Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
In een composthoek recycleer je tuin- en keukenafval tot waardevolle voeding voor je moestuin. Gemaaid gras, takken, bladeren, onkruid, etensresten: na zes maanden zijn ze getransformeerd in humusrijke bemesting.
Bekijk ook de volgende filmpjes(bron:project CompostKracht).
Een composthoek hoeft niet vlak bij je moestuin te staan. Plaats hem in de schaduw, in een verborgen hoekje van de tuin. Het handigste systeem bestaat uit planken waarvan de uiteinden in een rechte hoek in elkaar zitten. Ook voor je vierkantemeterbak bestaat er een aangepast model dat er mooi bij aansluit.
- Leg je composthoek aan op een stukje aarde, niet op een tegel.
- Meng de materialen, zodat er zo veel mogelijk afwisseling in zit. Wissel af tussen lagen ‘bruin’ materiaal, dat vooral koolstof bevat (takken, dode bladeren, karton, stro) en ‘groen’ materiaal, dat vooral stikstof bevat (vers gras, onkruid, keukenafval). Begin bijvoorbeeld met een laag verhakkelde takken (20 cm), een laag gemaaid gras (10 cm), een laag dode bladeren (30 cm), een laag keukenafval (10 cm) en een laag droge, grasachtige planten (20 cm). Dan benader je zeker een goed evenwicht.
- Dek de composthoop af met karton of stro, zodat hij beter ontbindt.
- Doe er nooit producten van dierlijke oorsprong bij. Alleen gebroken eierschalen mogen erbij.
- Begiet de compost zodat hij altijd een beetje vochtig blijft.
- Schep hem elke 2 maanden door elkaar en leg de dingen die het minst ontbonden zijn in het midden.
- Na 6 maanden is je compost klaar voor gebruik.
Na 6 maanden kun je aan de slag met je compost. Let op: niet alle groenten hebben een even grote behoefte aan compost. Hou daar rekening mee als je compost in de grond werkt.
Weinig compost nodig: knoflook, spruitjes, tuinkers, sjalot, tuinboon, sperzieboon, veldsla, knolraap, ui, radijs.
Gemiddelde hoeveelheid compost nodig: biet, snijbiet, wortel, andijvie, kropsla, erwtjes.
Veel compost nodig: aubergine, sluitkool, koolrabi, groenten van de komkommerfamilie, spinazie, venkel, maïs, Spaanse peper, paprika, tomaat.
Soort | Opmerkingen | |
Groen | Gemaaid gras | Ja: als het droog is. |
Groen | Afval van groententeelt | Hak stronken van kool en |
- | Oude potgrond, afkomstig | Ja: als de groenten niet ziek |
Groen | Onkruid | Ja: zonder wortel. |
Groen | Keukenafval | Ja: alle plantaardige |
Bruin | Stelen van grote bloemen | Bewaar de koppen van de |
Bruin | Stro | Maak het eerst nat voor je |
Bruin | Dode bladeren | Laat een gedeelte aan de |
Bruin | Naalden van naaldbomen | Maken de grond heel zuur. |
- | As van hout | Rijk aan kali en kalk. Alleen |
Bruin | Gebroken takjes | Vermijd zieke takken. |
Wat zeggen anderen