Vers van de boer


Ons seizoensaanbod groenten en fruit al ontdekt? Verse appelen, peren, aardappelen, uien en wortelen: allemaal rechtstreeks geleverd door plaatselijke boeren. En in sommige winkels vind je nog veel meer lekkers van het seizoen. Waarom kiezen we voor lokale groenten? Simpel, omdat we #Boerentrots zijn op kwaliteitsproducten van bij ons. Al dat lekkers is het resultaat van jarenlang vakmanschap van Belgische familiebedrijven. En dat proef je.


Over #Boerentrots

#Boerentrots is een beweging om alle eters, smullers, verbruikers en kopers bewust te maken van de (h)eerlijke boerenstiel. Het zijn onze boeren die elke dag opnieuw zorgen dat er lokaal en vers voedsel op ons bord belandt. En dat is iets om #Boerentrots op te zijn! Ontdek de verhalen van onze boeren.


5 redenen om te kiezen voor lokale groenten en fruit


  • Je eet puur natuur en volgt het ritme van de seizoenen.

  • Je groenten en fruit komen recht van het veld.

  • Je betaalt een eerlijke prijs voor de boer.

  • Je verkleint je ecologische voetafdruk.

  • Je kiest voor de beste kwaliteit en de beste smaak.


Aardappelen van Stefaan & Nele Van Elven


Proef heerlijke aardappelen uit rijke Haspengouwse grond. Verpakt in een uniek retro-jasje, ontworpen door Herr Seele.


Weet je niet of je aardappelen bloemig of vastkokend zijn? Simpel trucje: leg er eentje in pekelwater (100 gram zout per liter water). Een bloemige zinkt, een vastkokende blijft drijven. Zoek je een originele bereidingswijze? Probeer deze Arabische kukupatata!

Peren van Koen Bruneel & Martine Cox


Koen en Martine kweken appels en peren in Pepingen en Rijkevorsel. En leveren ze zelf in de winkel. Perfect gekoeld, waardoor ze lang kraakvers blijven.


Wortelen van Stefaan & Nele Van Elven


Stefaan en Nele kweken smaakvolle wortelen op vruchtbare grond in Haspengouw. Daar krijgen ze alle tijd om te groeien en dat proef je.

Wortelen bewaren? Zonder loof blijven ze tot 2 weken goed in de koelkast of in een droge en koele berging. Leg ze nooit in de buurt van appels, peren of tomaten. Die maken je wortelen snel oud en bitter. Zin in een zoete traktatie? Maak deze onweerstaanbare wortelcupcakes.

Bloemkool van ‘t Hertsveld


Ann en Stijn kweken in Leest het hele jaar door groenten van superieure kwaliteit. Altijd volgens het ritme van de seizoenen.


Uien van Stefaan & Nele Van Elven


Stefaan en Nele telen gele en rode uien in de vruchtbare leemgrond van Haspengouw. Die worden met de grootste zorg bewaard op het bedrijf en dagvers verpakt.


Knolselder van Mark Baens


Mark uit Molenbeersel kreeg de passie voor groenten met de paplepel ingegoten. Van het verzorgen van het kleinste plantje tot het oogsten van een reuzenknolselder: hij geniet van elk moment.


Zoete aardappel van Franc Goertz


Met de hand planten en constant met de beste zorgen omringen: zoete aardappelen kweken is een passie voor Franc. En dat proef je.Een zoete aardappel heeft ongeveer evenveel koolhydraten als een gewone aardappel. En je kunt beide heel vaak op dezelfde manier klaarmaken: koken met of zonder schil, bakken, stomen, roosteren, frituren, keuze genoeg. Probeer zeker dit heerlijke wokgerecht.

Rode kool van Wim Van Bedts


Wim kreeg de passie voor groenten van thuis uit mee. In 1977 kochten zijn ouders de Zielehoeve in Poederlee om groenten te telen. Nu zet Wim de traditie verder.


Witte kool van Wim Van Bedts


Wim kreeg de passie voor groenten van thuis uit mee. In 1977 kochten zijn ouders de Zielehoeve in Poederlee om groenten te telen. Nu zet Wim de traditie verder.


Pastinaak van Bart ’T Seyen


Als boerenzoon maakt Bart elke dag zijn droom waar. Hij nam het groentebedrijf van zijn schoonouders in Lier over en teelt pastinaak in de openlucht.


Prei van Guy en Pieter-Jan Lemaire


Guy en Pieter-Jan kweken groenten met hart en ziel. Ze zijn al de zesde generatie boeren in het Hof ter Kalken in Mollem. De eeuwenoude hoeve is een beschermd monument.


Sla van Jarrid De Weerdt


Jarrid is een jonge slateler uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Hij kweekt sinds 2009 kropsla en speciale slasoorten met moderne technieken zoals een mobielegotensysteem.


Snijbonen van Pieter Van Hoof


Pieter kweekt in Lier snijbonen van Belgische topkwaliteit, samen met zijn vader Paul. Ze kozen voor snijbonen omdat de teelt zo uniek is.


Aardbeien van Hans, Carine en Dirk Bevers


Hans, Carine en Dirk Bevers kweken al meer dan tien jaar aardbeien in hun serre in Rijkevorsel. Ze doen dat met veel passie en dat proef je in elke sappige aardbei.


Asperges van Wout Suykerbuyk


Kwaliteit, daarom draait het bij Wout en Liesbeth. In Rijkevorsel kweken ze de lekkerste asperges. De Kempische bodem is daarvoor perfect geschikt. Ze kregen de liefde voor tuinbouw van thuis uit mee, dat zie je en dat proef je.


Hydrowitloof van Kurt Gysemans


De grootouders van Kurt kweekten grondwitloof in Rotselaar. De volgende generatie schakelde in de jaren ‘80 over naar hydrowitloof. Sinds 2008 zet Kurt de familietraditie verder in zijn eigen bedrijf in Tildonk.


Trostomaten van Guy en Dennis Van Rompaey


Guy en Dennis uit Rijkevorsel zijn praktisch in de serre geboren. Hun vader was al tomatenteler en in 2005 namen de broers de fakkel over. Door innovaties slagen ze erin om op een beperkte oppervlakte duurzame en efficiënte tomaten van hoge kwaliteit te telen. En daar zijn ze trots op.


Bewaar tomaten altijd op een koele en droge plek, nooit in de koelkast. Zo behouden ze hun intense smaak én blijven ze minstens een week vers. Lusten je kinderen geen verse tomaten? No worries, deze zelfgemaakte tomatenketchup vinden ze de max.

Snoeptomaten van Herman Adams


Herman is al sinds 1984 tomatenkweker in Hoogstraten. In 2005 kiest hij samen met zijn vrouw Carine voor een eigen specialiteit: het snoeptomaatje Bellino. Met hun passie voor milieubewuste teelt en de hulp van hommels voor de bestuiving leggen ze de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit.


Groentepakketten van BUSO Oosterlo


De leerlingen van BUSO Oosterlo stellen pakketten samen met lokale groenten, vers van de boer. Dit werk past in hun traject naar tewerkstelling binnen een maatwerkbedrijf. De inhoud van het pakket en het bijhorende recept wisselen per seizoen.


Verse soep van InDeSoep


InDeSoep is een sociaal en lokaal tewerkstellingsproject en geeft mensen nieuwe kansen in de maatschappij. Medewerkers en vrijwilligers maken heerlijke soep met verse ingrediënten, recht van de boer.


Savooikool van Koen & Nathalie De Busschop


Koen en Nathalie uit Beverst kweken groenten volgens het ritme van de seizoenen. Hun specialiteit? Lekkere kolen, vooral spitskool en savooikool.


Butternutpompoen van Henk De Deckere


Henk De Deckere en zijn vrouw delen dezelfde passie voor de natuur. In 1989 starten ze met het telen van aardbeien en tomaten. Later nemen ze het familiebedrijf in Stekene over en breiden ze hun assortiment uit met groene selder, venkel en butternut.


Paprika’s van Didier & Sabine Algoet


Al sinds 1994 kweken Didier en Sabine uit Duffel paprika’s, met heel veel toewijding. Elk jaar kijken ze uit naar de oogstperiode van april tot oktober. Dan plukken ze de vruchten van hun harde werk. Ze beschermen hun gewassen alleen met biologische middelen. Dat is goed voor ons en voor het milieu.


Rapen van Eddy Hellinckx


Eddy begint in 1992 met het telen van peterselie. Daarna breidt hij zijn familiebedrijf in Merchtem stap voor stap uit. Nu kweekt hij in de winter prei en rapen en in de zomer andijvie en groene selder. Zijn favoriete gerecht? Rapensoep!


Courgettes van Dirk De Witte


Dirk uit Duffel start in 1989 heel bescheiden met het kweken van trostomaten. Nu teelt hij in het voorjaar volop groene, gele en ronde courgettes en vanaf juni trostomaten. En dat sluit perfect aan bij zijn tweede passie: koken!


Komkommers van Eric Van den Eynde


In 1985 neemt Eric de tomatenkwekerij van zijn ouders over. 15 jaar later bouwt hij een nieuwe serre in Kontich om tomaten en komkommers te combineren. Sinds 3 jaar kweekt de familie Van den Eynde - ook zoon Lander zit nu in het bedrijf - het hele jaar door komkommers.


Venkel van Koen Van den Eynde


Al 5 generaties lang zit groenten telen in het bloed van de familie Van den Eynde. Koen stapte in 2005 mee in het bedrijf en recent ook zijn broer Jens. Ze kweken verschillende soorten sla en venkel in Sint-Katelijne-Waver.


Peterselie van Vegobel


In 1995 richten broers Steven, Wim en Arthur Lauwers hun bedrijf Vegobel op in Duffel. Ze kweken het hele jaar door biologische kruiden met veel aandacht voor mens en milieu. Smaak, kwaliteit en duurzaamheid staan centraal.


Zoete puntpaprika van Bart Ceulemans


Bart uit Berlaar is een groentekweker in hart en nieren. Hij start met een tomatenkwekerij in 2005 en neemt later ook het bedrijf van zijn vader over. In 2015 schakelt hij over naar paprika’s. Momenteel kweekt hij maar liefst 17 variëteiten. De zoete puntpaprika is de voornaamste.


Bolks Bolleke kaas van Nick Snoeys


Nick Snoeys is een jonge kaasmaker uit Rijkevorsel. Hij behoort tot de 3de generatie van een boerenfamilie die op ambachtelijke wijze melk produceert. Bolks Bolleke is een jong belegen hoevekaas met smeuïge, mild romige smaak. Nick geeft zijn koeien vers gras aangevuld met kruiden om de kaas extra karakter te geven.


Verse hoeveproducten, desserts en boerenkazen van het Baliehof


Het Baliehof is de familiale kaas- en zuivelboerderij van Luc Callemeyn en Krista Stroo in Jabbeke. Hun 90 melkkoeien krijgen de beste verzorging en eten alleen ter plaatse geteelde gewassen. Al 30 jaar lang verwerken Luc en Krista en hun kinderen dagelijks verse melk tot heerlijke hoeveproducten, desserts en boerenkazen. Ambachtelijk, vers en vol van smaak.

Averbode abdijkaas


Voor de productie van deze kaas werkt de abdij van Averbode samen met Milcobel, de Belgische zuivelcoöperatie van zo’n 3000 melkveehouders. Averbode abdijkaas is een halfharde, smeuïge abdijkaas met een pittige, volle smaak. Het geheim van de meester-kaasmaker? De kaas rijpt 6 weken en wordt 2 à 3 keer per week gewassen met een speciale cultuur.