Waarom wordt Gerrits varen bruin?


Bruine bladeren aan een blauwvaren? Dat klopt niet. Plantenfluisteraar Melissa heeft advies.

De eerste planten van Gerrit

Gerrit is een sportieve ambtenaar die van aanpakken weet. Hij gaf zijn rijwoning in Mechelen een total make-over. “Het is nu een lichte, open ruimte met witte muren. Een heel verschil met het bommabehang van vroeger.” Voor die nieuwe ruimte kocht Gerrit planten (zijn allereerste!). Hij had twee voorwaarden: onderhouds- én diervriendelijk, want binnenkort trippelen hier poezenpootjes rond.

“Waarom krijgt mijn blauwvaren bruine bladeren?”

Gerrit: “Ik kocht vier planten, waaronder deze blauwvaren. Hij krijgt genoeg water, maar toch verschijnen tussen de blauw-groene bladeren ook bruine, dorre. Wat doe ik verkeerd?”

De tips voor Gerrit

Plantenfluisteraar Melissa: “Hoi Gerrit, geen paniek! Soms worden de bladeren van de blauwvaren bruin omdat hij in de zon staat. Soms omdat hij te veel of te weinig water krijgt, en soms omdat de lucht te droog is. Maar bij jouw plant zie ik alleen een paar dorre bladeren in het hart van de plant. Dat is heel normaal. Gewoon wegknippen, klaar, en genieten van dit kerngezonde exemplaar.”


  • Knip de dorre bladeren weg.

  • Geef 2 x per week water in het schaaltje.

  • Verstuif water over de bladeren.Plant in nood? Mail de Plantenfluisteraar

Heb jij ook een kamerplant in nood? Maak met je smartphone een filmpje van 15 à 30 seconden waarin je jezelf voorstelt en toont wat het probleem is met je kamerpatiënt. Stuur je filmpje naar redactie@aveve.be. Misschien krijg jij wel persoonlijk advies van Melissa, én de juiste producten erbij.

 Dit is Melissa, de plantenspecialist bij Aveve. Ze noemt zichzelf een echte plant-addict en da’s niet gelogen. Geef haar een stekje en het groeit als kool! Deze veggie mama van twee kweekt in haar ecologische moestuin ook zélf kool, sla, tomaten… maar laat het klaarmaken met plezier aan haar man over.
3 kamerplanten, 100% veilig voor dieren


Wist je dat veel kamerplanten giftig zijn voor je huisdier? Slim, want zo voorkomen ze geknabbel aan hun bladeren. Deze 3 kamerplanten zijn perfect veilig voor de capriolen van je zachte schatjes.