Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien doe je op verschillende manieren. Sommige soorten hortensia’s moet je snoeien voor een rijke bloei, andere juist niet. Wanneer en waarom moet je welke hortensia’s snoeien? En welke laat je beter met rust?

Boerenhortensia snoeien

Voor een rijke bloei hoef je deze hortensia niet te snoeien. Alleen om de plant groeikrachtig te houden, is het nodig om hem ongeveer om de vier jaar te verjongen. Dat doe je door enkele van de oudste, dikste takken tot bij de grond af te knippen. Als je op deze manier elk jaar 25 procent van het totaal aantal takken wegneemt, is na vier jaar de hele hortensia verjongd. Het best doe je dat in de vroege lente, zo begin maart. Maar de eerste jaren laat je hem beter helemaal met rust. Deze hortensia bloeit namelijk op tweejarig hout. Als je in het voorjaar alle takken een stukje zou inkorten, knip je alle bloemknoppen weg. Laat ook de uitgebloeide bloemen in het najaar zitten, die beschermen de onderliggende knoppen tegen vorst én zorgen ook nog eens voor een mooi winterbeeld. Knip de uitgebloeide bloemen pas in april weg.

Pluimhortensia snoeien

De pluimhortensia herken je aan de sierlijke, pluimvormige bloemtrossen die wel 30 cm lang kunnen zijn. Je snoeit deze hortensia in het vroege voorjaar, eind februari/begin maart, tot ongeveer 15 cm boven de grond af. Snoei de plant wat hoger als je wilt dat hij stevige gesteltakken krijgt. Hoe dieper je de pluimhortensia snoeit, hoe groter de bloemen worden. Dat ziet er heel mooi uit, maar de struiken worden daardoor wel gevoeliger voor wind en eerder topzwaar. Als je liever een hoge struik hebt met kleinere bloemen, hoef je de pluimhortensia helemaal niet te snoeien. De pluimhortensia, een aantrekkelijke vlinderlokker!

c8d7a418-50db-4033-9842-a75100e42ab4.jpeg

Hortensia ’Annabelle’ snoeien

Hortensia ’Annabelle’ is een makkelijke tuinplant die voor veel sfeer zorgt. Je hoeft hem weinig tot niet te snoeien. Als je wilt, kun je hem in maart tot 30 cm van de grond terugsnoeien, maar dat is niet noodzakelijk. De jonge scheuten komen tussen de oude scheuten op en de bloemen worden door deze jonge en oude takken mooi omhoog gehouden. Als je de plant te vol vindt worden, knip dan in het voorjaar de oude scheuten bij de grond af. Door dit knippen worden de bolvormige bloemschermen waarschijnlijk iets kleiner, waardoor de plant minder steun nodig heeft. Maar verder is ’Annabelle’ een echte hortensia om van te genieten!

53578448-388b-4f7d-82fe-a75100e42b04.jpeg

Klimhortensia’s snoeien

Klimhortensia’s hoef je niet per se te snoeien. Vind je ze toch wat te groot worden? Snoei ze dan na de bloei, in het najaar. Snoei niet alle takken af, want de plant bloeit op meerjarig hout. Beter snoei je in fasen, verdeeld over verschillende jaren, zodat je toch ieder jaar kunt genieten van bloemen. Het is het mooist wanneer de klimhortensia als een waaier tegen de muur wordt geleid zonder al te veel kruisende takken; deze takken hebben geen houvast aan de muur en laten bij storm al snel los. De ingedroogde bloemen van de klimhortensia behouden lang hun sierwaarde. Knip ze daarom pas na de winter voorzichtig af en beschadig de nieuwe knoppen niet.

b25d5386-7829-4de2-9194-a75300c35636.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met