Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je moestuinbak vullen doe je zo

Verse groenten uit eigen tuin smaken heerlijk. Ook als je weinig ruimte hebt kan je vlotjes groenten telen in een moestuinbak. Nadat je een zonnig plaatsje hebt uitgekozen in je tuin ga je aan de slag. Maar, hoe ga je je moestuinbak vullen? Met een eenvoudig stappenplan maak jij je moestuinbak klaar voor de teelt.

Je moestuinbak vullen in 4 stappen

Je moestuinbak voorbereiden om groenten te kweken is heel eenvoudig. Bekijk zeker ook dit korte filmpje.

Je vierkantemeterbak of moestuinbak vullen en klaarmaken voor gebruik doe je in 4 stappen:

1. Worteldoek vastnieten in de vierkantemeterbak

Plaats een worteldoek in je lege bak. Het helpt om de doek vast te nieten. Zo’n doek beschermt de teelaarde en bodem en vormt een fysieke barrière tegen bodeminsecten.

Koop een worteldoek die past in jouw bak. De worteldoek is ook heel handig als je grond gaat vervangen, je schept de potgrond er heel gemakkelijk af.

  • Koop het juiste formaat worteldoek.
  • Je niet de doek het best vast in je bak.
  • Houdt de teelaarde in de bak bij hevige regen.

2. Vul je moestuinbak met grond

Nu de worteldoek geplaatst is ga je je kweekbak vullen met potgrond. Vul je moestuin tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Groenten groeien het best in luchtige, voedzame grond. Een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar is ideaal voor je groenten:

  • Het maakt de bodem kruimelig. Wat ook weer zorgt voor een goede drainage.
  • Je bodem is heel rijk aan organische voedingsstoffen. Wat zorgt voor sterke planten die goed groeien.

Hoeveel potgrond heb je nodig om je moestuinbak te vullen? Voor een vierkante meter met een diepte van 40 cm heb je ongeveer nodig:

3. Verdeel de vierkantemeterbak in vakken

Verdeel de vierkantemeterbak in vakken door een raster te kopen of eentje te maken met latjes of bamboestokken. Zaai of plant in ieder vak andere groenten of kruiden.

  • Met een raster hou je je moestuin overzichtelijk.
  • Plant bloemen rond je moestuinbak. Daardoor trek je meer bijen aan. Zij zorgen voor de bestuiving van je planten en dus voor meer vruchten.

Afbeelding van een houten raster dat over een moestuinbak ligt - Aveve

4. Tijd om te zaaien en planten

Je bent nu klaar om te zaaien of planten. Start met zaaien binnenshuis in kiempotjes. Buiten is het begin april vaak nog te nat en te koud waardoor zaadjes snel rotten. Door je zaadjes voor te kiemen...

  • heb je minder kans dat zaadjes rotten.
  • ben je vogels en knaagdieren te slim af. Zij beschouwen zaadjes als een echte lekkernij.
  • heb je een groeivoorsprong. Je zaadjes zijn al ontkiemd voordat je ze buiten plant.

Tip: Ben je een starter en wil je heel graag groenten zaaien? Gebruik dan zaadlinten. Deze zijn biologisch afbreekbaar. De groentezaadjes zitten mooi verdeeld over het lint. Je plaatst het lint gewoon in de grond. Zo ben je zeker dat je de juiste zaaiafstand hanteert.

Afbeelding van een meisje dat groenten plant in een moestuinbak - Aveve

Kies je om plantjes te planten? Dat gaat ook. Vooral in het voorjaar heb je veel keuze aan groenteplanten om in je moestuin te planten.

  • Het grote voordeel aan deze plantjes is dat ze al goed zijn aangesterkt. Ze zijn minder teer dan zaailingen.
  • Ze hebben een beetje minder aandacht nodig dan zaailingen.
  • De plantjes zijn al een beetje verder in het groeiproces. Je kan dus sneller oogsten.

Weet jij al welke groenten je in je kweekbak gaat zetten? Bekijk wat iedereen graag eet. Maak daarna een plan op van je moestuinbak.

  • Vergeet niet te letten op goede en slechte buren. Zet je planten naast buren die elkaar versterken.
  • Houd rekening met de diepte van je bak. Voor diepwortelende groenten, zoals rabarber, witloof, pastinaak en wortelen, heb je een diepere moestuinbak nodig. Voorzie minstens 40 cm diepte voor zulke groenten.
  • Je kan ook best grote groenten, zoals pompoenen en meloenen, planten in de moestuinbak, maar ze groeien dan wel verder naast de bak.

Onderhoud van je moestuinbak

Maak er een gewoonte van om iedere dag snel even te kijken hoe je moestuin erbij ligt. Zorg dat de aarde na het zaaien vochtig blijft.

Geef groenten die net hun eerste groene blaadjes laten zien een klein beetje extra meststof, zo gaan ze goed van start.

Haal onkruid onmiddellijk weg.

Als je de juiste zaaiafstand hanteert is uitdunnen nauwelijks nodig. Heb je toch wat te overmoedig gezaaid? Dun dan het aantal plantjes uit. Zodat je groenten genoeg ruimte hebben om te groeien.

Oogst je groenten op tijd. Jonge groenten zijn vaak lekkerder dan te laat geoogste groenten.

De toplaag vervangen doe je het best om het jaar. Na een tijdje put je je bodem uit, dus dan is alle grond aan vervanging toe. Vervang de volledige teelaarde om de 2 à 3 jaar.

Houd vogels en andere dieren uit je groentebak. Leid ze bijvoorbeeld af met glinsterende linten of span een kleinmazig net over je planten. Kies voor een blauw net. Deze kleur schrikt vogels af en zo raken ze niet verstrikt.

Afbeelding van een vrouw die onkruid uit een moestuinbak haalt - Aveve

Water geven aan planten in een moestuinbak

Geef je plantjes altijd op tijd water. Zorg ervoor dat de potgrond in de bak steeds licht vochtig blijft. Geef bij voorkeur regenwater, dit bevat minder kalk dan kraantjeswater en is beter voor je planten.

  • Giet water bij de wortels en niet over de planten heen. Dit is beter voor je planten.
  • Bij hevige zon geef je je planten best ‘s avonds water. Zo voorkom je dat een groot deel van het water verdampt. Natte bladeren verbranden ook sneller.
  • Gebruik hydrokorrels op de bodem van je bak voor een goede vochtregulatie. Ze nemen overtollig water op waardoor je planten geen natte voeten krijgen.
  • Gebruik een gieter of tuinslang. Of installeer een handig druppelsysteem of druppelaar.
  • Valt er overdreven veel regen? Scherm je kweektafel dan af met een kap. Overdek je moestuinbak met een scherm of tunnel.

Afbeelding van een meisje dat met een gieter groenten water geeft in een moestuinbak - Aveve

Hoe je moestuinbak opnieuw zaai- en plantklaar maken?

De lente komt eraan. Je bent klaar voor een nieuw moestuinseizoen. Maar is je moestuinbak dat ook? Met enkele tips maak jij je kweekbak opnieuw zaai- en plantklaar.

1. De vierkantemeterbak leegmaken

De grond is het belangrijkste element in je moestuinbak. Zo bereid je ‘m voor op het nieuwe teeltseizoen:

  • Verwijder mogelijke teeltresten en onkruid.
  • Woel je grond in je teeltbak goed om met een biovork. Let op dat je je worteldoek niet beschadigd.
  • Voeg bodemverbeteraar toe aan je grond.

Is je grond ouder dan 2 jaar? Vervang dan je aarde door nieuwe potgrond. Je bodem is nu uitgeput en bevat niet voldoende voedingsstoffen meer. De structuur is niet kruimelig en luchtig genoeg. Dit remt de wortelgroei en hindert een goede drainage. Je bodem is ook niet meer in staat om toegevoegde voedingstoffen goed vast te houden.

  • Nieuwe potgrond bevat terug voedingsstoffen.
  • Je voorkomt vervelende ziektes en plagen door je potgrond tijdig te verversen.
  • De structuur van je verse potgrond is terug kruimelig en luchtig. Een mix van potgrond voor de moestuin en bodemverbeteraar is optimaal.

Afbeelding van een moestuinbak op een balkon - Aveve

2. Grond bemesten in je moestuinbak

Werk wat organische meststoffen door je potgrond net voor je zaait of plant. Zo krijgen je plantjes van bij de start voldoende voeding.

  • De eerste keer bijmesten doe je vanaf het eerste groen enkele centimeters boven de grond verschijnt.
  • De hoeveelheid mest hangt af van wat je plant. Kolen zijn bijvoorbeeld echte veelvraten en vragen meer voedingsstoffen. Volg steeds de instructies op de verpakking. Bij twijfel vraag je raad aan een medewerker van Aveve.
  • Heb je nog planten in je kweekbak staan zoals aardbeien en kruiden? Geef ze ook een beetje extra mest voor de start van het nieuwe seizoen.

3. De moestuinbak in vakken verdelen

Maak een moestuinplanning in de vorm van vakjes. Dit maakt je moestuin overzichtelijk. Gebruik een verwijderbaar houten raster om je hierbij te helpen. Dit is vooral handig bij het vervangen van je potgrond.

  • Je weet precies welke groenten je in welk vakzaait of plant.
  • Je houdt makkelijk rekening met combinatieteelt.
  • Zet je groenten op een andere plaats dan vorig jaar. Door teeltrotatie voorkom je uitputting van je bodem. Het helpt ook ziektes en plagen te weren.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Afbeelding van een moestuinbak met raster met verschillende groenten in - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met