Kippen houden voor beginners: een vlotte start


Een gezellige tuin met rondscharrelende kippen? Handige compostverwerkers die zorgen voor dagelijkse verse eitjes? Dat kan!
Kippen houden is heel eenvoudig en plezierig. Maar waar moet je allemaal op letten als je wilt starten met een kippenren bij je thuis?
Ontdek het abc van gezonde en gelukkige kippen.


Kies de kippen die bij je passen


De ene kip is de andere niet. Als je kippen houdt, moet je kiezen uit een heleboel verschillende kippenrassen, die er helemaal anders kunnen uitzien. Sommige soorten kippen hebben dan weer meer verzorging nodig dan andere. Wil je vooral graag elke dag kakelverse eieren kunnen rapen in de tuin? Dan ga je best voor een legras. Legkippen zijn trouwens echte alleseters en verwerken probleemloos je etensresten.

Ontdek alle kippenrassen voor in jouw kippenhok.

Tip: onze Aveve-experts helpen je graag bij de keuze van je kippenras. Wist je trouwens dat je bij ons ook je kippen kunt bestellen? Vraag hierover advies bij je lokale winkel.

Tips en benodigdheden om kippen te houden


Heb je een kippenras gekozen, ga dan aan de slag met je kippenhok en andere voorbereidingen. Met de juiste voeding en een knus verblijf voelen je kippen zich onmiddellijk thuis.

Nieuw op vlak van kippen houden? Lees:Voeding voor je kippen


Net zoals voor bijna alle andere dieren, heb je voor het houden van jonge kippen andere voeding dan voor volwassen kippen:

Voer je kippen daarnaast regelmatig bijkomend oesterschelpen en kiezelgrit:

  • Oesterschelpen bevatten speciale voedingsstoffen die voor stevige eieren zorgen.
  • Kiezelgrit helpt op zijn beurt de spijsvertering van je kippen. Voor advies over kippenvoer op maat van jouw kippenras kan je altijd terecht bij onze Aveve-specialisten.
Een gezonde kip eet zo’n 100 gram per dag, afhankelijk van het ras. Heb je net kippen in huis gehaald en lijken ze weinig eetlust te hebben? Dat is normaal: een kip eet minder wanneer ze aan een nieuwe omgeving moet wennen en dus gestresseerd is.

Kippen voelen zelf aan wanneer ze voldoende gegeten hebben. Blijft er voer liggen, dan kan je de volgende keer wat minder strooien. Zo zorg je er ook voor dat ze alle verschillende soorten granen en korrels uit het kippenvoer opeten en alle voedingsstoffen binnen krijgen.


Je kippenren inrichten


Een schone en goed uitgeruste thuis voor je kippen is een must. Kippen hebben een binnen- en buitenverblijf nodig. ’s Nachts zoeken ze de veiligheid en de rust van het binnenverblijf op. Overdag scharrelen ze dan weer graag rond in hun ren of de tuin. Ze hebben elke dag voldoende frisse buitenlucht nodig.


Hoe ziet het ideale kippenhok eruit?


Zorg ervoor dat je kippenhok de volgende dingen bevat:

  • Een tocht- en vochtvrij nachthok met voldoende zitstokken en legnesten.
  • Een kippenren of buitenweide waar je dieren overdag kunnen scharrelen.
  • Voldoende ruimte voor alle kippen. Voor het binnenhek reken je 1 vierkante meter per 4 kippen, voor de buitenren 1 vierkante meter per kip.
  • Een goede afrastering. Zo hou je roofdieren tegen én voorkom je dat je kippen ontsnappen.
  • En droge bodembedekking voor binnen, zoals stro of houtvezel.
  • Een stofbadje in het buitenverblijf.

Nog meer tips om je kippenhok perfect in te richten.


Gezondheid en verzorging voor kippen


In de eerste weken als kippen-houder is het belangrijk dat je een band opbouwt met je kippen. Dat kan eenvoudig: bijvoorbeeld door hen geregeld een bezoekje te brengen en hen uit je hand te laten eten. Zo wennen ze aan je aanwezigheid. Een kip die je vertrouwt, zal je ook makkelijker toegang geven tot het kippenhok. Dat is best handig om die lekkere eieren te rapen!

Kippen herkennen ook je stem. Het is dus helemaal prima om tegen je kippen te praten - dat helpt zelfs om een vertrouwensband op te bouwen. Daarnaast communiceren kippen voortdurend via hun gekakel. Het is daarom interessant om als kippen-houder te proberen het gedrag en gekakel van je kippen te begrijpen.

Gezondheid van je kippen


Een gezonde kip is een blije kip. Voldoende voedsel en drinken is daarbij het allerbelangrijkst. Vergeet ook de wekelijkse schoonmaak van het hok niet. Ververs daarbij de bodembedekking en haal de uitwerpselen weg. Kijk ook vroegtijdig uit voor signalen van een zieke kip.

Kijk ook geregeld onder de vleugels van je kippen om hen te controleren op bloedluizen en andere kippenziektes.

Dagelijkse verzorging bij kippen houden


Kippen houden is een garantie op plezier, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Ga je op reis? Zorg er dan voor dat iemand je kippen geregeld eten geeft en ook de schoonmaak van het hok op zich neemt.

Hou ook rekening met een eventuele ophokplicht voor pluimvee. Die betekent trouwens niet meteen dat je kippen binnen moeten blijven: je mag net zo goed je kippenren afschermen met netten. Het belangrijkste is dat je gedurende een bepaalde periode vermijdt dat je kippen in contact komen met wilde vogels.

Veel plezier met je kippen! Heb je nog vragen? Ontdek al ons advies over kippen houden.