Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Het is een hele kunst om groenten op het juiste moment te oogsten. Onrijpe vruchtgroenten bevatten niet genoeg suiker en te rijpe groenten zijn vaak melig en niet lekker. Daarom wat praktische oogsttips!
Sla die in kroppen groeit, zoals kropsla en ijsbergsla, is oogstbaar als de krop stevig aanvoelt. Pluksla oogst je als de blaadjes een geschikt formaat hebben. Haal alleen de buitenste blaadjes weg, dan blijft de plant nieuwe blaadjes maken. Let bij koolsoorten niet op het formaat van de kool, want je hebt grote en kleinere exemplaren. Bloemkool oogst je wanneer de ‘bloem’ loskomt van de zijkanten Witte-, rode- en savooiekool oogst je wanneer de kool stevig aanvoelt en volgens jou groot genoeg is. Oogst kolen voor het gaat vriezen. Behalve boerenkool en spruitjes, deze smaken juist lekkerder als de vorst erover is geweest. Broccoli bestaat uit een heleboel bloemknopjes. Je oogst als de knopjes duidelijk zichtbaar zijn. Zodra je echte bloemetjes ziet is de broccoli doorgeschoten en niet lekker meer.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan je de vruchten plukt. Bijvoorbeeld die overheerlijke tomaatjes! Als je de tomaten direct wilt eten, pluk je ze wanneer ze vuurrood zijn. Wil je ze liever bewaren? Pluk ze dan als ze nog niet helemaal rood zijn. Aubergines oogst je wanneer je ze zacht kunt indrukken, het juiste formaat hebben en mooi van kleur zijn. Laat zeker komkommers niet te groot worden. Ze worden hol en verliezen hun smaak. Dit geldt ook voor courgettes. De kleine, jonge vruchtjes zijn veel smaakvoller dan de grote exemplaren. Pompoenen oogst je wanneer het steeltje rimpelig en droog is. Snijd de pompoen op ongeveer 5 cm van de vrucht af. Wanneer je oogst zonder steeltje is de kans op rotten groot
Bij wortelgroenten test je of de wortelen rijp zijn door één plantje te oogsten. Zijn de wortelen nog spits? Laat dan de overige wortelen nog even in de grond zitten. Wortelen met een ronde punt zijn uitgegroeid en klaar voor gebruik. Ook bij aardappelen is het altijd weer een verrassing wat er onder de grond groeit. Toch verraadt het loof bij aardappelen wel het een en ander. Zodra dit begint af te sterven kun je oogsten. Vooral jonge aardappeltjes vormen een koningsmaal, laat de aardappelen dus niet te groot worden. Wees bij aardappelen altijd alert: zodra een aardappelziekte de kop opsteekt, moet je het hele veldje rooien.
Wanneer groenten ongewenst bloemen vormen en zaad produceren noemen we dit doorschieten. Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar zijn niet echt lekker van smaak. Planten schieten door als ze niet de juiste verzorging krijgen, als ze verkeren in (voor hen) slechte weersomstandigheden of als je ze niet op tijd oogst. Als je andijvie en sla na de langste dag van het jaar zaait (21 juni), schieten deze minder snel door. Dit heeft te maken met het aantal groeidagen. Een snelle groei is belangrijk bij deze gewassen. Schieten je groenten toch door? Geniet dan van de prachtige bloemen die ze geven. Andijvie bloeit bijvoorbeeld met mooie hemelsblauwe bloemen en broccoli met liefelijke gele bloempjes.
Op warme, zonnige dagen kun je het beste ’s morgens vroeg of anders in de avond oogsten in de moestuin. Wil je de groenten bewaren, wikkel ze dan in kranten en verpak ze daarna in plastic. Op een koele, donkere plek blijven ze zo het langst goed. Kruiden oogst je eigenlijk altijd het best ’s morgens vroeg, als de dauw op de blaadjes net is opgedroogd. Door de zon vervliegen de aromatische stoffen. Hang kruiden te drogen op een winderige plek in de schaduw. Invriezen is nog beter, zeker als je dit direct na het oogsten doet. Kruiden oogst je het best voor de bloei, de kruidenblaadjes bevatten dan de meeste aromatische stoffen.
Wat zeggen anderen