je kostbare oogst letterlijk vliegen.

Ga ervoor, strawberry fields forever!

 


Dit is Davy. Hij is bij Aveve onze expert plantenvoeding en -bescherming. Elk vrij moment zit Davy in de tuin, zijn groene oase van rust. Met veel passie legde hij een snoephaag aan, een verticale kruidentuin, mooi stuk gazon… Wie daar ook blij mee is? Zijn gezin en Dex, de Franse buldog des huizes.