Je gazon eenvoudig onderhouden: een stappenplan


Een stralend gazon vraagt om slim onderhoud. Met enkele basisstappen voor gazononderhoud kom je al een heel eind en zorg je ervoor dat je grasmat er het hele jaar door perfect bij ligt.

Wanneer je gazon verticuteren?


Een gezond gazon is een levende grasmat die ademt. Dat is precies waarom je best één keer per jaar je gazon verticuteert. Zo haal je afgestorven gras, mos en verstikkend onkruid weg, terwijl je opnieuw zuurstof in je gras brengt. Dat geeft je grasmat broodnodige ademruimte en de mogelijkheid om voedingsstoffen beter op te nemen.

3 tips:
 • Verticuteer enkel bij een minimumtemperatuur van 14 graden. April/mei en september/oktober zijn typische periodes om te verticuteren.
 • Verticuteer met een snijdiepte van 3 à 5 mm.
 • Zaai na het verticuteren de kale plekken opnieuw in met ons Aveve-gazonzaad.

Meer over het nut van verticuteren


Nieuw gazon: grasmat of zaaien?

Nieuw gazon: grasmat of zaaien?


Als je een nieuw gazon aanlegt, kan je zelf zaaien of graszoden (grasmatten) leggen.
 • Gras zaaien is de goedkoopste optie, maar duurt langer om uit te groeien tot een volwaardig gazon.
 • Graszoden zijn duurder en geven meteen resultaat. De zaaiperiode loopt van mei tot augustus, terwijl je een grasmat bijna het hele jaar door kan aanleggen.

Zo leg je een nieuwe gazon aan


Gazon kalken


Als je niets doet, wordt je grasbodem na verloop van tijd onvermijdelijk zuurder. Die verzuring ga je eenvoudig tegen door jaarlijks kalk te strooien. Dat brengt de zuurgraad van je gazon weer op peil. Zo groeit je gras beter en maken mos en onkruid minder kans.

Het najaar is de beste periode om kalk te strooien - het liefst vlak voor een regenbui. Zo neemt je gras de kalk sneller op.

Heb je je gazon in lange tijd niet meer gekalkt? Dan kan je tot 25 kg kalk per 100 m² strooien. Voor een jaarlijks onderhoud volstaat 10 kg per 100 m².

Hoe en wanneer kalk je best je gazon?

Gazon bemesten

Gazon bemesten


Net als je moestuin heeft ook je gazon meststoffen nodig. Die maken je grasmat sterker en zorgen voor een gezonde, diepgroene kleur. Bemesten doe je in maart, juni en september, en dan best vlak na een maaibeurt en vlak voor een flinke regenbui.

Meer slimme bemestingstips voor je gazon

Gazon maaien en bewateren


Te lang gras zorgt ervoor dat je grasbodem minder licht krijgt en uitdunt. Een gemaaid gazon blijft dus stevig en dicht, wat op zijn beurt onkruid en mos tegenhoudt. Ga dus aan de slag met deze tips om je gazon goed te maaien.


Je gras maaien


Maaien doe je van maart tot oktober minimaal één keer per week. Zo zorg je voor een voldoende dichte grasmat en heb je weinig last van onkruid en mos. In droge periodes maai je het best ‘s avonds. Op die manier vermijd je schroeiplekken in je gazon.

Heb je een aantal maaibeurten overgeslagen? Maai het gras dan niet in één keer heel kort. Doe je dat toch, dan riskeer je dat het gras sneller verdroogt, wat onkruid in de hand werkt. Rij per keer slechts één derde van de lengte van het gras af.


Je gras water geven


Blijven je voetafdrukken zichtbaar als je over je gazon wandelt? Dan is het tijd om water te geven. Let erop dat je dat steeds op de juiste manier doet:
 • Het beste water voor je gazon is regenwater, bijvoorbeeld opgevangen van je dak in een regenton. Dat water heeft de omgevingstemperatuur en is altijd chloorvrij.
 • Je gazon heeft tijd nodig om het water op te nemen. Loop tijdens het sproeien en meteen erna niet over het gras.
 • Het is beter af en toe veel water te sproeien dan elke dag een beetje.

Je gazon maaien en water geven: extra tipsGazonproblemen


Het onderhoud van je gazon verloopt niet altijd over rozen. Hier krijg je een overzicht van de vaakst voorkomende problemen én tips om ze meteen op te lossen. Zo heb je algauw terug het mooiste gazon van heel de buurt.
Molshopen

Molshopen


De mol is de grootste vijand van een maagdelijke grasmat. Geen wonder: een mol eet elke dag bijna de helft van z’n eigen lichaamsgewicht en verzet in z’n zoektocht naar voedsel elke dag tot 15 kilo aarde.

Een mol verjagen uit je tuin? Dat doe je best met trilling en geluid. Ook enkele specifieke geuren werken goed tegen mollen.
 • Geurcapsules met lookolie zijn meteen efficiënt.
 • Om de mol langdurig weg te houden, plant je best keizerskroon. De geur van de plant houdt mollen - en dus ook de molshopen - op veilige afstand.

Hoe molshopen in je tuin verhelpen?

Insecten en ziektes


Insecten en schimmelziektes zorgen voor dode plekken in je gazon. Bodeminsecten kan je op een natuurlijke manier aanpakken met aaltjes, terwijl sommige schimmelziektes om andere bestrijdingsmiddelen vragen.

Vind je dat er (te) veel regenwormen door je gras krioelen? Dat is helemaal niet erg. Ze zorgen namelijk voor een gezonde grasbodem.

Wat te doen tegen bodeminsecten en bodemziektes?Mos en onkruid verwijderen


Onkruid in je gazon, bestrijd je het best zo snel mogelijk. Dat kan je doen met verdelgers, maar als je er snel genoeg bij bent, trek je ook gemakkelijk het onkruid met wortelsysteem en al uit de grond. Zo loop je nooit het risico dat je producten ook mooie planten aantasten.

Enkele vaak voorkomende soorten onkruid in je gazon:
 • klavers
 • brandnetels en distels
 • paardenbloem
 • kleefkruid
 • boterbloem
 • mos
Een kleine oppervlakte met mos tussen je gras verspreidt zich al snel als een olievlek over je volledige gazon. Sommige mossen bestrijd je eenvoudig met gazonmeststof, terwijl andere een agressiever bestrijdingsmiddel nodig hebben.

Ontdek het volledige stappenplan op onze pagina over mosbestrijdingGazononderhoud in elk seizoen


Je gazon goed onderhouden? Dat doe je met de juiste stappen op het juiste moment. De verzorging van je gras is namelijk erg seizoensgebonden.
Gazononderhoud in elk seizoen

Voorjaar


Wil je een nieuw gazon aanleggen? Bereid de bodem dan in maart voor, zodat je in april kan inzaaien:
 • Een zure bodem ga je te lijf met kalk.
 • Bemest ook een eerste keer, en verwijder mos en onkruid.
 • Stijgt de temperatuur boven de tien graden? Dan kan je het gazon al een eerste keer maaien.
In april kan je dan verticuteren en kale plekken inzaaien en bemesten. Ook voor het leggen van nieuwe grasmatten is april de ideale maand. Heb je nog steeds last van mos of bodemziektes? Lees dan deze bestrijdingstips.

In mei zal je het gras al vaker moeten maaien, afhankelijk van de weersomstandigheden. Een nieuw gazon zaaien of graszoden leggen kan ook dan nog.

Welke meststof gebruik je in het voorjaar?

Zomer


In de zomer groeit je gazon volop. Hoe je gaat bemesten, heeft veel te maken met het weer:
 • Bij vochtig weer kan je je gazon in juni al een tweede keer bemesten. Maai het gras minstens één keer per week en sproei bij droog weer regelmatig.
 • Een hittegolf? Maai het gras dan zeker niet te kort, om schroeiplekken te vermijden.
Blijf bij een nazomer in september regelmatig maaien en gebruik eventueel een onkruid- en mosbestrijder. Wapen aan het einde van de zomer je gazon met najaarsmeststof. Nieuw gras kan je tot begin oktober zaaien.


Najaar


Blijf ook in de herfst je gras maaien, tot de temperatuur onder 10 °C zakt. Is je gazon nog te zuur? Strooi dan kalk. Bij Aveve kan je altijd een bodemstaal van je gazon laten analyseren om de zuurtegraad van je bodem te weten te komen.

Nieuwe graszoden gepland? Dan is oktober de uitgelezen maand daarvoor. Ook nieuwe kale plekken kan je opnieuw inzaaien. Je behandelt best ook preventief je gazon tegen schimmels.

Verwijder vallende herfstbladeren van je gazon: zo vermijd je dat de graszoden stikken en geef je schimmels geen kans.

Heb je last van stilstaand water in je gazon? Steek een mestvork in de grond en beweeg die op en neer, zodat het water dieper de grond indringt.

Ontdek alle tips voor gazononderhoud in het najaarWinter


December en januari zijn de maanden waarin je volop kan genieten van de winterpracht van je tuin, zonder onderhoud. Probeer zo weinig mogelijk over het gras te lopen - zeker als het vriest.

Februari is de geknipte maand om je grasmaaier aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Zo kan je er weer een vol jaar tegenaan.

Je gazon het hele jaar door in topvorm? Maak gebruik van een handig overzicht per maandAan de slag voor een droomgazon


Goed begonnen is half gewonnen en dat geldt net zo goed voor je gazon. Met een plan van aanpak en geregeld onderhoud zorg je voor gras dat gegarandeerd groener is dan dat aan de overkant.