Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Gebruik van groenbemester

Wil jij de grond in je moestuin verbeteren? Zaai dan wat groenbemesters. Deze planten zien er mooi uit én verbeteren de bodemstructuur. Zaai bijvoorbeeld mosterd of facelia.

Wat zijn groenbemesters?

Groenbemesters zijn planten waarvan de bladeren na het omspitten in de bodem snel worden omgezet in nuttige voedingsstoffen. Hierdoor geven ze het bodemleven een ware boost. Door hun specifieke wortelgestel, vaak met een diepe penwortel en daarop sterk vertakte zijwortels, verbeteren ze ook de structuur van de bodem. Groenbemesters worden dus niet gezet om op te eten, maar wel om de bodem vruchtbaar te maken en voor te bereiden op een volgende teelt. Daarnaast zorgen groenbemesters ervoor dat onkruid minder kans krijgt en trekken ze nuttige insecten en vlinders aan. Facelia (Phacelia tanacetifolia), mosterd (Sinapis alba), witte- en rode klaver (Trifolium) en grasachtigen zijn veel toegepaste groenbemesters. De meeste zijn vorstgevoelig en sterven in de winter af, dit maakt het onderspitten van de plantenresten een stuk makkelijker. De ondergespitte delen zorgen zelfs in de winter voor een goed bodemleven.

Mosterd als groenbemester

De meeste groenbemesters zaai je vanaf het voorjaar tot eind september. Vooral kruisbloemige groenbemesters kun je nog laat zaaien, deze kiemen namelijk erg snel (en ook bij lage temperaturen). Mosterd is zo’n kruisbloemige groenbemester die je het best in augustus of september zaait. Het handige is dat je (moes)tuin dan (bijna) helemaal leeg is. Door hun massale bladmassa zijn ze zeer geschikt om onkruid te onderdrukken. Zorg dat de grond voor het zaaien goed kruimelig is en zaai mosterd circa 2-3 cm diep met een rijafstand van 10-25 cm. Voor het onderspitten van mosterd is het handig om de omvangrijke bladmassa eerst af te maaien en dan onder te spitten. Mosterd is erg vorstgevoelig, het vriest gemakkelijk af.

7d030566-be4b-4f9d-9a9a-a62100d8ecfd.jpeg

Facelia als groenbemester

Facelia is een groenbemester die supersnel groeit. De snelle groei zorgt voor een goede bodembedekking waardoor onkruid geen kans krijgt. Je zaait facelia het best in juli en augustus. Zaai circa 125 gram per 100 m², met een rijafstand van 15-25 centimeter en tot 1 à 2 cm diep. Maar eigenlijk komt dit niet zo nauw, je kunt groenbemesters ook gewoon uitstrooien. Hoe later in het seizoen je facelia zaait, hoe meer zaad je nodig hebt: de plantjes blijven dan immers kleiner en bedekken de grond minder goed. Facelia kan wel 60 tot 80 cm hoog worden. Deze groenbemester wordt ook wel bijenbrood genoemd: de paarse, nectarrijke bloemen zijn als ‘brood’ voor de bijen, ze vinden het heerlijk! Aan het begin van de winter sterft de plant af, en kun je hem gemakkelijk door de grond spitten.

6e75f382-c019-4811-a7c9-a62100d8ed64.jpeg

Wat is een goede groenbemester voor mijn grond?

Mosterd en facelia zijn voor alle gronden goede groenbemesters. Ze doen het ook op bijna alle gronden erg goed. Alleen op zware kleigrond of zeer kalkrijke grond doet facelia het niet. Wel verdraagt deze plant met zijn mooie paarse bloemen wat schaduw, waardoor het ook mogelijk is de plant in een boomgaard te zaaien. Mosterd staat bekend om het opnemen van stikstof uit de grond. Dit neemt hij op door het sterk ontwikkelde wortelgestel. Ook grasachtigen hebben deze eigenschap. Wanneer je dus een stikstofrijke bodem hebt, is het goed om een van deze twee groenbemesters te kiezen. Vlinderbloemigen, zoals klaver en wikke, verrijken de grond juist met stikstof en zijn dus geschikt voor een stikstofarme grond.

ddf7be4f-50b5-4720-8ef5-a62100d8ee08.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met