Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Vossen verjagen: diervriendelijke tips

De vos is een prachtig dier. Met zijn dikke pluimstaart en vossenstreken speelt hij de hoofdrol in heel wat verhalen. De laatste jaren doet hij het beter in België, omdat het leefgebied zich langzaamaan uitbreidt. Maar is de vos eigenlijk gevaarlijk en hoeveel schade richt het beestje aan?

Hoe weet je of er vossen in de buurt zijn?

De vos is een hondachtige. Het is een van de grootste roofdieren dat nog vrij in de Benelux voorkomt. Hij is niet veel groter dan een flinke kat, hoewel hij door zijn lange vacht en dikke staart vooral 's winters bedrieglijk groot lijkt. Het nachtdier heeft sterk ontwikkelde oren en een gevoelige neus, maar ziet minder scherp. Vossen laten hun aanwezigheid op verschillende manieren merken:

  • roodbruine stukjes vacht tussen hekken en gaas
  • doodgebeten kippen
  • langgerekte uitwerpselen
  • omgewoelde aarde en holen
  • urinegeur

Verspreiden vossen ziektes? Net als andere wilde dieren kunnen vossen drager zijn van ziektes, zoals hondsdolheid of vossenlintworm. Door orale vaccinatie van vossen is België vrij van hondsdolheid. De vossenlintworm is een lintworm die de vos binnenkrijgt door besmette knaagdieren te eten. Lintwormen kunnen via de uitwerpselen van de vos de mens besmetten.

  • De kans op besmetting in België is klein. Voorkom besmetting door dode vossen of hun uitwerpselen niet met de blote hand aan te raken en geen ongewassen vruchten of groenten te eten die zich lager dan 70 cm van de grond bevinden. En laat je hond nooit in een vossenburcht neuzen. Zo voorkom je dat vossenlintwormeitjes in de vacht blijven hangen.
  • Vind je een doodgereden vos aan de kant van de weg? Voer de exacte locatie dan in op de website www.dierenonderdewielen.be zodat Natuurpunt de zwarte punten op de wegen nauwkeurig in kaart kan brengen. Samen met de bevoegde instanties zoeken experts naar efficiënte oplossingen om het welzijn van dieren te garanderen.

Vos - Aveve

Hoe kun je vossen verjagen?

Zo sluw als een vos... het gezegde liegt er niet om. Vossen zijn slimme dieren die gemakkelijk een oplossing vinden voor bepaalde problemen. Zo wurmen ze zich zonder al te veel moeite in het kippenhok door over de draad te klimmen of zich een weg in het hok te graven. Om je kippen te beschermen, is het nodig om de vossen op een diervriendelijke manier te verjagen.

  • Vossen in de tuin of in het kippenhok? Om vossen te verjagen, is het belangrijk om eerst alle mogelijke toegangen goed af te sluiten. Dicht gaten in de omheining en bescherm het kippenhok met een goede vosbestendige afrastering.
  • Kies diervriendelijke afweermiddelen. Sommige afweermiddelen verspreiden een geur die vossen erg onaangenaam vinden. Je kan daarvoor ook sprays gebruiken die honden op een afstandje houden. Spuit de spray op de uitwerpselen die de vos achterlaat of benevel wat op ingegraven voedsel, compost en zelfs op gedode dieren. Vossen bakenen hun territorium af door deze zaken achter te laten, maar raken in de war door de vreemde geuren.
  • Je kan vossen ook verjagen met menselijke geuren en die van andere dieren. Sommige mensen leggen hondenhaar in het kippenhok om vossen af te schrikken, maar ook mensenhaar uit een kapsalon werkt prima. En... ook urine van je hond en zelfs van jezelf hebben effect.

De vos - Aveve

Je kan de vos verjagen met licht en met ultrasoon geluid. Met een foxlight bescherm je je tuindieren tegen aanvallen van vossen en andere nachtroofdieren. De lampjes knipperen willekeurig zodat de vos denkt dat er iemand in het gebied patrouilleert. Met de ultrasone ongedierteverjager kun je vossen ook gemakkelijk weghouden, omdat ze het geluid niet fijn vinden.

Wist je dat de vos een uitgesproken alleseter en voedselopportunist is? Hij eet knaagdieren, vogels, wilde konijnen, insecten, regenwormen, eieren, aas (doodgereden dieren) en afval.

In de zomer en de herfst maken bosvruchten en gevallen fruit een belangrijk deel uit van zijn menu. Wanneer er veel voedsel ter beschikking is, begraaft hij een deel. Hij vindt zijn verstopte voedselvoorraad zelfs maanden later via zijn ontwikkelde geurzin en zijn herinnering terug.

Een vos weghouden bij de kippen

Bescherm je kippen en pluimvee. Investeer in een degelijk hok of bouw er zelf een. Een vos die in een kippenhok terechtkomt, bijt soms alle dieren dood. De paniekreactie van het pluimvee wakkert zijn jachtinstinct aan, waardoor hij meer dieren doodt dan noodzakelijk.

Hoe hou je de vos weg van je kippen?

  • Maak je omheining minimaal 180 cm hoog zodat de vos er niet overheen kan springen.
  • Graaf het gaas 50 cm diep, in een hoek van 45° naar buiten ofwel recht in de grond.
  • Verlicht het deel waar je kippen verblijven en kies voor een automatische hokopener.
  • Hou een hond op je erf. De vos is erg bang van honden.

Hoe kun je vossen weghouden?

Maak je tuin en kippenhok minder aantrekkelijk om vossen te verjagen en weg te houden. Het is belangrijk om je tuin en kippenren goed te onderhouden zodat je vossen geen reden geeft om in de buurt rond te hangen. Ruim etensresten direct op, gebruik een speciale drinkbak voor kippen, gebruik geen dierlijke meststoffen en oogst rijp fruit en rijpe groenten zodat vossen geen extra voedsel hebben.

Zijn vossen een bedreigde diersoort?

Vossen zijn geen bedreigde diersoort, maar het is nooit nodig om de beestjes te doden. Je kan ze gemakkelijk verjagen met efficiënte afweermiddelen die je in je Aveve-winke terugvindt. De vos is bovendien een nuttig dier. Hij eet kleine zoogdieren, zoals ratten en muizen. Daarbovenop ruimen vossen zieke dieren en kadavers op.

De vos is een prachtig dier. Wil je een vos spotten? Dan is het handig om te weten dat de dieren meestal ‘s nachts en in de schemering jagen. Het leefgebied van de vos breidde de laatste decennia voor een deel uit. Door hun groot aanpassingsvermogen en de relatief grote oppervlakte van hun territoria, laten ze zich regelmatig opmerken in onze buurt.

Vos in de tuin - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met