De beste kattensnoepjes: wat vinden katten lekker?


De liefde gaat door de maag, ook bij katten. En baasjes verwennen hun geliefde viervoeters graag. Dat is helemaal te begrijpen.
Ga samen met je kat op zoek naar het beste kattensnoepje.


Wat zijn de beste kattensnoepjes?


Voor katten bestaan er heel wat verschillende soorten kattensnacks. Die kieskeurige viervoeter van jou heeft dus gelukkig keuze. Welke snacks je je dier geeft, hangt af van de levensfase. Heb je een kitten, koop dan bij voorkeur snacks speciaal voor jonge katten.


Gezonde snoepjes voor katten


Nu, goede kattensnoepjes combineren lekker met gezond. Welke snack je kat lekker vindt, valt nog te bezien natuurlijk. Want katten zijn notoir kieskeurige klanten. Test daarom verschillende snacks uit, zodat je ontdekt wat je kat het lekkerst vindt.

Wat gezond is, verschilt eigenlijk niet zoveel per kat. Ga op zoek naar de ingrediënten die passen bij een normaal dieet van je kat en vermijd snacks met al te veel ongespecificeerde dierlijke bijproducten, granen en suiker. Kleurstoffen zijn ook nergens voor nodig.

Goede kattensnacks


 • Kattenkruid (catnip): misschien iets minder een ‘snoepje’, maar sommige katten vinden het lekker om op te eten en bijna iedere kat houdt ervan.
 • Kattengras: lijkt ook niet meteen op een kattensnack, maar biedt heel wat voordelen. In het gras zit foliumzuur, wat rijk is aan B6 en hemoglobine aanmaakt om de zuurstof in het lichaam te vervoeren. Ook helpt het bij haarballen en zorgt het voor een opgelucht gevoel.
 • Rauw vlees of vis: in het ‘wild’ eten katten vooral vlees, dus als je een extra hapje overweegt, is rauw vlees of vis een optie. Pas op met stukjes bot en graten en geeft slechts één dobbelsteentje per dag.
 • Gedroogd vlees: een alternatief als je zelf niet graag aan de slag gaat met rauw vlees. Omdat het enkel gedroogd vlees is zonder toevoegingen (bekijk wel de verpakking) is het zeker gezond genoeg.

Hypoallergene snacks en snoepjes voor je allergische kat


In het uitgebreide assortiment met zelfs 100% natuurlijke snacks, vind je altijd wel wat lekkers waar je kat van geniet. Heeft je kat een voedselallergie? Koop dan kattensnoepjes met voedingsstoffen waar ze goed tegen kan.

De meeste katten met een voedselallergie zijn allergisch voor eiwitten,een bestanddeel van vlees. Welke eiwitten dat zijn, verandert:

 • Vroeger bevatte hun voeding meestal runder- of kippeneiwit.
 • Tegenwoordig verwerken fabrikanten steeds meer verschillende soorten eiwit in voer, zoals lam, vis en gevogelte, waardoor we tegen steeds meer soorten eiwit allergieën zien.

Vraag een medewerker in je Aveve-winkel om advies als je twijfelt of een bepaalde snack in haar dieet past.


Waarom en wanneer geef je je kat snacks?


Heb je de juiste snack gevonden, krijgt je kat er geen genoeg van. Wanneer geef je wel of niet een snoepje?
 • Als je je kat trucjes wilt leren. Daar heb je wel wat geduld voor nodig, maar het is mogelijk. Wacht tot je kat de handeling uitvoert voordat je ze beloont, liefst ook met een handgebaar of klik bij.
 • Om goed gedrag te belonen, zoals krabben aan de krabpaal in plaats van aan de zetel.
 • Om tandplak tegen te gaan: tandverzorgingssnacks laten haar meer kauwen en haar gebit wordt er schoner van.
 • Jacht- of speelinstinct stimuleren: stop af en toe eens wat snoepjes in een Kong of ander speelgoed waar je kat ze dan zelf uit moet zien te krijgen.
 • Als je medicatie moet geven. Een dobbelsteentje rauw vlees doet dan soms wonderen.

Snacks en het effect op de hoeveelheid dagelijkse kattenvoeding


Het is belangrijk om je kat snacks met mate te geven. Zo blijft ze genieten van haar beloning zonder er nadelen van te ondervinden. Het is niet altijd makkelijk, als je ziet hoeveel je kat ervan geniet, maar wel noodzakelijk.


Overgewicht bij katten


Wereldwijd hebben steeds meer katten last van zwaarlijvigheid, met ernstige gevolgen voor hun levensduur en gezondheid tot gevolg. In Nederland en België kampen ongeveer de helft van de katten met overgewicht. Weeg daarom je kat regelmatig.

Tip: je kat op de weegschaal laten plaatsnemen, is niet eenvoudig. Bespaar jullie allebei de stress door ze even op te pikken, je te wegen en dan je eigen gewicht eraf te trekken.

Wordt je huisdier te zwaar?

 • Neem contact op met je dierenarts, misschien is er een medische reden.
 • Indien niet, verminder eerst het aantal snacks of geef alleen nog gewone kattenbrokjes als beloning.

Van katten wordt vaak verwacht dat ze zelf hun voedsel kunnen doseren, omdat ze te allen tijden toegang hebben tot een vol bakje korrels. Alleen is dat niet bij iedere kat zo. Eet je harige viervoeter altijd alle korrels op, schakel je beter over op kleine, meerdere maaltijden per dag.


Mogen katten melk drinken?


Neen. Katten drinken beter geen melk. Bijna alle katten zijn lactose-intolerant. Door ze koemelk te geven, veroorzaak je dus mogelijks gezondheidsproblemen. Speciale melk voor katten mag wel, want daar zit veel minder lactose is, maar alleen als extraatje.

Opgelet: beschouw kattenmelk als een traktatie, niet als onderdeel van een volwaardig dieet.


Drinkt mijn kat genoeg?


Misschien geef je melk omdat je je zorgen maakt dat je kat te weinig drinkt? Dat is te begrijpen, katten zijn naast kieskeurige eters vaak ook kieskeurige drinkers. Melk is echter niet de oplossing.
Een kat motiveer je om meer te drinken door:

 • Water aan te bieden op verschillende plekken, bijvoorbeeld langs favoriete looproutes.
 • Een waterfontein te gebruiken, stromend water maakt soms echt het verschil.
 • Of wat meer natvoeding of vers vlees aan te bieden. Krijgt je kat enkel korrels? Dan is het cruciaal dat ze op verschillende plekken vers water kan drinken.
 • Hun water op voldoende afstand van hun eten te plaatsen.

Twijfel je of je kat voldoende vocht binnen krijgt, contacteer je dierenarts.

Mag een kat kaas eten?


Je voert je kat beter geen kaas. Ook al begrijpen we de verleiding: staat je viervoeter flink naast de stoelpoten te wachten terwijl je een boterham met kaas aan het eten bent, dan is het logisch dat je je kat wel eens een stukje te gunt. Maar als je weet dat katten lactose-intolerant zijn, weet je dat het veel beter is dat niet te doen.

Snacks zijn een welgekome en lekkere aanvulling voor het dieet van je kat, maar de nadruk ligt op aanvulling. Als je eenmaal de snack vindt waar je kat gek op is, geef deze met mate. Hier vind je de lekkerste snacks voor je kat.