Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Zelf thee maken van kruiden is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel erg gezond. Welke kruiden zijn geschikt? Wij geven wat tips!
Zelf thee maken van kruiden is een hele leuke bezigheid. Vooral als je de kruiden zo uit eigen tuin plukt. Het best pluk je ze net voor ze gaan bloeien, want als de kruiden eenmaal bloeien gaat het blad soms wat bitter smaken. Ook regelmatig oogsten helpt, hierdoor duurt het langer voordat de kruiden gaan bloeien. Je knipt immers steeds de toppen eruit. Heb je eenmaal bloemen, blijf dan vooral oogsten. De bloemen zelf kun je ook gebruiken in thee of in verschillende salades. Het ziet er nog leuk uit ook! De meeste soorten zijn goed te drogen, behalve venkel; daarvan gebruik je alleen de zaden.
Voor het maken van thee van verse kruiden worden meestal de verse blaadjes gebruikt. Toch kun je van veel kruidenplanten nog veel meer delen gebruiken voor het maken van thee. Uiteraard de bloemen van kamille, maar ook het jonge blad van kamille is heerlijk in de thee. Van venkel zijn zowel de zaden als het loof bruikbaar. Het loof heeft een iets zachtere smaak dan de zaden. Ook het zaad van dille wordt weleens gebruikt in thee. Rozenbottel en vlierbloesem zijn geen kruiden, maar geven je thee wel een verrassende smaak. Probeer ze gerust eens!
Laat de verse kruidenblaadjes trekken in heet water. Hiervoor leg je wat vers geoogste kruidenblaadjes in een theepot of -glas en giet er kokend water over. Laat de blaadjes circa 10 minuten trekken. Veel mensen vinden het ook lekker om de blaadjes in de thee te laten liggen, dit kan uiteraard ook. Naast verse blaadjes is het ook mogelijk om de gedroogde blaadjes, loof en zaad te verwerken in kruidenmixen. Hang hiervoor de verse kruiden ondersteboven, haal het zaad uit de zaaddozen wanneer deze helemaal gedroogd zijn. De gedroogde kruiden mix je naar smaak en doe je bij gebruik in een thee-ei. Per flinke kop thee (250 ml) heb je ongeveer 2 eetlepels verse of 1 eetlepel gedroogde kruiden nodig.
Met je eigen kruidenvoorraad bij de hand is het mogelijk om allerlei lekkere kruiden te combineren in verschillende kruidenmixen. Wel moet je rekening houden met de smaak. Bepaalde soorten kun je goed gebruiken als basis. Denk aan munt, venkel, kamille of citroenmelisse. Daar voeg je andere zogenoemde accentkruiden, zoals salie, lavendel of rozemarijn aan toe. Ga bij een mengsel uit van 1 deel basiskruiden en 1 deel accentkruiden. Maar experimenteer gerust, misschien vind je andere verhoudingen veel lekkerder! Let op: hoewel alle soorten eetbaar zijn en zelfs een heilzame werking hebben, wil dat niet zeggen dat iedereen er even goed tegen kan. Vooral mensen met voedselallergieën moeten alert zijn. Drink nooit te veel kruidenthee ineens, maar kijk altijd eerst hoe je erop reageert.
Wat zeggen anderen